Médianapló

Médianapló - Megírhatja-e a vidéki újságíró, amit akar?

2015. augusztus 17. 10:55 - Zöldi László

Esterházy Péter bejáratott író német nyelvterületen. Az ottani lapok gyakran kérnek tőle interjút, legutóbb a Der Freitag-nak számolt be hazai tapasztalatairól. Legfőbb megállapításait közre adta a magyar sajtó is, egyik mondata azonban elsikkadt. Így hangzott: „Az igazi kérdés: megírhatja-e egy vidéki újságíró, amit akar? Nem hiszem.”

Szokásom, hogy nemcsak azt olvasom el, amire valamelyik utánközlő portál hívja föl a figyelmet, hanem az eredeti linket is. A magyar fordítás pontos, bár eredetileg a Provinzjournalist kifejezést használta az interjúalany. A német szó jelentése, hangulata nem teljesen azonos a magyar vidékivel. Inkább ténymegállapítás, mint értékítélet. A Német Szövetségi Köztársaság föderális berendezkedéséből adódik ugyanis, hogy 1989 előtt hiányzott a központi vízfej. Az alapítók tudatosan döntöttek „vidéki” főváros, Bonn mellett. De ha nem ez a felismerés motiválta Esterházy Pétert a szóválasztásban, akkor is vannak ismeretei a vidéki Magyarország sajtójáról. Író-olvasó találkozókra jár, és a megyei napilapok munkatársai interjút készítenek vele, sőt beszélgetés közben a szakmai gondjaikról is beszámolnak neki.

Legfőbb gondjukat nem abban látom, hogy a megyéket is uraló Fidesz korlátozza a nyilvánosságot. Abban sem, hogy ha belátóbb is a kormánypárti polgármester, a kiadó hirdetőkhöz fűződő viszonya fogja vissza az újságírók valóságfeltáró szándékát. A rossz közérzet igazi okát másban vélem fölfedezni. Az újságírás lényegéhez tartozik, hogy a pályakezdő kap egy témakört, amibe bedolgozza magát hírek, tudósítások és interjúk révén. Aztán eljut arra a szintre, hogy értelmezné is a valóság megismert szeletét, erre azonban nincs lehetősége. Néhány napja átnéztem egy osztrák sajtóbefektető tulajdonába került megyei napilapok online felületét. A nyolc portálon egyetlen jegyzetet se találtam. Ez aligha magyarázható a nyári szabadságolással, vagy a kánikulával, amely kiölte az ügyeletes szerkesztőkből a véleményalkotás vágyát.

Külföldi befektetők néha kifaggatnak a magyar sajtóról. Ilyenkor meg-megkérdem tőlük: ha a Provinzblatt-jaikban lehetővé teszik, hogy a munkatársaik kifejthessék álláspontjukat arról, amibe beásták magukat, a hétvégi számokban pedig verset és tárcát is közölhetnek, vajon ugyanezt miért nem engedik meg a magyarországi munkatársaiknak. Egyenes választ még nem kaptam, de udvariasan körülírták, hogy ottani és itteni lapjaikat nem ugyanabba a kategóriája sorolják.    

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr647712158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bicepsz Elek77 2015.08.17. 18:50:43

Aki adja a fizetest, az mondja meg mit kell irni. Ha nem tetszik, tessek akkor sajat ujsagot/blogot stb. alapitani!!!

flort 2015.08.17. 20:03:40

@Bicepsz Elek77: nagyon ügyesen bemásoltan a 17. típusválaszt. Kár, hogy a bejegyzést nem értetted meg.

inebhedj - szerintem 2015.08.17. 20:12:37

"egyik mondata azonban elsikkadt"

Ez volt az első dolog, ami feltűnt az interjúban, és ezzel a gondolattal (feltételezve, hogy a fordítás nagyjából lefedte Esterházy mondanivalóját) el is vesztettem az érdeklődést nevezett mondanivalója iránt.

