Médianapló

Médianapló - Az országos napilapok sorsára jutnak-e a vidékiek?

2016. november 04. 10:35 - Zöldi László

Éjfél óta hatvannégy komment jelent meg, és több mint kétezren tiszteltek meg az olvasással. Kezdetben nekem tulajdonították a hozzászólók, hogy Orbán szétverte a sajtószabadságot, lassanként azonban megértették, hogy ilyesmit nem írtam. A „szétverni” igét csupán idéztem Tamás Gáspár Miklós továbbgondolásra ingerlő publicisztikájából. Az egyik kommentelő szerint azonban „balra húzó lapokat” említettem a sajtószabadság szigeteiként. Ez a feltételezés már alkalmasabb a tartalmi vitára.

Kétségkívül említettem öt megyei napilapot, amelyeket még nem sikerült a kormány befolyási övezetébe vonni. A győri Kisalföldet, a szegedi Délmagyarországot, a miskolci Észak-Magyarországot, a nyíregyházi Kelet-Magyarországot és a debreceni Hajdú-Bihari Naplót. Hírek keringenek arról, hogy az amerikai, illetve az osztrák tulajdonost kormány közeli vállalkozók környékezik, bár a szerkesztőségek egyelőre tartják a frontot. Például mindegyikben jelent meg cikk a Népszabadság körüli botrányról, noha ettől még nem föltétlenül húznak balra. Az a benyomásom, hogy jobbra sem. A pártpolitikától tartják a távolságot. A rendszerváltás óta szinte mindegyik megyében akadt ellenlábasa a helyi társadalomba beágyazódott „néplap”-nak, mára viszont tizennyolc megyében mindössze egyetlen napilap van. (A tizenkilencedik egy városi újság, Pest megyében pedig nincs napilap.)

Márpedig ahol csupán egyetlen naponta megjelenő újság elégíti ki az olvasók igényeit, ott a szerkesztőség nem engedheti meg magának a részrehajlást. Ha megengedné, mellőznék a másik politikai oldal hívei. A vidéki napilapok abban különböznek az országos terjesztésűektől, hogy politikailag nem tömbösödtek. A következményeket érzékelteti egy adatsor. Tíz évvel ezelőtt a 190 ezres Népszabadság, a Magyar Nemzet (78), a Népszava (35) és a Magyar Hírlap (29) 332 ezer példányt értékesített naponta. Napjainkban összesen 72 ezer fogy el belőlük; 260 ezret veszítettek tehát, a példányszámuk több mint háromnegyed részét. A tizenkilenc vidéki napilap 715 ezer példányban kelt el, most 425 ezerért fizetnek az olvasók. Összesen 290 ezret veszítettek, a példányszámuk negyven százalékát. Az országos terjesztésű politikai napilapokat jelenleg mintegy félmilliónyian olvassák, a megyei terjesztésű közéleti (családi) napilapokat másfél milliónyian.

Ha a kormánynak esetleg sikerül politikailag tömbösíteni a vidéki napilapokat, vajon nem éri-e utol őket az országos napilapok sorsa?      

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr6211929343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drizari 2016.11.04. 17:48:24

Úgy tűnik, ez a cikk nem éri el az ingerküszöböt.

Zöldi László 2016.11.04. 18:16:39

@Drizari: Talán igaza lesz, bár a Facebook-on már lezajlott egy vita 29 hozzászólással. Ha érdekli, javaslom, nézze meg az üzenőfalamon. Üdvözlöm.

Főgebra 2016.11.05. 07:29:10

Az országos terjesztésű és a megyei lapok "olvasottsága" közti különbségnek megvan az oka. Az országos terjesztésű lapokat elsősorban a politikai hírek miatt olvassák. A helyi lapokat pedig a helyi hírek, gyászjelentések, áramszünetek, vízkorlátozások miatt olvassák elsősorban. Saját környezetemben ezt tapasztalom.

