Médianapló

Médianapló - Állami tömeg

2015. november 16. 10:34 - Zöldi László

Naponta átfutom a Szabolcs Online-t. Másfél évtizedig tanítottam a főiskolán, 347-szer jártam Nyíregyházán, érdekelnek az ott történtek. Különösen akkor, ha Orbán Viktor látogatása nyomán lesz atlétikai központ, új ipari park a városban, és kerékpárút vezet majd Tokajba. A múlt héten láttam ama bizonyos fényképet a miniszterelnökkel és az őt hallgató tömeggel a megyeháza előtt, a Kossuth-téren. Őszintén szólva nem néztem meg alaposabban, noha alighanem ez volt az a pillanat, amikor még egyáltalán tanulmányozhattam volna a pillanatfelvételt.

A portál ugyanis nem azt a fotót hozta, melyet a Magyar Távirati Iroda munkatársa készített. Az állami hírügynökség felvételével a többi megyei napilap online változatában találkoztam. A sokadalomból kimagaslik a nem éppen szálfa termetű Orbán Viktor, és szónokol. A szabolcsi portál azonban a saját fotóriporterét részesítette előnyben, aki az érdeklődőket a főtér másik oldaláról örökítette meg. És bizony kiderült, hogy a közepes nagyságú köztér tátongott az ürességtől, a kíváncsiskodó járókelők gyér köre rendezetlenül keretezte a miniszterelnök köré tömörülő (tömörített?), mintegy százfőnyi „sokadalmat”.

S mert Orbán a Modern Városok Program keretében járja az országot, feltételezhető, hogy a többi megyei jogú városban is a főtéri sokadalom fölé magasodik. Vajon mindenhol kerítenek neki alkalmi pódiumszerűséget, amelynek tetejéről megszólíthatja a „tömeget”? Vagy a részletesen kidolgozott forgatókönyv szerint a stáb szerves tartozéka egy zsámoly is, amelyet a miniszterelnök munkatársai városról városra cipelnek? Vajon a Magyar Távirati Iroda arra kötelezte magát, hogy a lehető legelőnyösebb nézőpontból és legszűkebb látószögből örökíti meg a kormányfő szabadtéri találkozásait a híveivel?

Csipkelődő széljegyzetben olvastam a nyíregyházi látogatásról, hogy a megyei napilapokat és online változatukat talán kötelezték a hírügynökségi fénykép közlésére. Nem kellett kötelezni. Az állami médiapolitika nagy húzása, hogy az MTI hírei és fotói ingyen adhatók közre, ha a szerkesztőség regisztráltatja magát. Melyik az a kiadóhivatal, amelyik kifizeti a saját fotóriporter felvételét, ha ingyen jut hozzá az állami hírügynökségéhez? A Szabolcs Online becsületére válik, hogy a tágabb látószögű fényképet közölte. Ne azt jegyezzük föl a magyar sajtó krónikájába, hogy megijedt a bátorságától! Azt inkább, hogy akarva-akaratlanul leleplezte a kormányzati manipulációt.     

komment
süti beállítások módosítása