Soha nem is írhatta meg a vidéki újságíró, amit akart, az utolsó 25 évben legalábbis biztosan nem (és nem csak az Axel Springer, de más, akár magyar tulajdonú kiadók által gondozott periodikákban sem). Ennek a Fideszhez semmi köze, ez a liberális médiapiac hozadéka. Ha pedig ez nem tűnt fel Esterházynak 1990-ben, 1993-ban, 1995-ben, akkor ez vagy a többi meglátásának mélységét (sekélységét) jelzi, vagy azt, hogy mindaddig, amíg a sajtó hangneme, témái, tótumfaktumai az ő demokratikus szájízének megfelelőek, addig nem aggódik a sajtó- és szólásszabadság miatt. Mindkét olvasat lesújtó, és mindkettő súlytalanná teszi az interjúban szereplő gondolatait.

(Persze az is igaz, hogy Axelnek és társainak anno, az 1989-91 között a tervszerűen leépített és értékesített vidéki sajtónál az első dolga volt eltávolítani minden írói vénával és újságírói látásmóddal rendelkező munkatársat, és a helyükre érettségizett "gyakornokokat" - valójában álláskeresőket, akik újságírónak, vagy biztosítási ügynöknek ugyanúgy megfeleltek - felvenni. Nem jó, hogy a különböző publicisztikai műfajok kivesztek - de még a szerzők is, nincs aláírás a cikkek alatt lassan 25 éve! -, mert nem lehet ilyeneket közölni, de lehet, hogy ennél csak az lenne rosszabb, ha az így nevelt újságírói gárda publicisztikái megjelenhetnének.)

Ma Baker 2015.08.17. 20:15:37

Esterházy Péter egy elmeroggyant hungarofób párhuzamos univerzumban élő zsidó. Egy polcon van Ferge Zsuzsával és Heller Ágnessel magyargyűlölet tekintetében. Gyakorlatilag nincs olyan megnyilvánulása, ami ne lenne szánalmasan szélsőséges és a valóságtól elrugaszkodott.

Blogger Géza 2015.08.17. 20:28:23

Lehet, hogy egyre kevesebben kíváncsiak amúgy is az újságírói véleményekre. Talán inkább helyi (és részben országos+globális) híreket akarnak olvasni. A megyei lapok példányszáma amúgy is csekély, ha éles politikai sárdoblásba kezd a lap, az olvasók egy része le fog szokni az újságról. Vidéken amúgy sincs akkora gyűlölködés mint a Nagykörúton belül.

flamer 2015.08.17. 21:03:04

@inebhedj - szerintem: "Soha nem is írhatta meg a vidéki újságíró, amit akart, az utolsó 25 évben legalábbis biztosan nem (és nem csak az Axel Springer, de más, akár magyar tulajdonú kiadók által gondozott periodikákban sem). Ennek a Fideszhez semmi köze, ez a liberális médiapiac hozadéka. "

Tehát a jó öreg Kádár bácsi idejében megírhatták, de aztán jöttek azok a csúnya liberálisok és onnantól befellegzett a szólásszabadságnak.

Te tényleg ekkora fasz vagy?

különvélemény2 2015.08.17. 21:04:41

"a megyéket is uraló Fidesz korlátozza a nyilvánosságot. "

Milyen megyéket?
Index van, meg Origo, meg HVG, meg Átlátszó, meg 444, meg Hír24, meg hadd ne soroljam, de majdnem sorrendben ezek a legnagyobbak.

Ja és MIND BALLIB.

flamer 2015.08.17. 21:05:01

@Ma Baker: Bazdmeg, Esterházy, mint zsidó. Nincs több kérdésem.

zako1 2015.08.17. 21:33:22

@flamer: Gondolom itt a "zsidó" jelző nem a származásra utal, sokkal inkább a liberális világnézetű emberekre használt szitokszó. Legalábbis remélem, hogy a kedves kommentelő így értette, mert különben nekem sincs több kérdésem... :)

Tiszteltetem Brüsszelet 2015.08.17. 21:34:54

'Külföldi befektetők néha kifaggatnak a magyar sajtóról. Ilyenkor meg-megkérdem tőlük: ha a Provinzblatt-jaikban lehetővé teszik, hogy a munkatársaik kifejthessék álláspontjukat arról, amibe beásták magukat, a hétvégi számokban pedig verset és tárcát is közölhetnek, vajon ugyanezt miért nem engedik meg a magyarországi munkatársaiknak. Egyenes választ még nem kaptam, de udvariasan körülírták, hogy ottani és itteni lapjaikat nem ugyanabba a kategóriája sorolják.'

