Médianapló

Médianapló - Mi rejlik a korrupciós lyukakban?

2016. április 07. 10:39 - Zöldi László

Olykor eltűnődöm a szocialistákról. Leginkább a kommunikációjukról, amelyről szólván médián túli következtetésekre is juthat az ember. Például arra, hogy az MSZP se mentes a korrupciótól. Ezt persze a politikusai ki szokták kérni maguknak, bár jobban jártak volna, ha komolyabban veszik a baloldali értékrendszerű értelmiségiek vészjelzéseit. E rovat tanúsága szerint 2010 második felétől nem azt kértem számon rajtuk, hogy elvesztették a választást, hanem hogy nem végezték el a helyzet elemzését. Vagy ha elvégezték is, az eredményét nem kötötték az orrunkra.

Kitalálták helyette az úgynevezett immunrendszeres érvelést, amelyet a négy nappal korábban lemondott pártelnök, Lendvai Ildikó így fogalmazott meg: „Az MSZP-ben majdhogynem csődöt mondott az ’önvédelmi immunrendszer’.” (168 Óra, 2010.04. 29.) És azért mondott csődöt, mert „nem talált elég erős eszközöket a korrupciós lyukak betömésére”. Ebben az okfejtésben kristályosodott ki a kommunikációs panel, amelyet a szocialisták nyakra-főre ismételgettek, ha mi, fránya újságírók sarokba szorítottuk őket. Holott aki felérte ésszel a történteket, az tisztában volt azzal, hogy nincsenek bűntelen pártok, csak büntetlenek. Olyan a pártfinanszírozás rendszere, hogy a hivatalos pénzekből nem jöhettek ki. E szisztémán azóta sem sikerült változtatni, sőt, a második Orbán-kormány törvényesítette a korrupciót, a harmadik pedig művészi tökélyre fejlesztette.

Ha a Magyar Szocialista Párt 2010 közepén nemcsak a korrupciótól tartott volna némi távolságot, hanem a korrupt politikusaitól is megszabadul, akkor ellenfele, a Fidesz a 2014-es választás kampányában nem jöhetett volna elő a Simon Gábor-üggyel. A legutóbbi napokban pedig az ismét magára találó MSZP-nek nem kellett volna szembesülnie a már Tocsik-ügyben is kompromittálódott Boldvai László offshore-üzletével és az Alstom-féle milliárdos metrókorrupció vádjával. Azon sem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy a Fidesz páncélszekrényében akad még néhány dosszié, amelyet alkalomadtán elő lehet majd szedni.

Számíthatunk arra, hogy a jobboldali sajtó kinyírja a korrupt MSZP-t, a baloldali viszont a korrupt Fideszt. És a két kommunikációs hadjárat előkészíti a terepet az új pártoknak. Például a Jobbiknak, amelynek kormányzati hatalom híján még nem volt lehetősége korrumpálódni. Vagy a Demokratikus Koalíciónak, amelynek alapítói épp azért váltak ki az MSZP-ből, mert nem akarták azzal megúszni a múlttal való szembenézést, hogy csődöt mondott az önvédelmi immunrendszerük.   

6 komment
süti beállítások módosítása