Médianapló

Médianapló - Köpköd-e a Mandiner?

2015. július 30. 11:03 - Zöldi László

Vágó István „csonkán átemelt” és „bő nyállal megköpködött” írásokról értekezik a közösségi oldalon. Okfejtését a Mandiner átvette, és a kommentelők között rögtön akadt, aki a neves műsorvezetőt eltiltotta a megszólalástól, mondván, hogy ne beszéljen bele a magyarok dolgába. (Sokkal gorombábban fogalmazott.)

Ezen már nem is érdemes meglepődni. A hazai fikakultúrában természetes, hogy aki névvel és véleménnyel merészkedik digitális felületre, azt legalább egy kommentelő kizárja a magyarságból. A kirekesztés helyettesíti az érvelést. Érvényes ez a Mandinerre is, amelyre rászabadult egy összeszokott kommentelői kör. A baloldalinak vagy pláne liberálisnak bélyegzett eszmefuttatások igazságtartalma jószerint senkit sem érdekel, a máshonnan átemelt és bő nyállal megköpködött írásokat körülbelül 10:1 arányban utasítják el a rasszista előítéleteket hangoztató kommentelők. Ezzel együtt két ponton mégis vitatkoznék Vágó Istvánnal.

Az egyik a Mandiner irányultsága. Az egyetlen portál, amely szinte kizárólag utánközlésre vállalkozik. A szerkesztőség világnézetét azért nehéz érzékelni, mert kevés saját cikket ad közre, noha például Stumpf András leigazolásával mintha az elemző, érvelő, minőségi értelemben vett konzervativizmus irányába lépett volna. Egyébként pedig mindent átvesz, ami figyelemre méltó, ebben a tekintetben ökumenikus jellegű. A szerkesztőség szándékait azonban megkülönböztetném a holdudvarában gyülekező kommentelőkétől. Az is a felelőssége persze, hogy túlnyomórészt egy zárt kör durva és gusztustalan véleményét közli. De vajon mihez kezd, ha a médiahatóság esetleg komolyan veszi az objektív felelősség nemrégiben elfogadott törvényét, és a bárdolatlan, kirekesztő kommentekért az álneves és nehezen azonosítható szerzők helyett is vállalnia kell majd a büntetőjogi felelősséget?

A másik kérdés a Mandiner gyakorlata, melyre Vágó István a „csonkán átemelt” írásokkal utalt. A közlésre átvett cikkek megrövidítése csakugyan nem szerencsés, bár ha hosszú egy okfejtés, akkor a digitális sajtóban elkerülhetetlen a csonkítása. Mégis van egy módszer, amely megkímél a félreértéstől. Ha valami érdekel, nem azt olvasom, ami a Mandinerben csonkán jelent meg, hanem az eredetit, amelyet a szerkesztőség szintén felkínál. Csakhogy a kattintással nem fárasztja magát a legtöbb kommentelő. De ha élne is a lehetőséggel, félő, hogy a teljes szöveg sem térítené el az előítéletes és durva fogalmazástól.      

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr87665166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NekemNemEzKell 2015.07.30. 19:07:41

Speciel Vágó Istvánhoz nem kell "előítélet". Ő már itélkeztetett saját magáról.
Jobb, ha csendben marad....

Netuddki. 2015.07.30. 19:10:21

Mint ott is leírtam, a fideszes agitprop osztály nem vitapartner. Az unalomig ismert, a fidesz által közpénzen elsikkasztott médiában hallható fidesz propagandát fújják reggeltől-estig. Ez a munkájuk. Közben burkoltan anyáznak amikor leballibsiznek. Amikor nem burkoltan visszaanyázol megsértődnek.
A fidesz azért tartja ezeket, hogy ha kényelmetlen téma van valamelyik blogon, akkor azt szétoffolják, ellehetetlenítsék az érdemi hozzászólást. Komolyan nem értem miért nincsenek még kitiltva. Azaz értem, hol lenne a kommentszámláló? Kezd már a tököm tele lenni a blog.hu-val...

Moin Moin 2015.07.30. 19:24:59

Most az komoly, hogy a Mandinernek és szerzőinek irányultságát "nehéz értékelni"? istenem! Olvass már egy pár Aristo, meg ErGé-posztot onnan!

Mégis,. vajon hova húzna annak a szerkesztőségnek a szíve-lelke-esze-anyagi érdeke, amely képes megtűrni azt a bizonyos nettó náci törzskommentezői kört, amiről te magad is leírtad, hogy "túlnyomórészt egy zárt kör durva és gusztustalan véleményét közli"?

Stumpf Andrást pedig a " elemző, érvelő, minőségi értelemben vett konzervativizmus" képviselőjének nevezni harsány röhögés nélkül aligha lehet...:-) Biztosan összetévesztetted (a Mandin egyébként nem író) Béndek Péterrel - pedig nem is hasonlítanak egymásra!:-)

Bizony-bizony: Mandiék úgy csonkítanak, mint egy szaúd-arábiai sárija-hóhér...

tízmillió zsiráf nem tévedhet 2015.07.30. 19:51:05

"A hazai fikakultúrában természetes, hogy aki névvel és véleménnyel merészkedik digitális felületre, azt legalább egy kommentelő kizárja a magyarságból."

Hazudsz.

A kizárásnak semmi köze ahhoz, hogy valaki névvel nyilvánul meg, vagy név nélkül.

A kizárásnak ahhoz van köze, hogy amit ír, akár névvel, akár egy nick mögül, azzal a véleményével a magyarok érdekeit tartja-e szem előtt, vagy idegen érdekeket.

Csak a hülye tart magyarnak valakit, aki az idegen érdekeket védi a magyar érdekekkel szemben.

Tudományos libsizmus 2015.07.30. 20:11:23

Ne hazudj, libsi. Ti vagytok a legnagyobb fikázók és kirekesztők.

Boka1 2015.07.30. 20:29:40

A narancs táliboknak a "liberális " egy szitok szó. Meg általában minden, amit nem a hardcore kommunisták találtak ki. Ezt a népréteget ki kell szolgálni a politikának.

György Szokolai 2015.08.01. 09:25:40

@bértrollbosszantó_kovi1970: Elég gyakran tévedek a Mandiner komment oldalára. Egyszer sem találtam olyan szemlét, amelyet a "demokratikus ellenzék" kommentelői nem offolták volna szét. Vice versa.

maxell a hazát google dollárokra váltott birka 2015.08.01. 17:22:59

@György Szokolai: Mert aztán a te hozzászólásaid annyira mélyen szántóak!

György Szokolai 2015.08.02. 12:21:19

@maxell a hazát google dollárokra váltott birka: Mondd, mi nem tetszett a hozzászólásomban? Talán az idézőjelek? Vagy most offoltál?

Gandosz 2015.08.03. 09:54:16

A rasszista és náci jelzőket mindig érv helyett szokta alkalmazni, aki alkalmazza.

Gandosz 2015.08.03. 10:03:39

@Moin Moin: "képes megtűrni azt a bizonyos nettó náci törzskommentezői kört"
Ennek annyi értelme van, mintha azt írnám rólad, mert nem értek egyet veled: pedofil vagy; kannibál vagy; náci vagy; anyagyilkos vagy; terrorista vagy; állatkínzó vagy; németgyűlölő vagy. Ezek csak példák, nem vagy ilyen, és egyáltalán nem gondolom, hogy ezt vagy hasonlókat kellene írni bárkinek másokról.