Médianapló

Médianapló - Rogán, az Eszterházy kockás vidéki úr

2015. október 10. 11:02 - Zöldi László

A leendő propagandaminiszter tegnap este megszólalt az Echo TV egyik műsorában. Feltűnt, hogy kevésbé modorosan beszélt. A minap ugyanis írtam e rovatba egy bejegyzést ama szokásáról, hogy gondolkodás közben a két szó közti távolságot e-zéssel tölti ki. Készülhet új szerepkörére, amelyben gyakrabban találkozik a nyilvánosság képviselőivel, mert ritkábban e-zett. A parlamenti ellenzék is készülhet a beiktatására, mert a törvényalkotási bizottság ülésén Harangozó Tamás ezt mondta róla: „Az az érzésem, hogy Rogán úrnak már az óvodában is az öltöny volt a jele.”

Elég nehéz félreérteni. A szocialista politikus az új miniszterelnöki kabinetfőnök urizálására, hamarosan kielégülő karriervágyára utalt. Ehhez viszont érdemes lett volna tisztázni Rogán múltjából egy homályos pontot. A Fidesz-politikus a nyugati határszélen, egy kis vend faluban nevelkedett, és 1975-78 között éppenséggel járhatott volna óvodába. Talán járt is, ám utána kellett volna nézni, hogy az idő tájt volt-e a 351 (más forrás szerint 349) főnyi Szakonyfaluban óvoda. Ha volt, nem ártott volna alaposabban kidolgozni a gunyoros megjegyzést. Ha nem volt, más felütés után kellett volna nézni.

Az ellenzéki politikus két figyelemre méltó mondatot találhatott volna Rogán Antal megnyilvánulásai között. Az egyik így hangzott: „Manapság is váltogatom az öltönyt és a pulóvert.” (168 Óra Online, 2006.12.29.) A másik pedig így: „Az Eszterházy kockás öltönnyel vigyázni kell, mert ilyen van Orbán Viktornak is, bár mostanában nem hordta már, de nyáron azért figyelek rá, nehogy egyszerre vegyük fel.” (hvg.hu, 2007.06.05.) Az első mondattal nem sokat lehetett volna kezdeni. Csupán arról árulkodik, hogy a Fidesz-politikus igyekszik lezserebbül öltözködni a magánéletben. A második azonban akár kommunikációs haszonnal is kecsegtetett volna. Noha soraiból némi öniróniát olvastam ki, a szervilizmus is tetten érhető benne.

Az ellenzéki politikus szóba hozhatta volna, hogy az eszterházys öltönyt VII. Edward brit uralkodó tette kötelezővé a felső tízezer számára. A szürke alapszínen kirajzolódó kockás mintát rendszeresen visszatérő fűrészfogak törték meg, és a „reggeli vidéki viseletet” szivarzsebbe hajtogatott, egyszínű selyemkendő meg barna félcipő egészítette ki. Harangozó Tamás a nyilvánosság előtt rossz színben próbálta feltüntetni „Rogán urat”, ami nem igazán sikerült neki. Elmulasztotta a kínálkozó lehetőséget, a karaktergyilkosságot még gyakorolnia kell.

 

13 komment
süti beállítások módosítása