Médianapló

Médianapló - PÖCS vagy BECS?

2015. október 06. 10:21 - Zöldi László

Bocs, de most épp ezen mulat a fél ország. Az iskolákat egybe markoló KLIK (Klebelsberg Intézményfenntartó Központ) egyik íróasztalánál valaki kitalálta, hogy Pedagógiai Önértékelési Csoportokat kell létrehozni. Írt is erről egy 96 oldalas használati utasítást, de föl sem ötlött benne, hogy az ország legnépesebb munkahelyéhez méltatlan, illetlen rövidítés kapható, ha összeolvassuk a három szó kezdőbetűjét.

Már hiába tiltakozik a közoktatási államtitkár, hogy merő fantáziálás az egész, ők ugyanis átnevezték a PÖCS-öt BECS-re (Belső Ellenőrzési Csoportra). Egy tegnap esti tévéműsorban arról számolt be a történelemtanárok egyesületének elnöke, hogy a hivatalos utógondozás ellenére a nem hivatalos rövidítést emlegetik a tantestületekben. Ugyancsak tegnap szólalt meg egy ellenzéki politikus, aki azt fejtegette, hogy a vicces rövidítés a kormányzati kommunikáció ördögi ármánya. A spindoctorok abban bíznak, ha ezen somolygunk, akkor nem vesszük észre, hogy ennél fontosabb dolgok is foglalkoztatják az embereket. Még az is lehet, amit pedzegetett, mindazonáltal fölvillantanék egy másik lehetőséget.

A szervezett felelőtlenség rendszerében mindig akadnak bürokraták, akik nem gondolják végig a döntésük következményeit. Az egyik az, hogy a rendszer halála, ha nevetségessé válik. Igazán kár, hogy a kormányzati kommunikáció a pöcsös kudarc dacára is nyerésre áll. Az ellenzék fantáziahiányból és szegényes szókincsből eredően vesztésre áll a Minek nevezzelek? című nyelvi háborúban. Úgy harcol a kormányzati kommunikáció hazugságai, csúsztatásai ellen, hogy átveszi az állami boszorkánykonyhában kitalált szavakat. Amióta például a közbeszéd mindent elsöprő témája lett a menekültügy, az ellenzéki politikusok és médiumok még csak meg sem kísérlik, hogy a gyűlöletkampányhoz illeszkedő migráns helyett más kifejezést használjanak.

A minap egy Tisztességes Természettudomány álnevű kommentelő végiggondolta a lehetőségeket. Szerinte a „Menekült=pozitív diszkriminációt hordoz. Bevándorló= semleges/negatív megkülönböztetés. Betolakodó, határsértő=széljobb portálok kedvenc szóhasználata. Migráns=az angol migrant lefordítása, idegenséget sugall, ideális a sajtóbeli használatra. Emigráns=még mindig 56 jut eszünkbe róla, és ez pozitívra festi a jelentéstartalmát.” Ha egy civil hozzászóló képes latolgatni a menekült jelentésárnyalatait, vajon az Orbán-kormány hivatásos ellenzéke miért nem képes ehhez hasonló szellemi erőkifejtésre?         

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr147897180

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2015.10.09. 16:26:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nandras01 2015.10.06. 17:08:03

pedig egyszerű: az ellenzéknek nevezett bohóctársaság még ahhoz is béna, hogy a saját PÖCSét megtalálja, nem hogy még valami értelmes tevékenységet végezzen.
az lmp egy kézlegyintést érdemel, az mszp fő tevékenysége pedig jelenleg két, bármilyen pozícióra tökéletesen alkalmatlan nevenincs senki cicaharca.

halaloszto 2015.10.06. 18:05:12

hmm. belső ellenőrzés. ízlelgessük ezt. mi lesz a következő? a főbizalmi? elhárítás?

nagyon itt lenne már az ideje hogy az oktatással kapcsolatban az oktatással foglalkozzanak, ne a pedagógus karral meg az etikai faszsággal meg a ellenőrzéssel meg a minősítéssel, portfólióval, klikkel meg életpályával. le kellene szállni a pedagógusokról, mert az a kevés maradék is lelép.

