Médianapló

Médianapló - Felelősségre vonhatók-e a megosztók?

2015. december 12. 10:52 - Zöldi László

Az egyik olvasó azt kérdezte, miért írtam naponta más és más számot. Elismerem, hogy az első bejegyzésben azt írtam, ezerötszázan osztották meg a volt siófoki polgármester állítólagos lakásügyéről megjelent cikket. Másnap viszont azt, hogy ezerhatszázan, harmadnap pedig azt, hogy kétezer-százan. Ma azt írom, hogy immár kétezer-négyszázan osztották meg. A fejlemények el is döntik a kérdést, amelyen rágódunk: vajon egy Facebook-bejegyzés lehet-e magánközlemény?

Az a benyomásom, hogy egyre kevésbé lehet. Tévészerkesztő emlékeztetett arra, hogy ha régen valaki magánlevelet szögezett ki a városháza falára, azt már nem lehetett magánközleménynek tekinteni. Közigazgatási jogász arról világosított fel, hogy külön-külön talán magántársaságnak tekinthetőek a Facebook-ismerősök, de ha kétezer-négyszáz magántársaság létszáma összegződik, az átfedések ellenére is tízezrek olvasták el a polgármestert elmarasztaló cikket. Azt már én fűzöm hozzá, hogy eleve kétséges a magánközlemény-jelleg, ha az a vélemény közösségi oldalon lát napvilágot. Mellesleg az említett bejegyzést az egyik legolvasottabb portál is megjelentette. Azóta több százezren tűnődhetünk arról, vajon a siófoki politikus polgármester korában helyesen döntött-e ama bizonyos lakásügyben.

De ha így áll a helyzet, vajon a volt polgármester miért csak tizenhetet jelentett föl a megosztók közül? Most már erre is van válaszunk. Tegnap olvastam egy vele készített interjúban, hogy azokra korlátozta a büntetőeljárást, „akik magát a fantomoldalt osztották meg, a továbbosztókkal nem foglalkoztam”. A magyarázathoz tartozik, hogy valaki létrehozott egy Facebook-csoportot, és ennek üzenőfalán ismerhette meg a siófoki nyilvánosság a lakásügy másik értelmezését. Ami engem illet, az egyrészt-másrészt állapotában leledzem.

Egyrészt osztom Székely Ferenc álláspontját, miszerint „Ha valaki mások által is láthatóan kárt, sérelmet okoz valakinek, azért felelősséggel tartozik.” A bíróság arra való, hogy ezt a felelősséget megállapítsa (vagy ne állapítsa meg). Ettől azonban még aránytalan intézkedésnek vélhető a tizenhét megosztó rabosítása. Másrészt a polgármesterek ma már elég ügyesek ahhoz, hogy döntéseikről a helyi médiumokban csak nekik tetsző vélemények jelenhessenek meg. Ezt az információs zárlatot törte meg a Facebook elterjedése. A konkrét ügyekben érintett településeken ugyanis többen olvassák a közösségi oldalt, mint a polgármester fórumait.          

12 komment
süti beállítások módosítása