Médianapló

Médianapló - Helyi bolondságok

2016. április 10. 11:14 - Zöldi László

A Heti Válasz legújabb számában interjút közölt Pintér Bélával. Amióta bemutatták A bajnok című darabját a budapesti Katona József Színházban, beszédtéma az előadás. Jegyet alig kapni rá, annyira szeretne mindenki ráismerni a vidéki nagyváros volt polgármesterére, annak nejére és a feleség testi-lelki barátnőjére. A darab szerint ugyanis a házasságot megmérgező intim kapcsolat nem a férj és a barátnő között szövődik, hanem a két barátnőt boldogítja.

Ha csakugyan azokról szól a kulcstörténet, akikre gondolok, akkor mindhárman a fővárosba tették át a székhelyüket. A férj országos politikus lett, bizonyára a feleség is csinál valamit Budapesten, és a barátnő is visszatért hajdani sporttársai közé, akik olimpiai bajnoksághoz segítették. Remélem, sikerült úgy körülírni a képzeletbeli háromszög résztvevőit, hogy az olvasók rájuk ismerjenek, az érintettek pedig ne pereljenek be rágalmazásért. Ezzel a trükkel próbálkozott az író-rendező is, amidőn arról beszélt a hetilap gyanútlan munkatársának, hogy ő bizony lelkifurdalással küszködik. Sőt, van is benne „némi félelem: az utcán folyton a hátam mögé nézek, megrémülök, ha az autóm mögött megjelenik egy maszkos motoros”.

Ekkor röhögtem el magam. A volt polgármester szűkebb pátriájában éltem öt évig, van ott rokonom, barátom, megannyi ismerősöm. Tőlük tudom, hogy az egykori városvezető gyakran öltött bőrruhát, és balesetet tompító acélsisakja a járókelők szemében maszk képzetét keltette, ha márkás motorjával végigdübörgött az utcákon. Félő, hogy az interjút készítő újságíró nem vette észre az előadás főszereplőjére kajánul utaló motívumot. Nem is tudom, miért éppen erről jutott eszembe, hogy jogerőre emelkedett az ítélet egy pörben.

A miniszterelnök 2014 tavaszán Debrecenbe látogatott, és kíséretével végigsétált a főutcán. Ahogy ilyenkor lenni szokott, a járókelők közül kivált valaki, hogy megszólítsa az ország első emberét. A testőrök elhessentették, azt azonban nem akadályozhatták meg, hogy egy mikrofon megörökítse a polgármester szavait. Ezzel hajolt a vendég füléhez: „Helyi bolond.” A megjegyzésért perelt az elhajtott állampolgár, és a volt városvezető 200 ezer forintot fizetett. Csakhogy a dodonai ítélet szerint a felperesnek kellett lerónia a perköltséget. A maradék ötvenezer forint átutalásáról tanúskodó szelvényt a „győztes” megmutatta a helybéli újságíróknak. Ez a mozzanat annyira friss, hogy még nem sikerült bedolgozni a valóságelemekben is bővelkedő előadásba.          

2 komment
süti beállítások módosítása