Médianapló

Médianapló - Miről beszélnek a számok?

2016. október 14. 11:21 - Zöldi László

Javában zajlik a Népszabadság körüli vita. S bár a patinás napilap sorsa egyre kilátástalanabbnak rémlik, az okfejtéseknek szemléletformáló következményük is van. A hozzászólók érzik, hogy kisebb vagy nagyobb mértékben, de szóba kéne hozni a Mediaworkshoz kapcsolódó napilapokat. Nélkülük nehezebben érthető, vajon az osztrák sajtóbefektető, Pecina úr miért áldozta fel a cég zászlóshajóját. Ehhez képest igazán elviselhető, hogy a vitatkozók nem töltötték ki elég pontosan ama terjedelmet, amelyet erre az összefüggésre szántak.

A szerzők között érdekes lélektani kivétel Somfai Péter, aki néhány évet eltöltött a Springer-lapoknál, a szolnoki újságot szerkesztette. A Népszava mai számában a Népszabadság megszüntetésén fáradozó bécsi vállalkozót henteshez hasonlítja, nem minden ok nélkül. Mellesleg pedig kifejti, hogy a Mediaworks 57,9 millió forintot keresett a népszavazási kampányban közölt kormányzati hirdetéseken, amelyeket „kilenc megyei lapban” helyezett el. Kollégámat azt téveszthette meg, hogy a hajdani Springer-értekezleteken találkozott a Nógrád Megyei Hírlap főszerkesztőjével, akinek a lapja olyan lazán kapcsolódott a német céghez, hogy amikor annak nyolc megyei napilapja átigazolt a Mediaworkshoz, nem csatlakozott hozzájuk.

Akkor vált kritikussá a Népszabadság helyzete, amidőn szeptember 30-án az osztrák sajtóbefektető a német Funke-médiacsoporttól is megszerzett öt napilapot a Dunántúlról. Így terjedt el a vitatkozók között a bűvös tizenhármas szám, amely arra késztette Puzsér Róbertet a Magyar Nemzet tegnapi számában, hogy megállapítsa: „Nem is beszélve tizenhárom megyei napilap megszerzéséről.” Igen ám, de a kibővített portfólióból csak tizenkettő a megyei, a tizenharmadik városi napilap, és Dunaújvárosban jelenik meg. Tóth Richi kijelentése is csak részben felel meg a valóságnak, ő azt írta tegnap a 24.hu digitális felületén, hogy „A Mediaworksnél most ott van tizenkét megyei napilap, amit a Pannon Lapok Társaságától vett meg.” Csakhogy Pecina úr szeptember 30-án öt napilapot vett meg a PLT tulajdonosától, a Funke-médiacsoporttól, a többi nyolchoz idestova két éve jutott hozzá a Springer újsághálózatából.

Ja, és Sztankóczy András azt írta a Heti Válasz ugyancsak tegnapi számában, hogy a Mediaworks vidéki napilapjai „az ország nagy részét lefedik”. Tizenkettőt kétségkívül a tizenkilenc megyéből, az ország kétharmadát. Ami akár utalás is lehetne a kormánypártok befolyási övezetére.            

29 komment
süti beállítások módosítása