Médianapló

Médianapló - Húsvéti cigányozás, zsidózás

2015. április 05. 10:08 - Zöldi László

Hónapok óta először néztem meg, vajon hányan vannak az ismeretségi körömben. A közösségi oldal jelzi, hogy 1092-en. Nem sok, de nem is kevés, inkább normális. Nem gyűjtöm a digitális ismerősöket csak azért, hogy minél többen olvassák ezt a rovatot. Örömmel fogadom viszont azokat, akik találkoznak egy-egy megosztott bejegyzésemmel, aztán kíváncsiak lesznek a többire is. Mindazonáltal diszkréten elhárítom, aki bejelentkezik ugyan, de fényképet nem tesz föl magáról az üzenőfalára. Ha nem muszáj, álnevekkel, önmagukat nem vállaló emberekkel még digitálisan sem érintkezem.

V. Pétert ismerem, taxis, több tucatszor utaztunk együtt. Közel lakik akkori otthonomhoz, nem csoda, hogy a diszpécser gyakran küldte őt a címemre. Korombéli, szintén kedveli a bluest, erről mindig jót beszélgettünk. Nem emlékszem, hogy valaha is politizáltunk volna. Néhány hete bekéredzkedett ismeretségi körömbe, olykor hozzá is szólt, ha föltettem egy-egy bluest. Nemrégiben rászóltam, mert egy kitűnő hangú énekesnőt minősíthetetlen módon, emberi mivoltában alázott meg. Tónusa a mi ezerfőnyi közösségünkben nem szokás. Érteni vélem, hogy az internet szabad szájú világában durvább hangvételhez szokott, a Médianapló című rovatot azonban kultúremberek olvassák.

Ha akkor keményebben fogalmazok, most talán nem történt volna meg az, amiért írom ezt a jegyzetet. Taxis ismerősöm tegnap este, a húsvét előtti Nagypénteken elhelyezett az üzenőfalamon egy szöveget ezzel a címmel: „A cigányság, mint eszköz a zsidóság kezében.” Először csak a szerkesztő szólalt meg bennem. Zokon vettem, hogy vagy ő, vagy a szöveg szerzője kitette a vesszőt, holott ha a mint állapotot vagy minőséget jelölő szó előtt áll, nem teszünk eléje. (Helyesírási szabályzat 249/b.) Aztán elhatolt a tudatomig V. Péter kommentje is: „Mit szépítgetünk? Nem zsidómaffia, hanem zsidó világuralmi törekvés.” Ebbe az értelmezésbe eddig csupán a Kuruc-infó cikkeiben és Szaniszló Ferenc tévéműsoraiban botlottam. Másutt is föllelhetőek, de nem keresem őket.

Ha megválogathatom, hogy kit engedek be a közösségi oldalon létrejött olvasói holdudvarba, akkor a cigányozó, zsidózó hangvétel továbbra is kimarad belőle. A kettő elegye pedig, helyesírási hibáktól hemzsegő összeesküvési elmélet keretében pláne. Ezt bizonyára megérti mind az 1091 digitális ismerősöm.  

1 komment
süti beállítások módosítása