Andy73 2016.11.05. 11:16:23

Vidéken lassabban terjedt el az internet, az online média, az idősebbek még mindig ragaszkodnak a nyomtatott sajtóhoz, még akkor is, ha esetleg már náluk is van internet.
A lapszámok csökkenéséhez viszont a politikai elfogultság is hozzájárult vidéken is. A szegedi Délmagyarország például nyilvánvalóan balra húz, a szocialista polgármester szócsöve. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy az országos tendencia ellenére Botka továbbra is hatalman van. A konzervatívabb polgárok közül viszont évek óta egyre többen mondják le a lapot. De nemcsak ők: a hagyományosan baloldali szavazók közül is sokan elkképedtek, amikor a polgármester és a lap is a kerítés ellen kampányolt, alig 10 kilométerre a határtól, ahonnan özönlöttek az arabok a városba - ahol persze nem sokáig maradtak, mentek tovább Pestre és nyugatra, amíg lehetett.
A helyi hírek miatt tényleg sokan kitartanak a vidéki lapoknál, de a politika elfogultság ugyanúgy megvan, mint Pesten.

Zöldi László 2016.11.05. 11:31:51

@Andy73: "A politikai elfogultság ugyanúgy megvan, mint Pesten." Tényleg? Bizonyára olvassa mind a 19 vidéki napilapot, máskülönben nem juthatna erre a következtetésre.

Netuddki. 2016.11.05. 11:49:20

@Zöldi László: Azért azt se kellene kifelejteni az egyenletből, hogy elsősorban az internet elterjedése tett be igazán a nyomtatott sajtó lapszám csökkenésének. Az meg külön torzítja a statisztikát, hogy a tolvaj orbán rezsim elsikkasztott közpénzből tart fenn egy csomó lapot.

Az előző bejegyzésnél is említettem, hogy a megyei lapok elsősorban a helyi ügyekről irkálnak. Plusz mindenféle érdektelen baromságról. Az oldalszámuk talán ha 8 lehet, amiből másfél-2 az apróhirdetés. Ezért én nem fogok havi szinten több ezer(!) forintot kiadni, amikor ott az internet.

A faluban pont most szembesültem azzal, hogy a t-akony vonalon elérhető maximum(!) 5 megabites (garantált 1mega, nooormális?) internet mellett már szinte minden második házba be van kötve a mikrohullámú internet, ami ennek a többszörösét tudja ugyanazon az áron.
Nagyon lenézik a vidéket onnan a naffaluból, ami az internet ellátottságot (is) illeti, biztos vannak elmaradott vidékek is, főleg a fizetőképes kereslet miatt, de ahol vannak gyerekek, ott biztosan van internet is. Az a helyzet, hogy az orbánék a nyomtatott sajtó megszállásával szerintem elég nagy bakot lőttek. Persze nyilván a pénz nem számít, főleg ha nem az övék.

Netuddki. 2016.11.05. 11:52:48

@Tibi !: Még annyit, hogy ugyan internetet írtam, de valójában az okostelefonokra is gondoltam. Amivel gyakorlatilag bárhol hozzá lehet férni az internetes médiához.

Bafana 2016.11.05. 12:01:06

Kb 5 évente ezen papíralapú napilapok példányszámát meg lehet felezni. De lehet, hogy sokat írtam.

Andy73 2016.11.05. 12:23:22

@Zöldi László: Ha figyelmesen olvasta amit írtam, észrevehette, hogy egy konkrét példáról írtam. De itt van még egy szempont, hogy miért csökkent kevésbé a vidéki napilapok száma, bár az is jelentősen visszaesett. Vidéken sokan régen két napilapot is járattak, egy országosat, egy helyit - mi is. Az online média elterjedésével és a nyomtatott sajtó drágulásával először az országosat mondtuk-mondták le, aztán a helyit.

Anna Mikulás 2016.11.06. 19:09:27

@Andy73: Az én szerény tudásom szerint, vidéken a napilapokat főleg a városokban preferálták. A falvakban a hetilapot fizették elő, jelesen a Szabad Földet. Ugyanis nem értek rá naponta híreket olvasni, ahhoz ott volt a rádió. De a hetilapot szertartásosan a vasárnapi ebéd után olvasták és nagy becsben tartották. A Szabad Földnek a rendszerváltáskor közel 700 ezer előfizetője volt + az árus példányok. Ma már más a helyzet, de bármerre járok vidéken, ha a Szabad Földről szólunk - emlékeznek "Jaj! Apunak is az járt!"