Médianapló

Médianapló - Hányan tüntettek országszerte?

2017. május 22. 10:13 - Zöldi László

Ilyenkor mindig fellángol a vita. A kormányzat lefelé kerekít, az ellenzék fölfelé. Az ellenzékinek aligha nevezhető Magyar Idők azt írta, hogy „bohózatba fulladtak” a fővárosi tömegdemonstrációt támogató vidéki megmozdulások. Juhász Péter, az ellenzéki Együtt elnöke tagadta ezt egy ma reggeli tévéműsorban. Ahhoz, hogy a számháborúban legalább megközelítsük az igazságot, a Nem maradunk csendben nevű Facebook-csoportosulás budapesti rendezvényéből indulnék ki.

Bernáth László, az egyik szervező a félhivatalos 10 ezer tüntető helyett 15-20 ezret helyezett el a Parlament előtti téren. Oké, az összehasonlítás kedvéért cövekeljünk le 17 ezernél, hogy megállapíthassuk: az 1,7 milliós magyar főváros egy százaléka mozdult ki hazulról, hogy CEU-, civil- és Brüsszel-ügyben fölemelje szavát a kormányzati támadások ellen. E bűvös egy százalékból kellene kibontani az egész országra kiterjedő tüntetéshullám arányait. Végigszörföltem a világhálót, és arra jutottam: nem lehet ama kézenfekvő következtetést levonni, hogy a Mészáros Lőrincék által nemrégiben megvásárol 12 megyei napilap szóba sem hozta az ellenzéki megmozdulásokat, a maradék 6 viszont érdemben foglalkozott velük.

A szerkesztők inkább a hírértéket választották. Például a kormányhoz közelebb álló megyei újságok épp azért tudósítottak a tüntetésekről, hogy a résztvevők kétségkívül csekély számával támaszthassák alá a Magyar Idők bohózatba fulladó általánosítását. Amikor feltüntetem a netről megismert adatokat, akkor az első szám a megyeszékhely lélekszámát jelenti, a második a nevezetes egy százalékot (ennyi tiltakozónak kellett volna kimennie a köztérre, hogy kifejezze a kormány elleni hangulatot), a harmadik pedig a tüntetők tudósításban megbecsült számát.  

Debrecen: 200 ezer, 2 ezer, és bár a Hajdú Online nem írt konkrét számot, a két közölt fényképen kéttucatnyi tiltakozó látszik. Szeged: 160 ezer, 1600, a Délmagyarország szerint 15-en tüntettek. Pécs: 145 ezer, 1450, a PécsMa.hu szerint 80-an jöttek össze. Veszprém: 60 ezer, 600, az MTI szerint „alig több, mint kéttucatnyi” tiltakozó. Kaposvár: 60 ezer, 600, a Sonline.hu szerint „mintegy 30”. Békéscsaba: 60 ezer, 600, a Beol.hu szerint „hatan tüntettek”. Juhász Péter a tévéstúdióban megemlítette még Gyöngyöst is, ám a területileg illetékes Heol.hu-ban nem találtam hírt a helyi megmozdulásról. Arról azonban leltem, hogy a mátraalji kisváros főutcáján megjelent egy elefánt.

55 komment
süti beállítások módosítása