Médianapló

Médianapló - Okoskodó elemző beszélt ki a kórusból?

2015. február 28. 10:48 - Zöldi László

Furdal a kíváncsiság, vajon minek hívják azt az alapítványt, amely tegnap délután megrendezte Orbán Viktor miniszterelnöki évértékelőjét. A ma reggeli lapokban találtam erre utalást, ám egyik sem írta ki a teljes nevet, a rövidítést pedig csupán a Népszava említette. Az MPEE-ben a P bizonyára a polgárt vagy a polgárit jelenti, mert a vendéglátók nevében Balog Zoltán miniszter rögtön szóba hozta G. Fodor Gábor nagy port kavaró megnyilatkozását. „Okoskodó politikai elemző”-nek titulálta azt, aki ott ült a nézőtéren, és aligha érezte jól magát.

Nemcsak az emberi erőforrás miniszter határolódott el tőle igen határozottan, hanem az utána következő Orbán Viktor is, bár ő inkább csak ejnye-bejnyézve. Akkor azonban a miniszterelnöki tanácsadóként is dolgozó politikai elemző túl volt már a Fidesz-politikus Gulyás Gergely elhatárolódásán, de még nem tudhatta, hogy az évértékelő esti értelmezéseiben elhatárolódik majd tőle Kovács Zoltán kormány-szóvivő, Mráz Ágoston Sámuel politikai elemző (Nézőpont Intézet), Bayer Zsolt publicista (ötös számú Fidesz-tagkönyv) és Pesty László jobboldali valóságfeltáró újságíró is. Úgy rémlik, hogy kibeszélt a kórusból, és ezt meg kell torolni a nyilvánosság előtt. Azt fejtegette a Magyar Narancs múlt heti számában, hogy tévednek ama értelmiségiek, akik komolyan vették a „polgári Magyarország”-ot, a jelmondat ugyanis csereszabatos volt 1998 és 2002 között, afféle „politikai termék”.

Értem, hogy hányaveti őszintesége felháborította az értékekhez ragaszkodó jobboldali közvéleményt, de azt is érteni vélem, hogy az elhatárolódók közül a miniszterelnök miért érte be az ejnye-bejnyével. Immár negyedszázados politikai pályafutásából összegyűjtöttem vagy kétezer figyelemre méltó mondatát, és a Délmagyarország című szegedi napilap 1993. június 29-i számában fölfedeztem, hogy Orbán Viktor annak idején kifejtette: „A politikus nem szolgáló, hanem ügynök, nem áldozatot hoz, hanem üzletet ajánl: én ezt a politikát kínálom, ha rám szavazol, kitűnő terméket vásárolsz.”

Nem keresnék minden áron szerves összefüggést az ifjú, ellenzéki Fidesz-politikus hajdani és a szószátyár miniszterelnöki tanácsadó mostani „terméke” között. Belemagyarázás nélkül talán mégis feltételezhető, hogy az őszinteségéért majdhogynem kiközösített G. Fodor Gábor nyilvánosan is kimondta azt, amit a kormányzati kommunikáció műhelyeiben magától értetődőnek tartanak.  

1 komment
süti beállítások módosítása