Médianapló

Médianapló - Miért rúgtak ki két újságírót a kaposvári szerkesztőségből?

2016. december 16. 10:54 - Zöldi László

Kulcslyukon át nézem a médiát, és a szűk résből is kilátás nyílik a legjobb mondatokra. Közülük megrendelésem van huszonegyre, az elmúlt hét válogatottjára. A Népszabadság „felfüggesztésével” a legtöbb ütős mondatot kölcsönző műhely szűnt meg, tegnap pedig a tehetséges jegyzetírók közül kirúgott kettőt a Mediaworks új tulajdonosa. Épp azokat golyózta ki a Somogyi Hírlap szerkesztőségéből, akikre érdemes volt odafigyelni. Jó mondatokra számíthattam tőlük. Vas András az idén nyolccal vétette észre magát, Fónai Imre héttel. (Ha most felsorolnám, hány ismertebb nevű fővárosi publicistától egyetlen figyelemre méltó mondatot sem sikerült följegyezni.)

Fónai Imre például ezt írta március 16-án: „A mozik újra játsszák A Keresztapát, akár csak a Rokonokat.” Július 4-én pedig ezt: „A 2014-es választásokon vesztesek szinte mind bevallották, hogy elfeledkeztek a vidékről. Két év telt el, és nem látjuk a vidéket járókat.” Vas András október 5-én ezt írta: „Azt kommunikálta az egyik diszkontlánc, nem azért vette le Buktával dicsérd a napot online hirdetését, mert az érvénytelen népszavazás után áthallásosnak tartotta.” November 30-án meg ezt:  „Gyurcsány pártja most legalább akkora harcot vív a zöldekkel, mint a kormányzó erőkkel.” E mondatokban nem veszem észre a kormányellenességet és az ellenzékpártiságot. Azt veszem észre, hogy a szerzők érzékelik a körülöttük lévő valóságot, és azt teszik, amit minden normális értelmiségi: reflektálnak rá (felelnek valamire, megjegyzést fűznek valamihez). Ettől lesznek hangadóvá, a szűkebb környezet véleményformálóivá.

Most úgy találta a kormányhoz közel álló laptulajdonos, hogy károsan befolyásolják a somogyi közérzetet. Abban reménykedem, hogy csipkelődésüket elviselik a másik oldal politikusai. Úgy képzelem, hogy hiába esett szét pártocskákra a baloldali ellenzék, a közelgő 2018-as választásra mégis megembereli magát. Ennek egyik jele a sajtó átszervezése, például az, hogy a Vasárnapi Hírek cégéhez került a Népszava kiadási joga is. A junior és a senior főszerkesztő már számba is vette ama Népszabadság-munkatársakat, akikre számítanak. Javában szervezik a tudósítók hálózatát is, amely nélkül aligha lehet országos terjesztésű újságot csinálni. S mert Gál J. Zoltán és Németh Péter már hónapok óta figyeli a siófoki Balaton-szakértő Fónai Imre és a Kaposvártól délre otthonos Vas András tevékenységét, kapnak az alkalmon, hogy végre foglalkoztathatják őket.      

10 komment
süti beállítások módosítása