Eleve, ugyanúgy mint a bankoknál, vigyázni kéne hogy csak a sajtó kis része lehessen külföldi kézben.

A ballib újságíróknak meg tényleg nincs annyi melójuk, mint régen. Mondjuk még mindig sokkal több van, mint amennyit kedvenc pártjaik társadalmi támogatottsága alapján megérdemelnek (hiszen az azonos súlyú Jobbiknak a felületei és az újságírói is csak töredéknyi nyilvánosságot kapnak) - mégis jönnek fel.

usb2.0 2015.08.17. 21:39:33

"Médianapló - Megírhatja-e a vidéki újságíró, amit akar?"
Igen megírhatja.
Te is megírhatod, én is megírhatom, bárki megírhatja.
Miért ne írhatnánk ?
Legfeljebb nem jelenik meg ...

Zöldi László 2015.08.17. 21:43:50

@Blogger Géza: "A megyeri lapok példányszáma amúgy is csekély." Irigylem a kommentelő szakmai felkészültségét. Úgy rémlik, én tudom rosszul, hogy a rendszerváltás táján az országos és a megyei napilapok nagyjából azonos példányszámmal indultak neki a privatizációnak (1-1,2 millióval). Azóta az országosak elvesztették a példányszámul 80 %-át, a megyeiek "csak" 50 %-át.

Blogger Géza 2015.08.17. 22:00:53

@Zöldi László: Azt lehet is irigyelni. :) Nyilván minél kisebb a példányszám, annál kevésbé térülnek meg a költségek. Nyilván nem lehet az összes megyei lap példányszámát összeadni, ez nem egy szerkesztőség. (Ezért a csúsztatásért egy intőt kiosztok.) Soha nem mondtam olyat, hogy az országos lapok példányszáma kevésbé csökkent volna tehát nem kéne olyannal vitatkozni, amit senki ne állított. (Ezért még egyet.) A megyei lapok többsége az egész megye olvasótáborát el akarja fedni, és abba nem férnek bele olyan gyűlölködő publicisztikák, amelyek a fővárosi médiában mindennaposak.

Ez üzlet, és nem valamiféle szabadságharc.

Blogger Géza 2015.08.17. 22:04:34

@flamer: Ne is legyen, ha ennyire lövésed nincs a dologról.

"A könyvfesztiválon folytatott beszélgetés akkor vett fordulatot, amikor a Magvető főszerkesztője, Esterházy felé fordulva azt mondta: "a katolikus szerző...", mire a terem előbb szelíden, majd feltörő hullámokban röhögni kezdett. "

nepszava.hu/cikk/288650-magyar-vagy-zsido-ironak-tartja-magat

Blogger Géza 2015.08.17. 22:05:43

@zako1: Te is tájékozatlan vagy, az előző neked is szól. (Amúgy anyai ágon az.)

zako1 2015.08.17. 22:17:34

@Blogger Géza: Amúgy nem zsidó anyai ágon sem, de ahogy a klasszikus vicc mondja, már intézik... :) Legalábbis bizonyos politikai körök nagyon szeretnék, ha az lenne.

"Szegény mamámat is lezsidózzák, de ha valakiknek jó papírjaik vannak ez ügyben, már bocsánat, az az én családom. Lehet, hogy csak a XIV. századig, de addig rendben." - EP
mandiner.hu/cikk/20110618_ujjgyak
(Persze mondhatod, hogy hazudik, hiszen zsidó...)

Tiszteltetem Brüsszelet 2015.08.17. 22:22:43

@zako1:@Blogger Géza: Az nem számít h katolikus-e. Az se számít van-e a véribe.

Az számít hogy viszonyul a magyarsághoz meg a zsidósághoz. E. nem nehezíti meg nagyon a beskatulyázást.

