Médianapló

Médianapló - Mire való a barackmag?

2015. augusztus 01. 11:28 - Zöldi László

Sokan vélik ismerni L. Simon Lászlót. A nagydarab kormánypárti politikust, aki hol államtitkár, hol nem az, de mindig arcát adja a nyilvánosságnak. Néha az a benyomásom, hogy kihívásnak tartja, ha a kérdések elől kitérő Fidesz-politikusok helyett is „beleáll” a kínos helyzetekbe. Többnyire kivágja magát belőlük, bár elég nagy hibaszázalékkal dolgozik. A minap kirobbant barackmagos ügye például hosszú időre teszi majd emlékezetessé. Meg is ihlette az újságírókat, a Fejér Megyei Hírlap nyomán azonban másként látom a gazdálkodói énjét.

Szűkebb pátriája, a Velencei-tó sokat köszönhet neki. Hogy mást ne mondjak, a tó körüli kerékpárutat, talán ezzel magyarázható, hogy feltűnt egy országos körverseny sajtótájékoztatóján is. Az egyik 800 milliós felújítás révén pedig bekapcsolta családi panzióját a turista vérkeringésbe, amit persze a helybéliek úgy fognak föl, hogy nemcsak magának, hanem nekik is csináltatta azt az útszakaszt. E gazdaszemlélet hatja át minden lokálpatrióta cselekedetét, érthető, ha nem hagyja veszendőbe menni a barackmagokat. Elvégre húszhektárnyi területet ültetett be barackfával, és nemcsak a gyümölcs húsát hasznosítaná. Arról meg igazán nem tehet, hogy csődöt mondott a törőgép, és a kesernyés ízű mag nem fejtheti ki feltételezett, ráadásul óvatlanul beharangozott gyógyhatását.

A kuruzslással vádolt politikus-gazdálkodó fő állásban a kulturális élet egyik alakítója, bizonyára ezért emlékeztet egy régi kultúrpolitikusra. Szintén Lászlónak hívták, és az egyik debreceni gyárból, munkáskáderként került a városi pártbizottságra. Koczka László 1956 után jelentős szerepet játszott a helyi nyilvánosság megrendszabályozásában, de valamit eltolhatott, mert a hatvanas évek második felében az egyetemen bukkant fel, az újonnan megszervezett közművelődési tanszéken. Nála idősebb tanársegéddel még nem találkoztam. Kulimunkával vezekelt valamiért, és inkább szánakoztunk, mint nevettünk rajta. A diploma megszerzése után meg is feledkeztünk róla, az évfolyam-találkozókon sosem került szóba.

Mígnem a kilencvenes években vásárt telepítettek a budai Várba. Felvonult az egész magyar népművészet, és két sátor közt, talpalatnyi helyen megláttam Koczka tanár urat. Előtte tálca, rajta apró, fényesre csiszolt portrék. Kézbe vettem az egyiket, és felismertem Lenin barackmagból kifaragott fejét. Vásároltam két leninkét, az egyiket szívesen fölajánlom L. Simon Lászlónak, hátha lát benne fantáziát.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr87670954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kéne egy nick... (törölt) 2015.08.02. 13:10:24

"Mire való a barackmag?"

El lehet rajta csúszni. Ja, az a banánhéj.

Gondolom a barackfa is kinőhet belőle, bár azt inkább ojtják.

csak egy néző 2015.08.02. 14:35:56

A barackfa alatt a talpuk összeérhetne.

recirkulációs kör 2015.08.02. 14:43:36

A barackmag nem kesernyés ízű, olyan, mint a mandula.

Egyébként nem ciki, hogy egy magát újságírónak mondó akárki nem tud helyesen leírni olyan, már általános iskolában is cikinek számító földrajzi neveket, mint a Velencei-tó?

A budai vár meg kisbetű.

Zöldi László 2015.08.02. 15:02:00

@recirkulációs kör: 1. Nekem kesernyés ízű volt. 2. Kösz a pontosítást (Velencei-tó). 3. Marad a budai Vár.

Netuddki. 2015.08.02. 15:30:35

"Szűkebb pátriája, a Velencei-tó sokat köszönhet neki. Hogy mást ne mondjak, a tó körüli kerékpárutat"

Azt talán a magyar és EU-s adófizetőknek kellene megköszönni. De jó fidesz szokás szerint a pénz felét úgyis ellopták...

Gyorgy Nagy 2015.08.02. 17:16:02

L.Simon mint egy jolakott mangalica.De a DISZNÓ nem HAZUDIK.NEm ugy mint ez a festményeket adógató seggnyaló ripacs mègélhetési szar költő Simon.

megettem az aranybornyút 2015.08.02. 18:58:52

"Potencianövelőt árul Herényi és Lamperth is

Emésztési zavarok, fáradékonyság, merevedési problémák elleni készítményeket árul több volt MSZP-s, SZDSZ-es és MDF-es politikus, tudta meg az ATV. A Kyäni termékeket forgalmazó amerikai cég MLM-rendszerben dolgozik, és Budapestről próbál Európában terjeszkedni.

A csapatban Lamperth Mónika volt belügyminiszter, önkormányzati-, majd szociális miniszter és Herényi Károly az MDF egykori politikusa is dolgozik. Korábban szerepet vállalt Kökény Mihály volt szocialista egészségügyi miniszter, és Székely Tamás is, a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány egészségügyi minisztere."

index.hu/belfold/2014/05/23/potencianovelot_arul_herenyi_es_lampert_is/

csak egy néző 2015.08.02. 19:12:36

@megettem az aranybornyút:

"Napi Gazdaság: a Jobbik helyi elnöke, Szász István a dollárhamisítás miatt letartóztatott gyanúsított"
Szép lesz a jövő.

444.hu/2015/08/02/napi-gazdasag-a-jobbik-helyi-elnoke-szaraz-istvan-a-dollarhamisitas-miatt-letartoztatott-gyanusitott/

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2015.08.03. 11:26:13

@Zöldi László:

Ha viszont a Budai (pld. a séf) vár rád, akkor helyesen: a Budai vár.

"Mire való a barackmag?", hogy a Lö Simon torkán akadjon, és a nemföldjén dolgozó elítéltek verjék hátba.

Egyébként egy ragya által kivert testen milyen módszer alapján választod ki azt a ragyát amit éppen?
Hisz mindegyik ugyan olyan gusztustalan, ugyan olyan fertőző és ugyan úgy bűzlik.

Shörluck Homles 2015.08.03. 11:59:33

Az, hogy a barack magja keserű-e vagy a mandulához hasonló ízű-e, az fajtától függ, ilyen és olyan is előfordul. Például a Magyar kajszi és a hozzá hasonló fajták édes magvúak, a rózsabarackok keserűek. A barackmag keserűsége magas cianidtartalommal párosul, tehát a keserű barackmagból nem célszerű néhány darabnál többet enni, még annak sem, aki szereti a keserű ízeket. Az édesebb barackmag kellő körültekintés mellett a mandulához hasonlóan fogyasztható, bár nyilván abból sem eszik meg az ember egy ültő helyében fél kilót...