Médianapló

Médianapló - Miért hasadt szét Orbán médiája?

2015. május 03. 11:25 - Zöldi László

A médiapolitika talán a legrejtélyesebb szakpolitika. A legfőbb döntéshozók óvakodnak körvonalazni elképzeléseiket azokról a tömegközlési eszközökről, amelyeket médiának nevezünk. Vagy azért, mert nem értenek hozzá, vagy pedig azért, mert értenek ugyan a médiához, de van annyi sütnivalójuk, hogy nem verik nagydobra a szándékaikat. Vajon Orbán Viktor melyik kategóriába tartozik? Nem használja pontosan a szakirodalomban meghonosodott kifejezéseket, de a mondataiból kirajzolódik, hogy tudja, mit akar elérni.

Péntek este sugárzott tévéinterjújában akadt néhány perc, amelyet a médiának szentelt. Nem fejtette ki részletesen a médiaszemléletét, mindazonáltal megkísérlem összefoglalni, mivel is magyarázza a Fidesz (kormány) közeli médiabirodalom megroppanását, széthasadását. A kiváltó okot, a Simicska-botrányt tavaly nyárra vezette vissza, amidőn az országgyűlési választás után eldöntötte, hogy a nagybirtok helyett a kis- és középbirtokoké a jövő. Ezzel azonban megsértette ama üzletemberek érdekeit, akik nemcsak a mezőgazdaságban rendezkedtek be, hanem a médiában is. Azt már én fűzöm hozzá, hogy ehhez jött még a reklámadó, amely szintén sértette a simicskák érdekeit.

Csak idő kérdése volt, hogy mikor tör ki a médiaháború - a kormánypárti oldalon. A helyzetet így jellemezte a miniszterelnök: „Van egy zavar. Nem az erőben, hanem a tájékozódásban. Ennek az az oka, hogy elvesztettük a médiánkat.” A Hír TV-t, a Lánchíd Rádiót, a Magyar Nemzetet, a Heti Választ, amelyek korábban „mértékadó információkkal” igazították el a szavazókat. Olyan nyilvánosságot szeretne hát kiépíteni, amely segíti az embereket a „tájékozódásban”. Csakhogy az új médiarendszer nincs még készen, a Fidesz-szavazók ezért is maradtak otthon a veszprémi és a tapolcai körzetben.

E képzet hatalmi gondolkodást tükröz. De mi mást tükrözne? A tömegbefolyásolási eszközökről gondolkodván egyetlen politikus se mellőzi a hatalmi szempontokat. Amennyire őszinte azonban Orbán Viktor vallomása, annyira brutális. A választópolgárokat az „irányított demokrácia” jegyében fosztaná meg a megfontolt szavazáshoz szükséges információktól. Aki évekig két-három napot töltött hetente a vidéki Magyarországon, mint e sorok írója, tudja, hogy ez mit jelent. Azt, hogy a hírértékű információk töredéke jutott el a falusi, kisvárosi médiafogyasztókhoz. E tájékoztatási gyakorlat bukott meg azzal, hogy a Simicska-szerkesztőségek elkezdtek normális sajtóként működni.

9 komment
süti beállítások módosítása