Médianapló

Médianapló - Hol volt, hol nem volt Nyakó István

2016. február 28. 11:08 - Zöldi László

Reggelenként szoktam látni. Viseltes farmernadrágban jár. Nehéz eldönteni, hogy a térdénél azért szakadt, mert divatos holmi, vagy már nem telik neki ép ruhadarabra. Nálam alacsonyabb vagy tíz centivel, de feltűnően erős testalkatú. Amikor kirobbant körülötte a botrány - az izompacsirták őt szorították sarokba a Nemzeti Választási Iroda előcsarnokában -, felhívtam a kávéházi asztaltársaságunk egyik tagját, aki tájékozottabb az MSZP ügyeiben. „Igen - mondta nevetve -, Nyakó Pista testépítéssel is foglalkozik.” Már értem, miért őt küldték a népszavazási kezdeményezéssel az elrettentő különítmény tagjai közé. De ki is ő?

Tudható róla, hogy 1997-től tagja az országgyűlésnek. Amíg jól ment a pártjának, mindig listáról került be, az egyik legerősebb szocialista bázis, Borsod-Abaúj-Zemplén képviseletében. 2014-ben, amidőn már rosszul ment az MSZP-nek országosan is, a hátrányos helyzetű megyében is, egyénileg kísérletezett az ózdi választókörzetben. Nem sikerült neki. Még akkor nyáron Puch László, az MSZP pénztárnoka vendégül látta „a parlamentből kibukott szocialista politikusokat” - ő is köztük volt. Aztán történt vele valami a magánéletében, amiben nincs jogom kotorászni, de Miskolcról mintha a fővárosba költözött volna. Reggelente egyre gyakrabban bukkant föl egy újlipótvárosi iskola közelében. Talán a kisgyerekét kíséri oda, ahová én az unokámat.

Szőke Tímea, a miskolci Észak-Magyarország munkatársa jegyzetet közölt a borsodi politikus körüli pesti botrányról a megyei napilap online kiadásában, és „volt országgyűlési képviselőnek” nevezi - helyesen. A Magyar Narancs szerkesztői jegyzetében a névtelen szerző viszont bizonytalanságban tart bennünket, mert ezt írja: „egy csapat kidobóember egész egyszerűen megakadályozta Nyakó István MSZP-képviselőt a vasárnapi boltzárról szóló népszavazási kérdés benyújtásában”. Jóhiszeműen feltételezhető ugyan, hogy a ’képviselő’ kifejezés nem a honatyaságra utal, bár a szerző pontosabban is fogalmazhatott volna.

A tájékozatlansági show-t Szalay Zoltán egri újságíró viszi el, aki a Heves Megyei Hírlap online kiadásában kifejti: „Meggátoltak egy honatyát abban, hogy elsőként nyújthassa be népszavazási kérdését.” A cikkíró ráadásul még „ellenzéki képviselőnek” is titulálja Nyakó Istvánt. Fogalmazása már kizárja a jóhiszemű feltételezést, elvégre ama bizonyos népszavazási kezdeményezést nem a darabjaira hullott ellenzék nyújtotta be, hanem egyik pártja, az MSZP.      

4 komment
süti beállítások módosítása