Médianapló

Médianapló - Lendül-e a Balegyenes?

2015. május 18. 10:46 - Zöldi László

Olvasom a talán legjobban értesült napilapban, hogy az MSZP ingyenes újságot tervez. A Népszabadság információi szerint valószínűleg Balegyenes lesz a neve, háromszázezer példányban jelenik majd meg, és havi tízmillióba kerül. De ha nem hivatásosokra bíznák a terjesztését, hanem lelkes aktivistákra, talán megúszná hat-hétmillióból is. Az évente annyi, mint minimum száz-, maximum százhúszmillió forint.

Nem is sok, ha lennének hozzá hirdetési bevételek, amelyek enyhítenék a várható veszteséget. Az állami hirdetések azonban elkerülik majd a kiadóhivatalt, és a magáncégek is meggondolják, vajon szembe menjenek-e az Orbán-kormány akaratával. Ráadásul az MSZP kétmilliárdos adóssággal küszködik. Ebben a helyzetben is érdemes latolgatni a saját újság lehetőségét, ha már a hajdani kormánypárt alig kap felületet a tőle független médiumokban. A tervezett megoldást nevezik pártos sajtónak, a jelzős szerkezetben a pártos elavultnak számít.

Nem vagyok ugyan pártosságpárti, olvastam viszont Engelst, aki azt fejtegette, hogy ha egy párt kicsi, megengedheti magának, hogy újságot finanszírozzon. Akkor kell szakítania a kézivezérléssel, ha értelmiségi csoportokat akar magához vonzani, hogy kiterjeszthesse csápjait a társadalomra, és nagy párt lehessen. Az értelmiségiek felfokozott érdeklődése egyelőre nem fenyegeti az MSZP-t, jelenlegi állapotában akár hasznára is válhat az ásatagnak, elaggottnak, idejétmúltnak, korszerűtlennek, ósdinak, régimódinak, túlhaladottnak vélt pártos sajtó. Kérdés, hogy a XXI. század második évtizedében érdemes-é kizárólag nyomtatott sajtóban gondolkodni.

Ha a fiatalok tolonganának az MSZP körül, azt válaszolnám, hogy az anyagi erőket meg kéne osztani a nyomtatott és a digitális sajtó között. A párt politikája iránt érdeklődő fiatalok híján azonban megteszi a kézbe fogható, lapozható, szagolható havilap is. A milliós bázis derékhadát ugyanis idősebb emberek alkotják, sok köztük a nyugdíjas, és a felmérések szerint minden száz hatvan év fölöttiből csupán négyen használják a számítógépet. Az ingyenes Balegyenes terve azért nem rugaszkodik el a valóságtól, mert az MSZP kicsi párt, alig kapcsolódik az értelmiséghez, a fiatalok és a falvak népe számára pedig nem létezik. Ha a magyar szocialistáknak van pénzük saját újsághoz, miért ne aknázhatnák ki a leghagyományosabb médiumban rejlő lehetőségeket?

8 komment
süti beállítások módosítása