Médianapló

Médianapló - A digitális rosszullét okai

2016. július 26. 10:32 - Zöldi László

Deutsch Tamás mostanában gyakran beszél az internet áfájáról. A Digitális Jólét Program miniszterelnöki biztosa nyilvánosan berzenkedik az Európai Unió ellen, mondván: az a fránya Brüsszel nem akarja engedni, hogy 2017 elejétől azok is hozzájussanak az „olcsó nethez”, akiknek eddig nem telt rá. Értelmezésében annyi igazság kétségkívül van, hogy a magyar kormány csökkentési szándéka ütközik az uniós irányelvvel. A netes áfa ugyanis nem tartozik a kedvezményezett adónemek közé. De mit kéne tenni, hogy tartozzék?

A miniszterelnöki biztos szerint ha a fene fenét eszik, a jövő évtől akkor is lesz elviselhető árú netes csomag. Különösen a fővároson túli Magyarországon volna szükség arra, hogy újabb százezrek kapcsolódhassanak a digitális vérkeringésbe. Mások szerint ha már Deutsch úr képviselő az Európai Parlamentben, igazán kezdeményezhette volna Brüsszelben a kedvezményezett adónemek kiegészítését. E sorok írója pedig azon tűnődik, hogy ki a hunyó. A hanyagsággal vádolt miniszterelnöki biztos vagy az országunk digitális érdekeit figyelmen kívül hagyó Unió?

Az uniós tagállamok közül a netes áfa nálunk a legmagasabb, 27 százaléknyi. Ha a Deutschék tervezte 18-ra csökkenne, a környező országok közül megelőznénk a 24 százalékos Romániát, a 20-20 százalékos Szlovákiát és Szlovéniát. (Mellesleg a nyugat-európai tagállamok netes áfája szintén 20 körüli, Luxemburgé a legalacsonyabb, 15 százaléknyi.) Nem szép az Uniótól, hogy elfelejtette kiegészíteni a kedvezményezett adónemek listáját, de érteni vélem az érzéketlenségét. Mert nem terhelte agyon netező polgárait az áfával, fel sem ötlött benne, hogy hozzá kéne nyúlnia ama bizonyos listához. Ráadásul hozzánk képest olyan magas az átlagos élet-színvonal, hogy a világhálón szörfölők jövedelméből telik a 20 százalék körüli áfára.

Akkor volnék igazán nyugodt, ha végre hiteles információ látna napvilágot a történtekről. Bár az Európai Uniónak nem jutott eszébe rendezni a kedvezményezett adónemek körét, legalább a Digitális Jólét Program irányítója kezdeményezhette volna a módosítást. Mert minek is köszönheti a kinevezését? A sors iróniája, hogy a kormány 2014 őszén még a netes szolgáltatások megadóztatását tervezte. Ötletét tömeges tiltakozások söpörték el. A kínos helyzet konszolidálására a miniszterelnök Deutsch Tamást kérte föl, és a Brüsszelben otthonosan mozgó politikusnak volt másfél éve arra, hogy engedélyt szerezzen a nálunk mértéktelen netes áfa csökkentésére. Talán még most sem késő.   

komment
süti beállítások módosítása