Médianapló

Médianapló - Miért nagyzol a miniszterelnök?

2017. március 03. 10:16 - Zöldi László

Orbán Viktor minapi beszédéből egy mondat vágta ki a biztosítékot. Kezdték is magyarázni a beosztottjai, hogy voltaképpen mit mondott. Nem azt, hogy „Az etnikai homogenitást meg kell őrizni.”, hanem hogy A kulturális homogenitást meg kell őrizni. Az utóbbi gondolatot azért nem tettem idézőjelbe, mert a videofelvétel tanúsága szerint nem hangzott el. Némi purparlé után a miniszterelnökségi sajtóiroda vezetője elnézést kért, és a „szó szerinti leiratban” a kulturális jelzőt visszajavította etnikaira.

Akik zokon vették a kormányfő nacionalista megnyilvánulását, tévednek abban, hogy antiszemita húrokat pengetett volna. A Magyar Kereskedelmi- és Iparkamarában a neveik alapján a „bunyevácoktól a svábokig” minősítette a meghívottakat, akiket azonban a magyar nemzetbe sorolt. Okfejtése a „migránsok” ellen irányult, akiknek vallását és kultúráját veszélyesnek vélte a kereszténységre és az európai kultúrára (az utóbbiba beleértette a nem keresztényeket is, akikkel a magyarság évszázadok óta él együtt).

Orbán alighanem megemésztette Auschwitz tanulságát, de van egy másik tanulság is, amely meg sem érintette. Előadásán végighúzódott a vezérfonál, hogy nem vagyunk ugyan nagy nép, de a Kárpát-medencében mi számítunk nagynak, „függetlenül attól, hogy most éppen össze vagyunk zsugorodva”. Ez bizony az a szemlélet, amelyet a történészek szupremáciának neveznek; a latin szó felsőséget, felsőbbrendűséget, vezető szerepet jelent. Az uralkodó szemlélet döntötte romba a történelmi Magyarországot, és torkollott a trianoni csonkításba. Talán nem kéne föléleszteni azzal, hogy miniszterelnökünk harminckétszer használta a magyar jelzőt egy nem túl hosszú beszédben, körülbelül percenként egyet az „etnikai homogenitás és a kulturális egyneműség” jegyében.

Obsitos szerkesztőként pedig az a benyomásom, hogy nem ártana, ha a kormányzati kommunikációért felelősek hamisítás helyett pontosítanák a főnökük szavait. Miközben Orbán Viktor fölényünket vágyta vissza a Kárpát-medencében, ezt találta mondani: „Nagyon fontos az is, hogy a nagyság iránti vágy ne tűnjön el Magyarországból. Az olimpia ebből a szempontból is egy bordatöréssel ér föl.” Csillagot biggyesztenék ide, és lábjegyzetben fejteném ki, hogy a rögtönzés hevében pontatlanul fogalmazott a szónok. A nagyság iránti vágy szempontjából nem az olimpia ér fel egy bordatöréssel, hanem az, hogy 266 ezer aláírás miatt Budapest önkormányzatának vissza kell vonnia az olimpiai pályázatot.       

48 komment
süti beállítások módosítása