Médianapló

Médianapló - A kockás ing hogyan lett a civil bátorság jelképéből a gyávaság szimbóluma?

2016. február 27. 10:12 - Zöldi László

A legutóbbi napokban valósággal tobzódtunk a kockás inges felvételekben. Klinghammer István, a leváltott és nyugdíjba vonult oktatási államtitkár egy interjúban taslikat osztott a tőle megszabaduló államnak, de önmagát dohogó öregúrnak nevezve a mai tanárokról is kifejtette elmarasztaló véleményét. „Pipa” rájuk, mert borzas a hajuk, és nem átallnak kockás ingben tanítani. Elszólása azokból is ellenérzést váltott ki, akik nem olvasták az avittas szemléletű interjút.

Azóta tantestületek fényképezkedtek az általa kifogásolt kockás ingben. Diákok szelfiztek külön-külön, de össze is álltak a tornateremben vagy az iskola előcsarnokában. A frissiben kerekedett divat jegyében megteltek kockásabbnál kockásabb ingű tiltakozók mosolygó arcával a közösségi oldalak. Egy cikk szerkesztői jegyzetéből kiderült azonban, hogy az említett ruhadarab nemcsak a civil kurázsi jelképe, hanem a civil gyávaságé is. A Fejér Megyei Hírlap munkatársa, Bokros Judit a kockás ing ürügyén tekintette át a közoktatás helyzetét Székesfehérvárott és környékén. Beszámolója majdnem elfoglalja az egész újságoldalt, figyelemre méltó részleteire mégsem térek ki, a kéziratot szerkesztő Zsigó Ferenc néhány soros megjegyzéséből ugyanis meghökkentő kép rajzolódik ki a közhangulatról.

Az egyik legfelkészültebb vidéki újságíró azt fejtegeti, hogy válogatott a számtalan fénykép között, és a legérdekesebbek közlésére telefonon kért engedélyt az iskolaigazgatóktól, a város- és faluszerte tisztelt tanároktól, a fotózkodó diákoktól és szülőktől. Csakhogy senki sem engedte meg, hogy illusztrálhassa a tárgyilagos hangvételű cikket. Pedig a megyei napilap egyik olvasója, a miniszterelnök bizonyára örült volna, ha a szűkebb pátria újságjában fölfedezheti hajdani iskolája, a fehérvári Teleki Blanka Gimnázium kockás ingben feszítő tanárait és diákjait. Végül, helyibb híján a szerkesztő azt a fényképet helyezte el a terjedelmes beszámoló hasában, amelyből senkinek sem lehet baja.

A felvételen a Cambridge-i Egyetem patinás épülete látható, az előtérben huszonkét kockás inges magyar. A világ egyik legrégibb és legtekintélyesebb felsőoktatási intézményében tanuló honfitársaink, de akad köztük fiatalabb évjáratú oktató is. Együttérzésüket fejezik ki az itthoni diákokkal és tanárokkal, bátran vállalják az arcukat és hirtelen divatba jött viseletüket. Ők már nem tartanak a magyar államtól.    

komment
süti beállítások módosítása