Médianapló

Médianapló - Lesz-é hálózat az elszigetelt tiltakozásokból?

2015. január 13. 10:53 - Zöldi László

A tegnap továbbgondolásra késztető médiaeseménye Gulyás Balázs megszólalása volt. A kormányellenes tüntetések egyik szervezője az ATV stúdiójában számolt be arról, hogy egy másik Facebook-társaság alapítójával, Vajda Zoltánnal együtt készíti elő a Merkel-féle látogatást megelőző tüntetést Budapesten - és nyolc másik városban.

A szakállas fiatalember az egyetlen a képernyőről megismert tüntetésszervezők közül, aki minden lehetséges alkalommal elmondja, hogy az elégedetlen állampolgárok nemcsak a fővárosban tiltakoztak az Orbán-kormány politikája ellen, hanem a tüntetések végighullámzottak az egész országon. A közvélemény-hangadók között azonban akadt egy újságíró kivétel is. A külseje alapján nagyvárosinak, sőt kozmopolitának vélt Vári György is lépten-nyomon figyelmezteti a vitapartnereit, hogy nem szabad kizárólag Budapestben gondolkodni, elvégre a megyeszékhelyeken, mi több - szokta hozzáfűzni -, a kisvárosokban is legalább annyian tiltakoztak, mint Budapesten.

Nem vonom kétségbe a magyar főváros jelentőségét, másokhoz hasonlóan én is aránytalannak tartom a mintegy nyolcmilliós vidéki Magyarország jelenlétét a tüntetésekben a csaknem kétmilliós Budapesthez képest. De ha kizárólag a fővárosra összpontosul (szűkül) az országosan terjesztett-sugárzott médiában dolgozó szerkesztők-újságírók és a budapesti tüntetésszervezők érdeklődése, akkor az amúgy is csökkenő intenzitású tiltakozásokból aligha lesz kormányváltás. Legföljebb abban különbözik véleményem a két említett közéleti személyiségétől, hogy a változtatáshoz szükség volna a falvak népére is, bár a megközelítésükről és meggyőzésükről még azok köréből sem kecsegtetnek épkézláb javaslattal, akiknek a látószögébe beleférnek a Budapesten túli városok is.

Gulyás Balázs tegnapi, látszólag hangsúlytalan bejelentése mögött lényeges mozzanat rejlik: nemcsak egy másik fővárosi szervező, Vajda Zoltán csoportjával teremtett kapcsolatot, hanem nyolc vidéki Facebook-társasággal is. Ez az a pillanat, amidőn az interneten nagyjából azonos célra szerveződött állampolgárok hálózatot hoztak létre. Ha összehangoltan végzik a dolgukat, egyesített akciójukkal február elején meglephetik a digitális közegben idegenül mozgó kormányzatot.

komment
süti beállítások módosítása