átlátó 2015.08.17. 22:29:47

Volt itt már szó arról, hogy az Axelnél mi a helyzet. Valóban úgy gondolom, hogy a vidéki újságoknál - itt most az onlájt is ideértem - tehetségtelen, akár vaskohászat iparágban diplomázott, valamilyen gyorstalpalót elvégzett izék írnak bele a Zújságba...alkalmatlanok, hogy tehetségtelenek, azt továbbra is tartom. Egy ilyen szerkesztőcskével kapcsolatosan évek óta húzódik egy "becsületsértési" perem, nem is értem, hogyan lehet valakinek becsülete, aki nem írja le azt, amit gondol. Újságíróként. Nagyrészt újságba írók ezek, ne a kivételek cöccögjenek most, hanem az érintettek keressenek egy másik szakmát. Ugyanis szép szakma az újságírás is, érdemes megtanulni. Úgy értem, hogy jól.

Tiszteltetem Brüsszelet 2015.08.17. 22:36:30

@átlátó: Én mondjuk akkor engedném meg a gyerekemnek, h újságíró legyen, ha lenne egy újságom. Amúgy addig verném amíg elfelejti ezt a baromságot (különös tekintettel a politikai + bulvárújságírásra).

A szakújságírás mo-n is menő (mint MELLÉKFOGLALKOZÁS!), a többi sima prostitúció.

Blogger Géza 2015.08.17. 22:55:59

@zako1: Na, ezt nem tudtam, hogy tagadja. Azért kíváncsi lennék, hogy anyukájának anyukájának anyukáját.. vissza tudja-e követni a XIV. századig. :) Nyilván nem, direkt mossa össze az apai meg anyai vérvonalát. Persze ő elvileg azt sem tudta, hogy az apja besúgó, nagyszülei származása lehet, hogy végképp családi titok volt. Ha mégsem az, akkor azt kell mondanom, hogy iszonyatosan jól szimulálja...

Ez a nap se múlt el Rogán botrány nélkül 2015.08.17. 23:14:37

@Tiszteltetem Brüsszelet: " mondjuk akkor engedném meg a gyerekemnek, h újságíró legyen, ha lenne egy újságom. Amúgy addig verném amíg elfelejti ezt a baromságot "

Aztán akkor a sorozuatos verések után mire neveled ki a kölyköd? Utódodnak a birkamenetbe?

Fasza egy elbaszott élete lesz neki is, akárcsak a hülye apjának.

inebhedj - szerintem 2015.08.18. 09:51:12

@flamer:

Hát azt nem tudom, hogy sikerült azt a következtetést levonni abból, amit írtam, hogy Kádár, vagy éppen Ferenc József idején leírhatták - különösen, hogy ez sem Esterházynál, sem jelen cikkben, sem az én posztomban fel sem merült -, de azt tudom, hogy ha Neked ez mégis összejött, akkor én méltánytalanul kaptam azt a jelzőt, aminek Te vagy a büszke birtokosa, drága mértéktartóan elmés testvérem az urbanitásban.

átlátó 2015.08.18. 10:52:46

@Ez a nap se múlt el Rogán botrány nélkül: A Rogán úr és a kedves felesége valóban botrányos életvitelt folytatnak és életvitel szerűen, - azonban az irónia nem fölismerése szintén az élet nagy főbűne akkor, amikor nekem nem szándékom kibicelni egy olyan vitában, amely épp olyan értelmetlen, mint a Rogán úr és a kedves feleségének a párosodása, ugyanis e cselekedetsor befejezése következményeként egyre több hozzád hasonló Savanyú József, illetve Savanyú Zsüliett jön világra, akiknek a fejét valóban a kerekasztal négy sarkába kell folyamatosan beleverni, nehogy újságírók akarjanak lenni, a beleverést az asztal sarkába sarkonként egymás után értsed öcsém, mert egy seggel egy állást kellene betöltenie a megélhetési politikusoknak is, aki ez ellen vét, azt azonnal fölkoncolni rendelem el.
Na, most faszagyerekeskedjél.