Médianapló

Médianapló - Felcsút miért nem fér bele a szülőfalut csinosító programba?

2015. március 22. 10:20 - Zöldi László

Tegnap figyelemre méltó cikket olvastam a !!444!!! portálon. Egyik munkatársa, ’markoferko’ utánanézett ama jelenségnek, hogy a túlnövesztett egóval megáldott országvezetők miként örökítették meg emléküket a szülőfalujukban. Irigylésre méltó alapossággal mutatja be a kongói Mobutu, az elefántcsontparti Houphouët-Boigny, a román Ceausescu, a srilankai Radzsapaksza és a türkmén Nyijazov elborzasztó nagyzolási mániáját. Arra a megállapításra jut, hogy „a szülőfalu-csinosítóprogramok élmezőnyébe sem fér bele a felcsúti projekt”.

Ez engem is megnyugtat, bár érteni vélem a szerző csípős iróniáját, hogy „A szakrális szörnyaréna és a milliárdoktól üzemelő gagyiakadémia után végre kisvasutat építhet az Európai Unió a magyar miniszterelnök szülőfalujában”. A cikkíró gondosságára jellemző, hogy zárójelben hozzáfűzi: „(most az Alcsút-Felcsút distinkciót elegánsan engedjük el)”. Oké, ha ennyire akarja, elengedem. Például nem feszegetem, hogy Orbán Viktor a két szomszédtelepülés közül melyikben látta meg a napvilágot, elvégre a lényeg az, hogy Felcsútot tekinti a falujának, és fejleszti ezerrel.

De van még egy oka annak, hogy szót fogadok a szerzőnek: miniszterelnökünk nem Felcsúton, nem is Alcsúton született, ezért választott faluja csakugyan nem sorolható a nagy emberek szülőfaluját csinosító programba. Ha a cikkíró azzal kezdte volna a kétségkívül alapos kutatómunkát, hogy fellapozza bármelyik lexikont, talán nem tévedésre alapozza az egyébként jól megírt eszmefuttatást. Orbán Viktor ugyanis Székesfehérvárott született 1963. május 31-én. Feltételezhető, hogy várandós édesanyját Alcsútról vagy Felcsútról szállították a megyeszékhely kórházába. Őszintén szólva nem néztem utána, mentségemre szóljon, hogy nincs is szándékomban cikket írni a diktátorok szülőfalujáról.

Nem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy ’markoferko’ pályakezdő újságíró, és tévedése mögött nem a felületesség, inkább a gyakorlatlanság rejlik. Talán még nem tudja, hogy közös szakmánknak van egy hátránya: a tévedéseinket nyilvánosan követjük el. Különösen akkor, ha okfejtésünk kiinduló pontját nem ellenőrizzük. Tapasztalatból tudom, hogy hasznunkra válik, ha a felsülésünkből egyetlen tanulságot vonunk le: hamis állításra nem érdemes látványos konstrukciót építeni.

6 komment
süti beállítások módosítása