Médianapló

Médianapló - Mi lesz velünk lapzárta nélkül?

2016. december 17. 10:39 - Zöldi László

Orbán Viktor brüsszeli sajtótájékoztatójáról kiküldtek egy újságírónőt. A miniszterelnöki sajtófőnök ugyanis csak tudósítói tevékenységet folytatók számára szervez sajtótájékoztatókat, a Népszabadság azonban nem létezik. A kormányfő utólag meghívta a hölgyet, és negyedóráig beszélgetett vele. A felülbírált Havasi Bertalan pedig közleményt adott ki, miszerint a miniszterelnök „személyesen fogadta Halmai Katalin magyar állampolgárt”. A Népszabadság volt munkatársnőjét nem tekintette újságírónak, csupán „blogírónak”.

A sors iróniája, hogy a túlbuzgó sajtófőnök közös nevezőre került Tanács Istvánnal, az ország egyik legjobb riporterével. A Népszabadság volt délmagyarországi tudósítója azt fejtegette, hogy „Akinek nincs újságja, az nem újságíró. Írhatnék blogot vagy cikkszerű véleményeket ide, a Facebookra, de az nem újságírás. Ahhoz el kell menni oda, ahol történik valami.” Ha az újságírás egyetlen műfajból állna, Pistának igaza volna, csakhogy ott van az a fránya vélemény-műfaj is. A glossza, a jegyzet, a tárca. a publicisztika sem úszható meg utánajárás nélkül, sokféleképpen lehet a téma közelébe menni.

E Médianaplót például arra találtam ki, hogy az újságíró-szemináriumok után végiggondolhassam a történteket, és amit nem bontottam ki, azt megírtam. Intercity-professzorként írtam jegyzeteket Szombathelyről, Székesfehérvárról, Egerből és Szegedről jövet. Ahol pedig másfél évtizedig tanítottam, a nyíregyházi főiskoláról 347-szer utaztam haza - ennyiszer jártam utána a témának. Mégse volnék újságíró, mert digitális naplóm hangját utánközlő portálok erősítik föl? Így jutott el a Blog.hu számlálója szerint 1.716.573 letöltésig és 1.298.170 olvasóig (az idén 600 ezer letöltésig és félmillió olvasóig). Nem volnék újságíró, mert olyan idézetcsokrokat készítek egy tévés honlap számára, melyeket több tízezren olvasnak el? (Az egyiket 85 ezren kísérték figyelemmel.)

Lábujjhegyen megyek végig a kórtermen. Gépen lélegeztetik a nyomtatott sajtót, csövek lógnak ki belőle, „akivel” fél évszázadig éltem együtt. Ahogy elnézem, nincs sok hátra neki. Üldögélek mellette, és a régi szép időkre gondolok. Meg arra, hogy láttam, amint a szomszéd ágyon fekvő beteget október 8-án, lábbal előre vitték ki. A munkatársai kitűnő könyvet jelentettek meg az emlékére Lapzárta címmel, amely nekem kétértelmű. Azt is jelenti, hogy az online újságírás lényege a folytonosság, a folyamatosság, az állandó készenléti állapot. Nincs benne lapzárta.                

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr4212053661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2016.12.18. 18:48:13

Milyen szerencse, hogy Magyarországon vannak nagytudású "urak" akik iránymutatást nyújtanak a plebsnek olyan kérdésekben, hogy ki az újságíró és ki nem az.
Lófszt! Se nem nagytudásúak ezek, se nem urak. Fölkapaszkodott kis tolvaj senkik...

Netuddki. 2016.12.18. 18:52:21

Másrészt meg, milyen módi az már, valakit csak azért meghívni egy sajtótájékoztatóra, hogy nyilvánosan megalázhassák? Mi sem bizonyítja ennél jobban, hogy ezek a tolvaj tetvek direkt szüntették meg a Népszabadságot, és csak hazug kifogás volt a "nem volt gazdaságos" duma. Bűnöző mentalitás, sunnyogni és nem vállalni a felelősséget...

fércnél maradandóbb 2016.12.18. 19:41:54

@Tibi !:
"direkt szüntették meg a Népszabadságot, és csak hazug kifogás volt a "nem volt gazdaságos" duma"

Ha nem számít a gazdaságosság, akkor indítsad újra! Ilyen egyszerű az egész

Ja hogy saját pénzt már nem tennél bele? Más se, ezért húzták le a rolót

fércnél maradandóbb 2016.12.18. 19:45:54

"Gépen lélegeztetik a nyomtatott sajtót, csövek lógnak ki belőle, „akivel” fél évszázadig éltem együtt."

