Médianapló

Médianapló - Készül a Demosz

2015. február 23. 10:45 - Zöldi László

A mai lapokban tudósítás szerénykedik egy szombati rendezvényről. Szegeden összejöttek az internetadó elleni tüntetések óta mozgolódó civilek. Az információmorzsákat összesöpörtem a nyilvánosság asztaláról, és érdekes kép rajzolódott ki.

A Demokratikus mozgalmak és szervezetek országos vándorgyűlésére, rövidítve a Demoszra körülbelül harminc csoport küldte el a képviselőit. Nem sorolom fel őket, két mozzanat azonban megragadta a figyelmem. Az egyik az, hogy a Nem némulunk el nevű fővárosi szervezet bejelentkezett ugyan, de a képviselője nem érkezett meg. A másik pedig az, hogy feltűnt viszont a Faszom. A furcsa, bár közérthető rövidítés a Fiatal aktivisták szerveződése az okosabb Magyarországért elnevezést takarja. Jellemző a hangulatra, hogy a résztvevők közül többen vélték úgy: ha mindazt teljesítik, amit elterveztek az együttműködésről, például az országos hálózatról, akkor kormányzó erővé is válhatnak. A szegedi vendéglátók egyike kifejtette, hogy ezzel a szándékkal kinevettetik magukat, ha március 15-én nem tüntetnek. Az egybegyűltek igazat adtak neki.

Ebben a rovatban szeptember vége óta kísérem figyelemmel a tiltakozó akciókat. Azért nem jósoltam nagy jövőt a civileknek, mert a pesti csoportok vagy nem vettek tudomást a vidéki mozgolódásokról, vagy a fővárosból akarták irányítani őket. Most Szegeden találkoztak, és a második vándorgyűlést Miskolcra tervezik. S van itt még valami, amiről szombaton nem vitatkozhattak. Másnap Kész Zoltán nyert a veszprémi választókörzetben. Egy tanárember, aki néhány héttel ezelőtt a helybéli tüntetések szervezőjeként vált ismertté.Tegnap sikerült megtörnie az Orbán-rendszer parlamenti kétharmadát.

Ennek jelentőségét nem becsülném túl, bár azon eltűnődöm, hogy az egymástól már nem is annyira elszigetelt civil csoportok egyik aktivistája még ezen a héten beül az országgyűlésbe. Ígéretéhez híven nem lesz tagja egyik frakciónak sem, ami azt sejteti, hogy az időközi választáson mögé állt baloldali pártok besegítették konkurenciájukat a parlamentbe. A szegedi szerveződők pedig az immár honatya veszprémi aktivista vezetésével akár pártot is alapíthatnak, és létrehozhatják az Orbán-kormány életképes alternatíváját.      

komment
süti beállítások módosítása