Médianapló

Médianapló - Mi újság nálatok, vidéken?

2015. február 02. 10:06 - Zöldi László

A fővárosi tüntetésszervezők közül Gulyás Balázs az egyetlen, aki felhívja a figyelmet arra, hogy a budapesti megmozdulással egy időben a vidéki városokban is tiltakoznak az Orbán-kormány országlása ellen. Tegnap délután a Parlament előtti téren például felsorolta azokat a településeket, ahol uniós zászlók alatt vonulnak az emberek. Nem tudhatta, hogy a Merkel-látogatás kevésbé mozgósítja a vidéki Magyarországot.

Ma reggel hat és hét között végigböngésztem a tizenkilenc megye online szolgálatát. Békéscsabán százan tüntettek az Európai Unióért, Debrecenben szintén százan. Győrött a tudósító összeszámolta a Városháza előtt álldogálókat, és harmincnégy fagyoskodót talált. Kecskeméten százötvenen gyűltek össze, Siófokon harmincan mentek a víztoronyhoz. Szegeden százan sétáltak végig a belvároson, Székesfehérvárott pedig kétszázan tüntettek. Más településeken szintén tiltakoztak, erről azonban nem adott hírt a megyei online. A legtöbb szerkesztőség elintézte az egész tüntetősdit ugyanazzal az MTI-tudósítással.

Nem kellett érte fizetni, s bár túlnyomórészt a budapesti rendezvényről számolt be, a Magyar Távirati Iroda megyei tudósítói révén adatokat is tartalmazott a vidéki eseményekről. Miközben az olvasó a tőle távol játszódó eseményekkel ismerkedett, nem szerezhetett tudomást arról, hogy mi történt a lakóhelyén. S hogy az ügyeletes szerkesztők kényelmessége, szakmai igénytelensége rejlik a jelenség mögött, arról egy érdekes mozzanat árulkodik. A laphálózat három megyei online szerkesztőséget működtet, mindhárom közölte az MTI-beszámolót, de csak egy küldött ki újságírót a tüntetés helyszínére. A tudósító hozzáírt még egy bekezdést a cikkhez.  

A netadó ellen ezrek tiltakoztak a vidéki nagyvárosokban, Szegeden például több mint kétezren. Merkel közelgő látogatása és az Európai Unió iránti rokonszenv ugyanebben a városban száz tüntetőt vitt ki az utcára. Nem mindegy tehát, hogy a tiltakozók állandó jelmondata, az „Orbán. takarodj!” milyen szövegkörnyezetben harsan föl. Az egyik téma ezres mennyiségben mozgat meg embereket, a másik százasban. A csípős hidegben, influenza-járvány idején nem sopánkodnék a tüntetők megcsappanásán. Inkább ama ellentmondáson tűnődöm, hogy három-négy hónappal ezelőtt a fővárosi tüntetésszervezők még nem vettek tudomást a vidéken tiltakozók tízezreiről. Most már számolnak velük, noha tegnap sokkal kevesebben fejezték ki a véleményüket.  

komment
süti beállítások módosítása