Médianapló

Médianapló - Egy valódi álinterjú

2016. január 30. 10:49 - Zöldi László

Végül is a Jüdische Allgemeine nevű németországi zsidó portál módosította a Nemes Jeles Lászlóval készített interjút. Már nem adja a magyar filmrendező szájába, hogy nálunk ma is sokan gyűlölik a zsidókat, sőt, ha az antiszemitákon múlna, ismét koncentrációs táborokat nyitnának, ráadásul Az élet szép és a Schindler listája című film hülyeség. A botrány elsimult, napirendre is térhetnénk fölötte, ha nem volna szakmai tanulsága az újságírók és az interjúalanyok számára.

Amit állítólag kifejtett a Saul fia rendezője, annak vannak előzményei a hazai sajtóban. Ha valaki végigböngészi a Nemes Jeles-interjúkat, szembesülhet azzal, hogy az egyre nevesebb interjúalany keményen minősítette a gyalázkodó kommenteket. (És nem a kommentárokat, ahogy még a német nyelvű újság módosított szövegében is olvasható. A komment és a kommentár között ég és föld a különbség. Az egyik más foglalkozást űző olvasó alkalmi véleménye, a másik szakújságíró hírmagyarázata.)

Az ismét berendezhető koncentrációs táborokat a hazai interjúkban kétségkívül nem hozta szóba a rendező. Ennek okát abban vélem fölfedezni, hogy a németországi kérdezővel ellentétben ismeri a magyar történelmet. Tudja, hogy ha magyarországi táborokról beszélt volna, akkor a nyilasokra utalt volna, akik 1944 tavaszán-koranyarán berzenkedtek a vidéki zsidók külföldre (Auschwitzba) szállítása miatt, mert azon az állásponton voltak, hogy itthoni munkatáborokban kéne őket dolgoztatni. Ami pedig a schindleres filmeket illeti, számtalanszor kifejtette a magyar rendező, hogy a hollywoodizmus termékei.

A legfőbb gond az, hogy a vitatott interjú éjszaka készült, közvetítő nyelven, és a leírt változatot nagyvonalúan nem kérte vissza a gyakorlatlan interjúalany. Tételezzük fel, hogy mindkét beszélgetőpartner perfekt angolból, ami azonban egyiküknek sem az anyanyelve, ezért könnyen elsikkadhatnak az árnyalatok. Az is elképzelhető persze, hogy a Cannes-i nagydíj és az amerikai filmkritikusok Golden Globe-díja után a Saul fia esélyes az Oscar-díjra. A rendező miért éppen most borzolná a kedélyeket? A külföldi portálon miért ne fogalmazhatna a magyarul többször kifejtett álláspontja helyett taktikusabban is?

Úgy rémlik, Nemes Jeles László rendezőnek egyelőre sokkal tehetségesebb, mint interjúalanynak. Még nem tanulta meg, hogy a megjelenés előtt érdemes elolvasni a kéziratot. Már csak azért is, hogy az Oscar-díj küszöbén ne vágja a világ képébe egyébként figyelemre méltó véleményét, és a „nagyvonalúságával” ne veszélyeztesse filmje végső sikerét.      

11 komment
süti beállítások módosítása