Médianapló

Médianapló - A megyei társalkodónő

2017. január 01. 10:33 - Zöldi László

Sokan Kuncze Gábort tartják a legszellemesebb magyar politikusnak. Értékítéletüket nem vonom kétségbe, inkább csak úgy fogalmaznám át, hogy humorérzékével, beszólásaival megízesítette az országgyűlési képviselők sótlan gyülekezetét. Amióta pedig kimaradt a parlamentből, rádió- és tévéműsorokban kérdezőként vagy válaszolóként hallatja dörmögős hangját. Néhány hete például a Heti hetes asztaltársaságában brummog.

Nem lóg ki közülük. Igaz, pozitív értelemben sem, a csattanóra szakosodott színészek és újságírók közül nem könnyű kiemelkedni. Ráadásul tegnap este, a szilveszteri adásban még hibázott is. Szóba került a legutóbbi napok szenzációja, egy miniszterelnöki interjú „továbbgondolása” a Fejér Megyei Hírlap hasábjain, és a közéleti vitaműsor résztvevői kifejtették álláspontjukat a módosított Orbán-szövegről. Aminek lelőhelyéről Kuncze azt találta mondani, hogy „Fejér Megyei Napló”. Miközben rögtönzött, zavar tükröződött az arcán.

Nem is rónám föl neki az elszólást, mert nyilvánvaló, hogy miért fogalmazott pontatlanul. Pápai lévén a Naplót szokta meg, így hívják a Veszprém megyei napilapot. A liberális politikusról még az is elképzelhető, hogy belügyminiszter korában sem csak a sajtófőnök jelentéseiből tájékozódott a szűkebb pátria híreiről. Érthető, tudomásul vehető, hogy az elfoglalt közéleti személyiségeknek nincs idejük naponta átnézni mind a tizennyolc megyei napilapot. Mindazonáltal hadd firtassam, vajon hogyan is állnak azzal a fránya megyei sajtóval, amely körülbelül kétmillió embert ér el a vidéknek nevezett, fővároson túli Magyarországon.

A politikusok olyan foglalkozást űznek, hogy pártérdekből azt is kell mondaniuk, ami nem föltétlenül felel meg a meggyőződésüknek. Tudják, hogy országos terjesztésű újságban vagy budapesti stúdióban nem beszélhetik ki magukból a valóság minden szeletét, ezért interjú közben a „vidéki” lap munkatársát választják társalkodónőnek. Úgysem figyel rá senki. Ebben sokáig igazuk is volt, a kitárulkozásuk csakugyan visszhangtalan maradt az országos médiában. Mióta azonban a központi médiumok részben abból élnek, hogy fölkapnak egy-egy megyei napilapban megjelent információt, és úgy tesznek, mintha ők jártak volna utána, megváltozott a fővároson túli sajtó funkciója.

Szegény politikusok most kereshetnek maguknak szeretőt, akivel az ágyban beszélik meg azt, ami azért kívánkozik ki belőlük, mert el kell titkolniuk az országos nyilvánosság elől.

komment
süti beállítások módosítása