Médianapló

Médianapló - Miben leg a Népszabadság?

2016. október 11. 10:42 - Zöldi László

Vannak azok a fránya beidegződések. Megszoktam például, hogy lesétálok a földszintre, és a postaládából kiveszem az újságokat. A liftben átrendezem őket, majd a hatodik emeleti lakásban a karosszék balján található bárszékre helyezem őket. Legfölül a Népszava, mert belőle tudtam meg, hogy mit akarnak a szocik - annyi félét akartak, ahányan csak megszólaltak. Alatta a Népszabadság, amelyből azt is megtudhattam, hogy mit akar a többi politikai szervezet. Amit pedig elolvastam, a tőlem jobbra lévő bárszékre tettem. Azóta sok minden megváltozott, a beidegződés azonban maradt.

A Népszava mai száma a Népszabadság körüli botránnyal kezdődik. Az első oldalon ez üti meg a szemem: „az ország legnagyobb példányszámú napilapja”. Lapozok a harmadik oldalra, hogy végigolvashassam a cikket, és az utolsó bekezdésben ez tűnik fel: „a legnagyobb példányszámú napilap”. Na, ez már nem véletlen. Átültem hát a számítógéphez, és a világhálón újabb adalékokat találtam. Gréczy Zsolt, a DK szóvivője a Népszabadságot nevezte „a legnagyobb példányszámú napilap”-nak, de még ugyanabban a tévéműsorban így pontosította magát: „a legnagyobb példányszámú politikai napilap”. Tamás Ervin, a Népszabadság nyugalmazott főszerkesztő-helyettese pedig ezt írta tegnap: „a legnagyobb példányszámú országos napilap”.

Nos, a napilapok közül több is megelőzi a 37174 példányt értékesítő Népszabadságot, leginkább a Blikk. De ha a napilapot gazdagítjuk a politikai jelzővel, akkor kiesik a bulvár Blikk és az önmagát „legnagyobb értékesített példányszámú közéleti napilap”-nak nevező Kisalföld (57221), továbbá a győri újság mellett a szombathelyi Vas Népe (40182), a Zalai Hírlap (38978) és a nyíregyházi Kelet-Magyarország (37895) is. A vidéki napilapok szintén foglalkoznak ugyan politikával, bár inkább közéletinek nevezném őket, mert a politika magyarított változatából kiérzem ama szándékot, hogy a szerkesztőségek mellőznék a pártpolitikát. Ahhoz viszont, hogy a legnagyobbságot firtató kérdésre érdemibb választ adhassunk, számba kéne venni az online tartalmak olvasottságát is, és ebben a Népszabadság megelőzte az említett megyei napilapokat. A számadatok tisztázásáig tehát nem tanácsos használni a legnagyobb kifejezést.

Ekkor tettem át a Népszava mai számát a jobbra lévő bárszékre. Reflexszerűen nyúltam a baloldali bárszék felé, hogy kezembe vegyem a Népszabadság mai számát. E pillanatban hatolt el a tudatomig, hogy a legjobb magyar napilap megszűnt létezni. 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr10011790461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boross Bence 2016.10.11. 13:00:43

Idézetek egy mai Index-cikkből:

"Amikor Quest azt kérdezte, mekkora csapás a magyar sajtónak a Népszabadság elvesztése, Horváth [Gábor főszerkesztő-helyettes] azzal a példával próbálta érzékeltetni a magyar helyzetet, hogy képzelje el, ha Amerikában a közszolgálati adókat teljes mértékben a kormány uralná, sőt, mellette még az összes nagy független tévé, azaz az NBC, a CBS, az ABC, sőt, a Fox News és a CNN is a hatalomé lenne, és ezek után megszűnne a New York Times."

"Arra a megjegyzésre, hogy az újság veszteséges volt, és csökkent az olvasottsága, a főszerkesztő-helyettes azt válaszolta, hogy [...] egy ilyen erős médiacégnek, mint a tulajdonos Mediaworks, meg sem szabadna éreznie ekkora veszteséget, amekkorát a Népszabadságnak tulajdonítanak."

index.hu/kultur/media/2016/10/11/a_cnn_sztarriportere_is_a_nepszabadsaggal_foglalkozott/

Kicsit el van szállva - vagy tudatosan félretájékoztat - Horváth Gábor, amikor a NYT amerikai pozíciójához hasonlítja a Népszabadság Magyarországi pozícióját. A Washington Post jobb példa lett volna - legalábbis a méretet illetően, mert a pártosság szintjét illetően ott nincs ilyen nagy lap. A második idézetből pedig kiderül, hogy Horváth igazi szoci módjára szeret más pénztárcájában turkálni.

Főgebra 2016.10.11. 15:12:49

Az pedig külön érdekesség, hogy amikor akkora a córesz, amekkora, akkor a szerkesztőség viccel. Vételi ajánlat 1 ajró! És senki nem szól nekik, nincsenek abban a helyzetben, hogy viccelődjenek!
Vagy annyi eszük nincs, hogy a saját bőrükről van szó?

Mohamed 2016.10.11. 20:26:01

Megy a sírás rívás, de minek?

Örülök, hogy megszűnt ez a nyakunkon maradt veszteséges komcsi andropovi, csernyenkói őskövület, ami csak akkor volt "tényfeltáró" ha a jobboldali pártokrol volt szó de ha a sajátjaik disznóságáról kellett írni akkor csak nagy ritkán és nagyon diszkréten fogalmazott.

Most komolyan, holnap mit fogtok siratni? A munkásőrséget?

Emberek kaojatok már a fejetekhez.
Ha még tudjátok hol van.

conchita wurst 2016.10.11. 22:50:47

Aki a napját a népszavával kezdi annak biztos hiányozni fog a népszabi.

Élvezd ki a népszavának meg vannak számlálva a napjai szintén.

conchita wurst 2016.10.11. 23:01:42

Az MSZP alelnöke bemutatja: itt a bizonyíték arra, hogy Orbán áll a Népszabadság kinyírása mögött Műsorvezető: - Mi mutatja azt, hogy Orbán Viktor áll a Népszabadság felfüggesztése mögött? Gőgös Zoltán: - Hát az, hogy minden mögött ő áll.
Forrás: kuruc.info/r/6/164868/

Zöldi László 2016.10.12. 11:19:51

@conchita wurst: A reggeli újságcsomagban található a Magyar Idők, a Magyar Hírlap és a Magyar Nemzet is - a tájékozódás céljából.

Zöldi László 2016.10.12. 11:21:25

@conchita wurst: Ha már fikázunk, legyünk pontosak: az MSZP elnökhelyettese.