Médianapló

Médianapló - Mióta fotózzák a kutyuli kismamát?

2016. október 13. 10:17 - Zöldi László

„Hű, ez hasznos volt. Ha te nem írod meg, nem tudunk a többiek kiállásáról.” Így értékelte tegnapi bejegyzésemet digitális ismerősöm a Facebookról, egy mérnök. Gyakran szoktunk vitatkozni a közösségi oldalon, ezért most jól esett az elismerés, amely egyébként annak szólt, hogy a Mediaworks portfóliójába tartozó megyei napilapok közül kettő, a Somogyi Hírlap és a Dunántúli Napló kollektívája állást foglalt a Népszabadság-ügyben. A kaposvári és pécsi újságírók együttérzésükről biztosították a nyilvánosságból kiszorított kollégákat. A két idézett mondat kölcsönöz lendületet a folytatáshoz.

A szakmabeliek közül is kevesen tudják, hogy az úgynevezett Springer-napilapok, amelyek a második negyedévben naponta 110605 példányt értékesítettek, és 493880 olvasóhoz jutottak el, 2014 végén kerültek a Mediaworks gondozásába. 2016. október 8-ig az állami hírügynökség egyenirányított információi helyett a Népszabadság Online cikkállományából válogattak. Ez érdekes helyzetet teremtett. A nyolc megyei napilap különböző mértékben ugyan, de jóindulatú semlegességet tanúsított az Orbán-kormány iránt, érdekükben állt ugyanis közölni a kormányzati hirdetéseket. Egyszersmind azonban közölték a kormányzati üzelmekről készített Népszabadság-cikkeket is.

A legtöbb olvasó nem különböztette meg a megyei napilap saját cikkeit a cég prémium újságjából átvett írásoktól, az imént vázolt kettősségből tehát mégiscsak hiteles kép kerekedett a nálunk és velünk történtekről. Ekkor jelentette be a Mediaworks, hogy felfüggeszti a Népszabadság kiadását. Nem azt állítom, hogy kizárólag ama bizonyos kettősség miatt, mindazonáltal felsorolom, hogy vasárnap óta a valóságfeltáró cikkek helyett milyen információk láttak napvilágot a nyolc napilap hírrovatában (szó szerint másolom ide a gyöngyszemek címét).

Háztetőről háztetőre ugrál egy medve Nagyszeben belvárosában. Két éve nem tágít gazdája mellől a megmentett kisliba. Kismama-fotózáson pózoló terhes kutya. Ötvenedik házassági évfordulóján is passzolt rájuk az esküvői ruha. Kilencvennégy éves, de mindennap kondizik a kínai izompapa. Ellopták a csomagtartót, vele együtt a halott nagymamát is. Huszonegyedszerre sikerült csak kiállni a parkolóhelyről. Egy felvonóban sütik Olaszország legjobb pizzáját. Szinte bármit és bárhová felragaszt a konyhai kütyü. Részben érdekes, részben pedig kétségkívül hasznos tudnivalók. El is várom, hogy megdicsérjen értük a fészbukos mérnök.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr9011801617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kabai Domokos Lajos · www.bekialtas.blogspot.hu 2016.10.14. 02:15:37

Senki másnak nincs meg az a tudása Magyarországon, aki így ezt fel tudta volna tárni. Gratulálok, bár mérnök nem vagyok. Hacsak nem az emberi léleké, bár igaz, ami igaz, ezzel meg az írókat illette a nagy ember, s nem az újságírókat, s ebben, talán, igaza is volt. (Vajh' hány ember érti még ez országban az utóbbi megjegyzést?) #