Médianapló

Médianapló - Mit is mondott Gyurcsány Kaposvárott?

2016. május 05. 10:20 - Zöldi László

Még mindig a volt miniszterelnök somogyi gondolatkísérlete foglalkoztat. A Népszabadság négynapnyi hallgatás után jutott el odáig, hogy megkérdezze a DK-politikust, mit is akart mondani a Somogyi Hírlap online kiadásában vasárnap reggel 8.02-kor megjelent interjújában. Most, csütörtökön Gyurcsány Ferenc nem bontotta ki a valóság minden árnyalatát. Elhatárolta magát és pártját a Jobbiktól („Én a Jobbikot továbbra is újnáci eszméktől átitatott pártnak gondolom.” „Teljes mértékben kizárom” a baloldali-jobbikos nagykoalíciót.) Csakhogy Kaposvárott máshová helyezte a hangsúlyt.

A lakossági fórumon stikában elkészített hangfelvétel tanúsága szerint ezt mondta: „Az ördöggel is összeállok, csak ne a Fidesz maradjon.” A megyei napilap szerkesztőségében készített interjúban pedig arra utalt, hogy 2018-ra három, nagyjából azonos súlyú tömb alakulhat ki. Nemcsak a Fidesz és a Jobbik szövetkezhet a baloldali pártok ellen, hanem a baloldali pártok is összeállhatnak a Jobbikkal a Fidesz ellen. Elvégre híveik az időközi választásokon kimutatták a szándékukat. Tapolcán a baloldaliak szavaztak a Jobbik esélyes jelöltjére, Salgótarjánban viszont a jobboldaliak az MSZP szintén esélyes jelöltjére. Az ellenzéki pártok fanyaloghatnak ugyan - derült ki Gyurcsány kaposvári interjújából -, de előbb-utóbb szembe kell nézniük a választóik akaratával.

A volt miniszterelnök kavicsot dobott a vízbe, és az ellenzéki politikusok most zavartan nézik a lapos kő szeszélyes kacsázását. Akárcsak az ellenzéki médiumok, amelyek még odáig sem jutottak, mint a Népszabadság. Mindazonáltal e sorok írója más tanulságot vonna le. Aki figyelemmel kíséri a Médianaplót, igazolhatja, hogy másfél évtizede hangsúlyozom: a fővároson túli újságok a szakmai hullámzásuktól függetlenül figyelemre méltó olvasmányok. Lélekbúvári szerepet töltenek be, afféle kibeszélő díványul szolgálnak a vonzáskörzetükbe látogató politikusok számára. Akik Budapesten egzisztenciális okból ki nem szólnának a pártkórusból, valakinek mégis ki kell önteni a lelküket.

Vagy a házastársuknak (szeretőjüknek) mondják el az ágyban, mi nyomja a bögyüket, vagy egy vidéki újság munkatársának, akit és amelyet úgysem olvas senki. Ebben tévednek, egyre gyakrabban szembesülünk zavarba ejtő gondolatkísérletekkel. A vezető politikusok járják tehát az országot, és a megyei napilapokban beszélik ki magukból mindazt, amit letagadhatnak az országos lapokban, ha úgy hozza a helyzet.    

komment
süti beállítások módosítása