Médianapló

Médianapló - E migráns az emigráns?

2015. augusztus 20. 10:44 - Zöldi László

Az ügyetlenül politizáló ellenzék először nem a választáson marad alul, hanem a szavazást megelőző nyelvi háborúban. Ha a hatalmon lévők gondosan megválasztott kifejezéseit használja, arra sincs esélye, hogy az ellenzéki orgánumok nézőit, hallgatóit, olvasóit meggyőzze az igazáról. Menekültügyben például a kormányoldal áll nyerésre. Nemcsak a Fidesz- és a kereszténydemokrata politikusok beszélnek migrációról, migránsokról, hanem az ellenzékiek is.

Molnár Zsolt szocialista politikus szerint „A kerítés önmagában nem ad választ a migrációra.” (Hetek, 2015.06.06.) Molnár Csaba DK-politikus szerint pedig „Nem a migránsokat akarják megállítani a kerítéssel, hanem a kormány népszerűségvesztését.” (ATV, 2015.07.16.) Mi, újságírók jobban állunk. Bernáth László Lugosi Béla színészről fejtegette: „Politikai emigránsként került Amerikába.” (Népszava, 2015.08.17.) Szatmári István Pál egy Járosy nevű konferansziéról írta: „Az emigrációs években megtört a sikerszéria.” (Magyar Nemzet, 2015.08.15.) Thury Gábor egy olimpiai bajnok úszóról, Szőke Katóról jegyezte meg, hogy 1956-ban „Az emigrációt választotta.” (Nemzeti Sport, 2015.08.17.)

Vajon nem azzal magyarázható az újságírók árnyaltabb fogalmazásmódja, hogy múltbeli témával foglalkoznak, amidőn a XX. században százezer számra és több hullámban vándoroltak ki magyar állampolgárok a hazájukból? Az ellenzéki politikusok eltanult szóhasználata pedig vajon nem azzal magyarázható, hogy szellemi restségből a napjainkban divatossá vált és az ’e’ hangzójától megfosztott kifejezést nyakra-főre ismételgetik?

A migrario (migrare, migratum) eredetileg azt jelentette, hogy költözik, vándorol. A migráció népességföldrajzi értelemben is vándorlást jelent: olyan emberek ideiglenes vagy tartós helyváltoztatását, akik országukból elkívánkozva lépik át a közigazgatási határt. A migráns tehát vonuló, másik helyre költöző, országhatárt átlépő, a leggyakrabban használt kifejezéssel élve bevándorló. Ebben az esetben viszont az emigráns kivándorló. A kormánypárti politikusok azért beszélnek következetesen migránsokról, mert a bevándorlókra akarják irányítani a figyelmet, elvégre a magyar állampolgárok újabb keletű kivándorlásáról (emigrációjáról) terelnék el a figyelmet.

Oké, a torzítás lehet hatékony eszköz a kormányzati kommunikációban. De vajon mennyire tekinthetjük bevándorlónak (migránsnak) azt a több mint százezer embert, aki idén átzúdult az országunkon, és egy-kétezer emigráns kivételével esze ágában sincs nálunk letelepedni?

26 komment
süti beállítások módosítása