Médianapló

Médianapló - Milyen lesz az MSZP új kommunikációja?

2017. június 06. 10:11 - Zöldi László

Idestova két évtizede foglalkoztat a magyar szocialisták kommunikációja, 2001-ben még egy kis könyvet is írtam róla. Feltűnt, hogy milyen gyakran cserélődtek az elnökök és az elnökségi tagok. Mire megértették, hogy mi a média, már le is váltották őket. Molnár Gyula tavaly került a pártelnöki székbe, és a kezdeti botladozások után mintha megérezte volna a nyilvánosságot. Elevenebb az arca, hatásosabb a papír nélkül előadott retorikája, mint az újdonsült vezetőtársáé, Botka Lászlóé. Nemrégiben például a kormánypárti szerkesztőségek ellen meghirdetett bojkottról kérdezték, és ezt mondta: „Ezek már nem médiák, ahogy ezt megszoktuk.” (ATV, 2017. május 17.)

Nem azzal jönnék elő, hogy a média eleve többes szám, bár ez is érv a róla folydogáló szakmai vitában. Inkább azzal, hogy a latinul közbülsőt, közvetítőt jelentő kifejezés a második világháború után honosodott meg a köznyelvben, amidőn a sajtó és a rádió mellé felsorakozott a televízió is. Ha nem akartuk külön-külön megemlíteni őket, akkor helyettük az összefoglaló médiát használtuk. Még inkább így van ez, amióta a három médium mellett feltűnt az internet is. A média tehát értelmezésem szerint a nyilvánosság eszközrendszere, elemei a keletkezés sorrendjében a papír alapú sajtó, a rádió, a televízió és az internet. Mindezt azért hozom szóba három héttel a pontatlanul megfogalmazott mondat elhangzása után, mert az MSZP a múlt héten új kommunikációs igazgatóra tett szert.

Végre egy szakember, aki diszkréten félrehívja majd a szocialista politikusokat, és elmeséli nekik, hogy valójában mit is jelent a média. A Népszava megszólaltatta Kerényi Györgyöt, aki a mai számban ezzel nyugtatta az anyagi gondokkal küszködő párt tagjait: „Csináltam én már nulla forintból is médiát.” Eddig úgy tudtam, hogy afféle zöld beruházásként ő alapította a C Rádiót, és részt vett a Vs.hu alapításában is. Azt viszont csak most, szerény elszólásából tudtam meg, hogy személyében sokkal jelentősebb szakember igazolt át az MSZP-hez. Olyan médiamenedzser, aki nulla forintból csinálta az összes újságot, rádiót, tévét és persze a világhálót is.

 

7 komment
süti beállítások módosítása