Médianapló

Médianapló - A társalkotók országában élünk?

2016. augusztus 12. 10:33 - Zöldi László

Nem értem a fanyalgókat. Bizonyára azért nem, mert tanítom a kommunikációs technológiák történetét, és örülök, ha újabb magyar tudós öregbíti hírünket a világban. Már nemcsak a számítógépet feltaláló John von Neumann-ra (Neumann Jánosra) hívhatom fel a kommunikáció szakos diákok figyelmét, nem csupán a Basic-nyelvet kitaláló John G. Kemeny-re (Kemény Jánosra), a mikroprocesszor-gyártásban elévülhetetlen érdemeket szerzett Andy Grove-ra (Gróf Andrásra), a hálózatkutatásban jeleskedő Albert-Laszlo Barabasi-ra (Barabási Albert-Lászlóra). Néhány napja egy nyugat-magyarországi falucskából Budapestre elszármazott parasztfiú, Rogán Antal is feliratkozott a digitális dicsőségtáblára.

Ha mi, médiatanárok jól végezzük a munkánkat, akkor nem az marad meg az utókor emlékezetében, hogy a XXI. század elején a Fidesz nevű párt parlamenti frakcióját vezette, a harmadik Orbán-kormányban pedig a propagandaminisztériumot irányította. A közéleti sallangok lekopnak róla, és kikristályosodik a lényeg: egyike ama itthon maradt kutatóknak, akik a digitális aláírás korszerű válfaját adták az emberiségnek. Ezért nem értem az újságírók fanyalgását, akik ott is turpisságot gyanítanak, ahol a színtiszta tudomány majd’ kiveri a szemüket. A nyilvánosság fránya képviselői egyelőre még az anyaggyűjtésnél tartanak, de már csak idő kérdése, hogy napvilágot látnak az erkölcsi értékítéletet is tartalmazó jegyzeteik. A politikus ugyebár, aki csupán egyengette egy sok pénzzel kecsegtető találmány útját, ennek fejében a feltalálók bevették a buliba, satöbbi.

Nem arra biztatom a moralizálásra hajlamos jegyzetírókat, hogy álljanak le. Aligha ártana azonban, ha az eszmefuttatásba némi önkritikát is csempésznének. Mert amivel vádolják a számítástechnikai kultúra megújítóját, az sajtókörökben is előfordul. Akadnak főszerkesztők, akik beszállnak a buliba, ha valamelyik munkatársuk befolyásos politikussal tervez interjút. A nevüket adják a beszélgetéshez, holott jelen sem voltak az interjúnál. Vagy jelen voltak ugyan, de a témában fölkészült munkatársuk kérdezett. Esetleg ők is közbeszóltak, ám a szöveg megfogalmazását az újságíróra bízták. Csak utólag olvasták el a kéziratot, és ha már főszerkesztők, szerkesztettek rajta valamicskét. Amennyiben például egy vállalkozó szellemű főszerkesztő társulna a Rogán Antallal exkluzív interjút készítő újságíróval, legalább azzal tisztelje meg, hogy a neve ne előzze meg a munkatársáét.     

komment
süti beállítások módosítása