Médianapló

Médianapló - Érdemes-é Kocsis Máté kezére adni egy sportágat?

2015. április 01. 11:08 - Zöldi László

A labdajátékok közül a kézilabda került hozzám a legközelebb. Épp erről beszélgettünk nemrégiben, az osztálytalálkozón. Hajdan 7,2-őt futottam hatvanon, és ha Kovács Tomi, az irányító fölnézett, már rohantam is a bal szélen. Sok labdát varázsolt a kezembe. Ő később válogatott kosaras lett, én csak országos középiskolai bajnokságot nyertem négyszáz méteren - volt miről beszélgetni az érettségi után ötven évvel Kecskemét és Lajosmizse között, egyik sporttársunk tanyáján.

Arról panaszkodtam, hogy évek óta nem láthatóak a magyar élcsapatok nemzetközi mérkőzései. Először csupán a világsztárokkal megtűzdelt győri együttest kötötte magához az egyik kicsi és leleményes tévétársaság. Aztán elhappolta a magyar válogatottakkal teletűzdelt Ferencvárost, majd begyűjtötte a veszprémi és a szegedi férficsapatot is. Annyira nem vagyok megszállott, hogy havi kétezer forintot perkáljak le olyan programért, amelyre a kézilabdán kívül nincs igényem. Mindez azért jut eszembe, mert lemondott a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke (egy állami háttér-intézmény vezetője), aki maga helyett a Fidesz félremagyarázásoktól sem idegenkedő kommunikációs igazgatóját, az újságírók drogtesztjét szorgalmazó honatyát, a hajléktalanokat eltávolító józsefvárosi polgármestert javasolja.

A multifunkcionális Kocsis Mátétól aligha várható, hogy a négy legjobb magyar csapat nemzetközi mérkőzéseit, évente több tucat találkozót változatosabb műsorokkal kecsegtető társasághoz igazolja át. Díszpinty a Fradiban, és nem az az érdeke, hogy minél több néző járjon jól, hanem hogy az egyesülete azzal a tévétársasággal kössön szerződést, amelyik a legtöbbet fizeti. Reménysugár az elnökségre váratlanul bejelentkező Farkas Ágnes. Az örökifjú, nyelveket is beszélő, 206-szoros válogatott Kőszegen él, távol a politikától. Alulról építkezik, Vas megyében sikerrel fáradozik az utánpótlás kiszélesítésén. Ifjú és elfoglalt vetélytársával ellentétben a sportágra összpontosítaná a figyelmét, ráadásul ismer mindenkit a szakmában, és őt is ismerik persze. Az utánpótlás-nevelésre szánt TAO-pénzeket pedig csak nem úgy utalják át a különböző cégek, hogy csupán akkor érkeznek meg a kézisek számlájára, ha a kormánypártból választanak maguknak első embert.

2002 és 2010 között tragikomikusnak hatott, hogy szocialista politikusok elnökölhették a legnépszerűbb sportágakat. Most még kínosabb a kínálat, abcúg Kocsis Máté.

2 komment
süti beállítások módosítása