Médianapló

Médianapló - Miért rúgtak ki két újságírót a kaposvári szerkesztőségből?

2016. december 16. 10:54 - Zöldi László

Kulcslyukon át nézem a médiát, és a szűk résből is kilátás nyílik a legjobb mondatokra. Közülük megrendelésem van huszonegyre, az elmúlt hét válogatottjára. A Népszabadság „felfüggesztésével” a legtöbb ütős mondatot kölcsönző műhely szűnt meg, tegnap pedig a tehetséges jegyzetírók közül kirúgott kettőt a Mediaworks új tulajdonosa. Épp azokat golyózta ki a Somogyi Hírlap szerkesztőségéből, akikre érdemes volt odafigyelni. Jó mondatokra számíthattam tőlük. Vas András az idén nyolccal vétette észre magát, Fónai Imre héttel. (Ha most felsorolnám, hány ismertebb nevű fővárosi publicistától egyetlen figyelemre méltó mondatot sem sikerült följegyezni.)

Fónai Imre például ezt írta március 16-án: „A mozik újra játsszák A Keresztapát, akár csak a Rokonokat.” Július 4-én pedig ezt: „A 2014-es választásokon vesztesek szinte mind bevallották, hogy elfeledkeztek a vidékről. Két év telt el, és nem látjuk a vidéket járókat.” Vas András október 5-én ezt írta: „Azt kommunikálta az egyik diszkontlánc, nem azért vette le Buktával dicsérd a napot online hirdetését, mert az érvénytelen népszavazás után áthallásosnak tartotta.” November 30-án meg ezt:  „Gyurcsány pártja most legalább akkora harcot vív a zöldekkel, mint a kormányzó erőkkel.” E mondatokban nem veszem észre a kormányellenességet és az ellenzékpártiságot. Azt veszem észre, hogy a szerzők érzékelik a körülöttük lévő valóságot, és azt teszik, amit minden normális értelmiségi: reflektálnak rá (felelnek valamire, megjegyzést fűznek valamihez). Ettől lesznek hangadóvá, a szűkebb környezet véleményformálóivá.

Most úgy találta a kormányhoz közel álló laptulajdonos, hogy károsan befolyásolják a somogyi közérzetet. Abban reménykedem, hogy csipkelődésüket elviselik a másik oldal politikusai. Úgy képzelem, hogy hiába esett szét pártocskákra a baloldali ellenzék, a közelgő 2018-as választásra mégis megembereli magát. Ennek egyik jele a sajtó átszervezése, például az, hogy a Vasárnapi Hírek cégéhez került a Népszava kiadási joga is. A junior és a senior főszerkesztő már számba is vette ama Népszabadság-munkatársakat, akikre számítanak. Javában szervezik a tudósítók hálózatát is, amely nélkül aligha lehet országos terjesztésű újságot csinálni. S mert Gál J. Zoltán és Németh Péter már hónapok óta figyeli a siófoki Balaton-szakértő Fónai Imre és a Kaposvártól délre otthonos Vas András tevékenységét, kapnak az alkalmon, hogy végre foglalkoztathatják őket.      

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr9912051685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kabai Domokos Lajos · www.bekialtas.blogspot.hu 2016.12.16. 16:05:43

Az "átszervezés" újabb fejezete: az Echo Tv-t is hatékonyabbá kívánja tenni az új, ha jól gondolom, az említett lapot is tulajdonló érdekcsoport. Ennek jegyében korábbi harcosaiknak sem kegyelmeznek. Ez persze egy másik aspektusa a témának.#

Zakari az ás 2016.12.17. 08:44:25

Szornyu kirugtak ket semmirekello libsi kocsogot... Amilyen stilusban irogattak neha azt a kommunizmusban tanitottak volna....

polgári kór 2016.12.17. 09:58:51

'Ennek egyik jele a sajtó átszervezése, például az, hogy a Vasárnapi Hírek cégéhez került a Népszava kiadási joga is. A junior és a senior főszerkesztő már számba is vette ama Népszabadság-munkatársakat, akikre számítanak. Javában szervezik a tudósítók hálózatát is, amely nélkül aligha lehet országos terjesztésű újságot csinálni. S mert Gál J. Zoltán és Németh Péter már hónapok óta figyeli a siófoki Balaton-szakértő Fónai Imre és a Kaposvártól délre otthonos Vas András tevékenységét, kapnak az alkalmon, hogy végre foglalkoztathatják őket.'

Akkor tehát a habverés, hogy ellehetetlenítették a független sajtót, valamint (a kormány) bezáratta a népszabadságot, mégiscsak kamu volt?

fidesz maszop dk egykutya 2016.12.17. 10:47:21

@Zakari az ás: akkor miért rúgták volna ki "elvtárs"?

Zöldi László 2016.12.17. 10:54:20

@polgári kór: Kedves Kór! Vagy én fogalmaztam rosszul, vagy Ön nem érti az iróniát.

bkkzol 2016.12.17. 11:00:03

Miét gondolják, hogy világraszóló esemény ha két osztályon aluli firkászt elküldenek?! Majd találnak másik lapot ahol alkothatnak.

Zöldi László 2016.12.17. 11:04:51

@bkkzol: Miből gondolja, hogy osztályon aluli firkászok? Megtisztelne, ha kifejtené cikkeikről az olvasói véleményét.

Sir Galahad 2016.12.17. 11:50:57

Szerintem az érdekes kérdés inkább az, hogy az olvasók mennyire igénylik a direkt politikát? Helyi lapban talán kevésbé, inkább a helyi, emberi, életközeli problémák érdeklik. Ha a változás ilyen irányú, az nem feltétlenül baj.

fércnél maradandóbb 2016.12.17. 11:59:05

"Buktával dicsérd a napot "

Akkor most már dícsérhetik

Zöldi László 2016.12.17. 12:45:39

@MACISAJT: Próbálja az utolsó bekezdést ironikusra venni, és akkor kiderül, hogy nem is nagyon tér el a véleményünk.