Médianapló

Médianapló - Gyurcsány, a biodíszlet

2015. február 01. 10:15 - Zöldi László

A képernyő előtt ülve hallgattam végig Gyurcsány Ferenc tegnapi évértékelőjét. Az a benyomásom, hogy a volt miniszterelnök változatlanul jó szónok. Különösebb erőfeszítés nélkül töltötte ki mondandóval a háromnegyed órát. Legérdekesebb gondolata bizonyára a rögtönzés hevében csúszott ki a száján: „Ők is a haza.”

A szövegösszefüggésből kikövetkeztethető, hogy a másik oldalra utalt. Mindenkivel tárgyalna az ország jövőjéről, akit nem Orbán Viktornak hívnak. Ehhez képest fejtegette, hogy pártja, a Demokratikus Koalíció bent marad a parlamentben. Noha képviselői biodiszletnek érzik magukat, azért nem vonulnak ki az országgyűlésből, mert mit szólnának a választópolgárok, akik mégiscsak beszavazták őket. Ha most a DK-sok megfutamodnának, a következő választáson miért voksolnának rájuk az emberek? Ez bágyadt magyarázatnak hatott, bár a szónok megnyugtatta a hallgatóságot, hogy egy frakció nélküli képviselő mindössze havi félmillió forintot vihet haza. Ugyancsak tegnap derült ki, hogy egyik legközvetlenebb munkatársa, Gréczy Zsolt Budapesten havi nyolcvanezer forintért lett tagja az egyik közszolgálati cég felügyelőbizottságának. Az újságíró-szóvivő azzal védekezett, hogy csupán nettó ötvenötezret kap majd kézhez.

A Demokratikus Koalíció tehát tudomásul vette a realitásokat. A Parlament épületéből nem vonul ki az utcára, elkerülné a valószínűleg véráldozatokkal járó forradalmat, inkább előre hozott választásban gondolkodik. Addig is szerényen próbál megélni az állami apanázsból. Ez az elképzelés lehet alaposan megrágott, végiggondolt eszmefuttatás eredménye, amihez minden politikusnak joga van. Csakhogy nem maradhat levegőben a korábbi elképzelés, amely a tegnap megfogalmazottnak épp az ellenkezőjét jelentette. Gyurcsány Ferenc 2010 óta hétszer pendítette meg a bojkott lehetőségét, legkeményebb mondata ez volt: „A cselekvés most a bojkott.” (Facebook.com, 2011. november 29.) Ráadásul abban különböztette meg pártját a baloldali szerveződésektől, hogy a Demokratikus Koalíció nem az Orbán-kormány, hanem az Orbán-rendszer „legádázabb” ellenfele.

Tudomásul vehető, ha egy politikus új stratégiát vázol föl az évértékelőjében. Gyurcsány okfejtése azonban akkor válhatott volna hitelessé, ha elmondja, miért hagyott föl a régebbi, sokkal radikálisabb elképzelésével. Az érdemibb magyarázatnak bele kellett volna férnie a háromnegyed órába.  

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr727129109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lilla50 2015.02.01. 11:57:48

ott volt! rendszer több, mint a kormány! A rendszer a "másik Magyarország, amely azt hiszi azt a másikat!
Ott volt, hogy a történelem dönt, hogy kinek volt igaza: a bezárkózónak
vagy a nyitni akarónak?

Ördög Zoltán · http://testveriseg.wordpress.com 2015.02.01. 16:58:44

Gyurcsány Ferenc maga a hiteltelenség. Ő is már mondott mindent és annak az ellenkezőjét is. Már 10 százalékos DK-ról beszélt. Könyörgöm, egyetlen mérés (Tárki) biztosan szavazó pártválasztói körében mért adatról beszélhetünk. Talán egy kis szerénység megjelenhetett volna...

Az is kiderült idén miért nem lesznek évértékelők a többiek részéről. A pártok semmi többletet nem tudnak mondani az általuk bírált civilekhez képest. Fájó lenne az összehasonlítás.

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.02.01. 20:08:56

Méghogy jó szónok. Rekedt hangon üvöltözik és közben majdnem szétpukkad a bucira hízott feje.

Blogger Géza 2015.02.01. 20:26:36

"elkerülné a valószínűleg véráldozatokkal járó forradalmat,"

Ez nagyon vicces. Mintha ő döntené el, hogy lesz-e itt "forradalom". Már rég belevágott volna, ha legalább 1% esélye lenne...

ursus artos 2015.02.01. 20:28:42

Fúj Orbán, miközben ő hozta be a magyar politikába az évértékelő gyakorlatát, most meg mindenki ha fontos, ha nem évértékelőt tart. Miközben ugye Orbán a tehetségtelen, meg ilyenek...

mikka 2015.02.01. 20:34:17

Mikor bassza már nyakon valaki ezt a büdös tolvajt és mikor pusztulnak ki az ostoba kommunista szavazói?
Mikor fogják föl hogy a demokrácia nem csak akkor működik amikor az történik amit ők akarnak?
Kevesen vagytok és mindig kevesen lesztek :)

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2015.02.01. 22:16:10

@mikka:

Ne bántsd a Ferit !

Amíg ő aktív, és beszélve fröcsög, addig tutira nem jönnek vissza a baloldali elkúrók..

Nagy szüksége van rá, az országnak. :DD

elvhű társ 2015.02.01. 22:38:58

Eljön még az óra ütése amikor Gyurcsány Ferenc elfoglalva miniszter elnöki székét amit most orbán bitorol hogy elfoglalja méltó hejét az ország élén! Éljen Gyurcsány éljen a Magyar Köztársaság!

sutyerák 2015.02.01. 23:01:31

ezen agyalsz,azon nem,hogy szíjjártó vmelyik futsall haverja havi 500ezerért ellenörzi,hogy ahová orbánbasi megy ott tiszta-e a wc?

BB 89 2015.02.01. 23:28:27

Csak én éreztem úgy, hogy a "véráldozattal járó forradalom" résznél a poszter negatív dologként állította be azt, hogy Gyurcsány nem akar embereket gyilkolászni az utcán?