Médianapló

Médianapló - Arcátlanul vagy arctalanul fogalmaznak-e a kommentelők?

2016. április 03. 09:33 - Zöldi László

Megtisztelő, ha arra ébredek, hogy éjszaka valaki hozzászólt a bejegyzésemhez. Trigon például 3 óra 11 perckor fejtette ki az álláspontját. Nem tartja magát a kommentelők körében elterjedt tegezéshez, önözve vitatkozik velem - ezt külön köszönöm neki. Nem térek ki minden megjegyzésére. A legfontosabbat így foglalnám össze: ha már figyelmeztettem a tv2 és a közszolgálati televízió huszonéves hírolvasóit, hogy eltorzított információkat, propagandisztikus szövegeket olvasnak föl a súgógépről, akkor miért hagytam ki az RTL Klub hírolvasóit. Okfejtésemet logikátlannak véli.

A logikátlanságot más szóval helyettesíteném. Egy-egy ilyen bejegyzés szigorúan harmincsornyi, és a 2500 karakternyi terjedelmet kizárólag arra szántam, hogy a nyíltan vagy rejtetten kormánypárti médiumok hírolvasással foglalkozó munkatársait jellemezzem. Ebben a rovatban idestova másfél évtizede tapasztalom, hogy ilyen röviden csak egy témát érdemes pedzegetni. Amit az éjszakai kommentelő feszeget, az is téma persze, tovább lehet gondolni - a következő bejegyzésben. Megítélésem szerint az RTL Klub hírolvasóit egyelőre nem fenyegeti az arcvesztés veszélye. Ha javasolhatom, akkor térjünk vissza erre, ha majd egy másik kormány közpénzből kistafírozza a munkahelyüket, és ennek megkéri tőlük az arcvesztésben megnyilvánuló árát.

Csakhogy miközben vitatkozik velem a tisztelt kommentelő, elkerüli figyelmét az alaphelyzetben rejlő furcsaság. E sorok írója tegnap arccal és névvel vállalta véleményét a nyilvánosság előtt. Az általam elmarasztalt hírolvasók is arccal és névvel vállalják mások súgógépen betűzhető véleményét. A kétségkívül udvariasan fogalmazó hozzászóló pedig arc nélkül, álnéven vállalja a saját véleményét. Nem volnék olyan kíméletlen, mint a konzervatív értékrendszerű professzor, Rezsőházy Rudolf Belgiumban élő szociológus, aki egy igényes portálon ezt állította: „A kommentelő arcát elrejtve arcátlanul ír.” (Mos Maiorum, 2015. szeptember 10.) Vele ellentétben tudomásul veszem, hogy a hozzászólók számtalan okból ragaszkodnak a névtelenséghez. Nem akarják például kitenni magukat a hatalmon lévők fürkésző tekintetének.

Ettől azonban még tény, hogy jelen esetben csupán mi, a bíráló és a bíráltak veszíthetjük el az arcunkat. Trigonnak ugyanis nincs arca. Az a benyomásom, hogy álláspontját épp ez teszi hiteltelenné az egyébként izgalmas kérdésről zajló vitánkban.     

42 komment
süti beállítások módosítása