Médianapló

Médianapló - Katinka a hírekben

2016. augusztus 10. 10:12 - Zöldi László

Ezekben a napokban Hosszú Katinkával mindent el lehet adni. Talán még ezt a bejegyzést is, bár csupán folytatnám a tegnapi tűnődést a papír alapú sajtó szemünk láttára kibontakozó válságáról.

Ma reggel, még félálomban botorkáltam le a földszintre, hogy az újságokat kivegyem a postaládából. Visszafelé jövet, a liftben rácsodálkoztam a címoldalakra. A Népszabadság fejléce alatti fényképen az immár háromszoros olimpiai bajnok szeli a habokat, miközben az öles címre néz: „Aranyakban fürdik Hosszú Katinka Rióban”. A Népszava szintén a zseniális úszónő fotóját hozza, amint éppen integet a dobogó tetejéről, fölötte az olvasásra csábító szöveg: „Egyre aranyosabb Katinka”. Mindkét cím azt sugallta, hogy a korábbi számokkal ellentétben a napilapok immár arról is beszámolnak, ami tegnapról mára virradóra, hajnali három és fél öt között történik az olimpiai uszodában. Mire azonban fölértem a hatodik emeletre, tudatosodott bennem, hogy ez aligha lehetséges. A postavonat (lapterjesztésre szánt gépkocsi) hajnali négy körül indult, hogy az újságokat eljuttassa az országszélre is.

A csalafinta címadásért gratulálok a szerkesztőknek. A Népszabadság jól megírt cikkben tudósított Katinka második aranyérméről, a Népszava szintén ennél ragadt le. Végül is nem csaptak be bennünket. A második bajnokság után csakugyan aranyakban fürdött Katinka, ráadásul egyre aranyosabb. Az már a mi bajunk, hogy a többes szám nyomán óhatatlanul lejátszódott előttünk a harmadik aranyérem képernyőn látott eseménysora. Mindazonáltal a két szerkesztőség becsületére válik, hogy egy órával kitolta a lapzártát. Hírt adott arról is, hogy tegnap este tizenegy előtt néhány perccel Imre Géza párbajtőrben majdnem kiharcolta az aranyérmet. Ennél többre egyszerűen nem telhet a lapzártás újságok idejéből, ezt a kevés hozzáadott értéket pedig illik méltányolni.

Méltányolnám a lapzárta nélküli (online) sajtó változását is. Mélyről indulását a legtömörebben egy székesfehérvári jegyzetíró, Szabó Zoltán fogalmazta meg két első olimpiai bajnokunkról, a vívó Szász Emeséről és az úszó Hosszú Katinkáról szólván: „Rióban a dobogó tetején álltak, a Magyar Rádióban a második helyre szorultak.” Mármint a migránsveszélyre figyelmeztető hír mögé. Ma hajnalban, Katinka újabb győzelme után viszont hallgattam a Kossuth Rádiót is, és feltűnt, hogy a minden óra eleji blokk élén már a magyar úszónő harmadik olimpiai bajnokságát hozta szóba. Hm. Nem lesz ebből baja az ügyeletes hírszerkesztőnek?    

7 komment
süti beállítások módosítása