Médianapló

Médianapló - Kossuth a díjról

2016. március 20. 10:30 - Zöldi László

Tegnap este vita robbant ki az ATV stúdiójában. A bejátszott híradó-részleteken Nemes Jeles László látható. A Saul fia című film rendezője bent, a Parlamentben átveszi a Kossuth-díjat, és kezet fog Orbán Viktorral, majd a kitüntetést tartalmazó tokkal a kezében csatlakozik a Parlament előtt tüntetőkhöz. A képernyőn vitatkozók épp úgy megoszlottak, mint bármelyik asztaltársaság. Mihez kezdjünk egy kitüntetéssel? Ha elfogadjuk, érdemes-é kezet fogni az értékrendszerünkkel ellentétesen országló politikussal? De ha már elfogadtuk, illik-e kimenni a kormány ellen tüntetők közé?

Bevallom, ilyenkor segítenek a másoktól kölcsönzött mondatok. Például ama tíz, amelyet a díjról gyűjtöttem össze. Íme: „Kitüntetésem, remélem, a Boross-kormány búcsúajándéka.” Kende János operatőr (Magyar Hírlap, 1994.03.16.) „Egy díj nem fémjelzi a művészt. A művésznek kellene fémjeleznie a kitüntetést.” Szász Endre festő (Somogyi Krónika, 1996.01.04.) „Minden olyan kitüntetést, amit az uralkodó hatalom ajánl fel, személyes sértésnek kell tekinteni.” Moldova György író (Esti Hírlap, 1996.06.05.) „A politikus számára minden sajtókitüntetés átadása olyan, mintha fácánként a legjobb lövésznek adna díjat.” Ivanics Ferenc Fidesz-politikus (Kisalföld, 2002. 03.14.)

„A magyar politikusok még a Kossuth-díjat is csak egymás ellen képesek osztani.” Sándor Erzsi újságíró (Népszava, 2012.11.03.) „Ha többpárti rendszerben kap valaki egypárti testület által megítélt állami díjat, az eleve kompromittáló.” Avar János újságíró (Népszava, 2013.03.23.) „Attól kezdve, hogy a politika elkezd beavatkozni, neveket cserél a listán az arra illetékes miniszter, maguk a díjak értékelődnek le.” Pápay György, az Örökség Kultúrpolitikai Intézet ügyvezető igazgatója (Magyar Nemzet, 2013.04.03.) „Láttam olyat, amikor valaki a Kossuth-díjtól Kossuth-díjassá vált.” Mácsai Pál színész (hvg.hu, 2014.03.14.) „Politikai kifizetőhely ma már a Kossuth-díj is.” Cserhalmi György színész (Fejér Megyei Hírlap, 2014.10.18.) „A díjak megvédenek a tehetségtelenektől.” Mészáros Márta filmrendező (Magyar Rádió, 2015.07.07.)

Most bizony a válaszadásban nem segítettek a kölcsönzött mondatok. Miközben vakarom a fejem, hirtelen beugrik, hogy hajdani szerkesztőségi kollégám, Kardos G. György is kifejtette álláspontját az állami díjazottakról. Így emlékszem örökbecsű, továbbgondolásra ingerlő mondására: amidőn átveszik Ferenc Jóskától a kitüntetést, elvárják, hogy Kossuth gratuláljon hozzá a turini száműzetésből.

1 komment
süti beállítások módosítása