Mindig is gépre volt kapcsolva a magyar politikai sajtó. Ha jól emléxem úgy 1,10 volt a Népszabbatság, 1,20 a Magyar Nemzet, 60 fillér az Esti ami nyilván nem fedezte a költségeket. Viszont sok mindenre jó volt a papírjuk

2016.12.18. 19:46:34

most akkor szerinted tényleg az a megoldás, hogy hívjanak meg bárki hülye blog.hu-s firkálgatót...

nick papagiorgo 2016.12.18. 20:05:48

Akkor talán barátkozzunk meg a következő gondolatokkal:

1. objektív újságírás nincs, a gazda (bárki is az) igényeit kell kielégíteni. Ne tessen annak bedőlni, hogy a "gazda" nem fogalmaz meg igényeket, mert fog, max. nem nyíltan. Még a Dörmögő Dömötörnél meg a Magyar Horgásznál is. Egyébként elmondanám, hogy "a gazda igénye mindenekfelett" az megvan a fémipartól a cipőfelsőrész-készítésig, csak azok nem jajonganak meg csodálkoznak ezen.

2. amit az ún "sajtó" ma művel, az botrány, kb istennek képzelik magukat. Szegény Hofi Géza említette, amikor beteg volt (nem ma volt), hogy régen kopogtak, hogy be lehet-e jönni, most meg berúgják az ajtót, hogy "sajtó!!!" és mindenki félre. Némelyek magukba is tekinthetnének.

3. ha egy lap nem nyereséges, akkor megesik, hogy eladják. A Dörmögő Dömötört is eladják, meg a Népszabadságot is eladják. A Népszabadság - bocsásson meg, ha a lelkébe taposok, de - nem akkora nemzeti kincs, hogy mindenáron fent kelljen tartani. Ha nincs, aki megvegye, akkor nem jelenik meg. Az MSZP-nek talán nem kellett volna eladnia egy éve, akkor most nem szűnt volna meg. Érdekes, ez ügyben senki sem hibáztatja az MSZP-t, csak a kormányt, mert "az áll a háttérben".

4. a 3-as pont amúgy sokat elmond az ún. magát függetlennek tartó sajtó állapotáról.

5. ha lenne elég ember, aki vevő pl. a NSZ-es gondolatokra, akkor azt vették volna, és nem ment volna csődbe. De nem volt. Ezzel is tessék már megbarátkozni, a baloldali ellenzéket kb 15 %-ra mérik, nem tart el egy ilyen napilapot. Szomorú, hogy ezt is nekem, utcáról beszédült kisembernek kell elmondanom. Nem az utcán kellene kalapozni, meg tüntetéseket szervezgetni a "sajtószabadság" nevében, hanem megvenni az újságot, ilyen egyszerű ez. A tüntetők kb 20%-a vette a Népszabadságot, mert ha mind megvették volna, akkor nem lett volna kisebb példányszáma mint pl. a Kisalföldnek. Vevő nélkül meg nincs újság. Ezzel is tessék már megbarátkozni.

Jakab.gipsz 2016.12.18. 20:14:22

A népszabit elfertőzte a libsi csőcselék, a libsi dumátok amely szerint (minden vacak és szar) amit a magyarok tesznek mondanak vagy csinálnak, csak mert nácik antiszemiták homofóbok, nő és migráns gyűlölő stb. nem érdekelt senkit sem.
A piacgazdaság pedig elvégezte a többit. Azért mert unalmasan ostobák vagytok. Tessenek belenyugodni.
Ki az a bolond, hogy fiszesen azért, hogy néhány intim-pista, lakkozza önmagát, hogy ő aztán milyen okos, miközben ócsárolja saját hazáját.
Ha okosok vagytok irány a versenyszféra, ti akartátok önmagatoknak. Nosza rajta. Vagy lehet továbbra is annak az elmebajos Sorosnak a filozófiai fenekét nyalogatni , de ő sem fizet potyára, csak a meggyőzően hangzó hazudozást kedveli. Úgyhogy nem árt ha tudjátok egyre nehezebb lesz a dolgotok.
Éljen a sajtó szabadság és a piacgazdaság.

logikus4 2016.12.20. 22:17:54

@nick papagiorgo: objektív újságírás igenis létezik. Luxuscikk, és ma Magyarországon nincs rá fizetőképes kereslet.

Főgebra 2016.12.22. 09:24:25

@logikus4:
Azt sugallnád, hogy a népszabó az volt?

logikus4 2017.06.11. 20:50:41

@Főgebra: messze nem. De csodálom, hogy egyáltalán felmerült benned ez a lehetőség. A Népszabadság az egyik legelvakultabb "baloldali" lap volt.

Írtak a Népszabadságban valaha is elismerően a "jobboldal" valamelyik pártjáról, politikusáról, valamelyik "jobboldali" kormány valamelyik intézkedéséről? Szökőévente talán igen, kurtán, kényszeredett félmosollyal kipréselve magukból valami elismerésfélét. Az objektivitásnak még a látszatára sem törekedtek.