Netuddki. 2015.10.06. 22:53:03

@halaloszto: De bammeg, az oktatáshoz nem értenek! Azzal foglalkozik mindenki amihez ért. Ebből következhik, hogy kidobott pénz amit az adófizetők költenek ezekre a nímandokara...

Advanced Flight 2015.10.07. 00:24:23

@halaloszto: belső ellenőrzés minden hivatalban és minden komolyabb cégnél van. Nem valami komcsi találmány ez, viszont köszönő viszonyban nincs azzal a dologgal, amire a PÖCS helyett elnevezésként alkalmazni akarják.

BorZoló 2015.10.07. 06:12:16

Hamarosan továbbfejlesztik a rendszert. Ezeket a csoportokat szintén értékelni kell. Vagyis ki kell alakítani CSoportok Önértékelő CSoportját (CSÖCS). Egy CSÖCS alá három PÖCS tartozik, így kialakítva a kistérségi 6 PÖCS + 2 CSÖCS = CSÚCS formációt...

deneskata 2015.10.07. 07:15:00

@Advanced Flight: Más területen is van belső ellenőrzés, igen. Ott is az egyik munkatárs ellenőrzi a másikat?

ursus artos 2015.10.07. 07:40:01

Egy szó sincs arról, hogy a pedagógus önértékelés, mint olyan az egyáltalán helyes-e. Szükséges-e. Naná, hogy a médiában csak a rövidítéssel foglalkoznak... Nyilván, mivel ez jár az eszükben...

ursus artos 2015.10.07. 07:42:23

Egyébiránt biztos, hogy a KLIK van a PÖCS mögött és nem az Oktatási Hivatal?
Posztolókám, a hitelességhez és a gúnyolódáshoz a tények alapos ismerete is szükséges lenne...

midnight coder 2015.10.07. 07:52:05

Egy biztos: az ötlet kitalálójától nem szép dolog, hogy a programot saját magáról nevezte el. Amúgy tényleg elég nagy faszság. Az Oktatási Hivatal és a Klik pedig inkább arra koncentrálhatna, hogy a pedagógusokat megillető juttatásokat időkben kifizessék, ahelyett hogy a bürokratikusabb nyugati multiknál bevett (és amúgy ott sem igazán működő) gyakorlatot próbálják átültetni a magyar közoktatás rögvalóságába.

Charlotte Benning · http://onceupon.blogger.hu/ 2015.10.07. 09:01:01

@midnight coder: A KLIK önmagát sem képes megszervezni és irányítani. Tudom, mert 3 hónapig dolgoztam a helyi megyei KLIK-nek. Mindenért minket b*szogattak, holott mi is pesti központból kaptuk az utasításokat, sokszor több hónap késéssel. Ennyit erről. -.-"

_Epikurosz_ 2015.10.08. 14:06:04

Egyik se. Aki nem tud fejből, 1 szál krétával tanítani, annak úgyis mindegy miféle értékelés van.

Csigorin 2015.10.09. 17:12:48

Valami johumoru kisbeosztasu ugyintezo talalta ki az elnevezest. Direkt. Arra mar nem gondolt hogy az idiota fonoke ahelyett hogy rohogne rajta egyet es visszadobna, olvasatlanul alairja az egeszet. Es igy tovabb egeszen a miniszter elvtarsig.

AniMano 2015.10.13. 12:58:06

@ursus artos: Kommentelőkém, azt sem tudod, kihez beszélsz... A gúnyolódáshoz a tények alapos ismerete szükséges lenne.. Meg némi illemtudás sem ártana. De arc és név nélkül persze könnyű az észt osztani a monitor mögül napi másfélszer :) Pacsi!

odabas 2015.10.30. 13:31:08

Ilyen, hogy PÖCS, sosem létezett, csak a libsibolsi propagandisták találták ki. Mondjuk jól cisnálták, mert MINDENKI elhitte. De azért hazugság. Hivatalosan önértékelési csportnak hívták, csak ki lett forgatva. Ahhoz nagyon értenek ám. Csak ország vezetéséhez, na ahhoz nem.