Médianapló

Médianapló - Néhány szám a széljegyzetek margójára

2015. január 01. 09:39 - Zöldi László

Éjfélkor csörgött a mobil, a fiam kívánt boldog újévet. Már túl vagyok a reggeli sétán. A néptelen utcákon átvágva ballagtam ki a nyolcszáz méterre folydogáló Dunához, és a parton kiszellőztettem a fejem. Most pedig előttem egy napelemmel működő számológép, és a számítógép képernyőjén nézem a kínálkozó adatokat.

Ezt a rovatot 2002. január elsején indítottam, ma kezdtem bele a tizennegyedik évfolyamba. Néhány hónapnyi kísérletezés után kikötöttem a harminc sornál és a glossza műfajánál. 4745 széljegyzetet írtam a médiáról, de hozzájuk kéne még számítani hármat a szökőévek miatt. A bejegyzéseket eredetileg a kommunikáció szakos diákoknak szántam, akiket Nyíregyházán, Egerben, Szegeden, Pécsett, Székesfehérvárott, Szombathelyen és Budapesten tanítottam. Az egyik tanítványom, az informatikus R. Feri tanácsára 2013. január 24-én átigazoltam a Blog.hu-ra, melynek szolgáltatásait idestova 708 napja veszem igénybe.

Azóta csaknem hatszázezer (599863) a letöltések száma, ez napi 847-et jelent. Az olvasóké kevesebb: 413062, napi átlagban 583, mert volt, aki többször is fölment a világhálóra, ha a posztot átvette az Index vagy a Mandiner közül valamelyik, esetleg mind a kettő, és beszállt a vitába. Más szakmai blogokkal nincs összehasonlítási alapom, mindazonáltal elégedettséggel tölt el a széljegyzetek iránti érdeklődés, az olvasottsági adatok ugyanis emelkedő tendenciát mutatnak. Tavaly decemberben például 40141 letöltést számlált a gép, ez napi 1295-öt jelent, az olvasók száma pedig kis híján harmincezer (29867), vagyis napi 963 volt.

Még egy adatsorról tudósít a Blog.hu szolgáltatása, a tízes toplista a legolvasottabb bejegyzésekről árulkodik. Első lett egy Orbán Viktor kampányszerepléséről írott poszt 19584 letöltéssel, a tizedik Simicska Lajos médiavállalkozásait latolgatja 5599 letöltéssel. S hogy színesebb legyen a politikai paletta, december 26-án látott napvilágot a Ki a fene ez a Gyurcsány? című glossza, mely 8135 letöltést eredményezett. Az URL statisztika azt is kimutatja, hogy ebből 7481-et az Index utánközlése hozott. A különbözetet más digitális fórumok szállították, leginkább a nyíregyházi KultúrSzalon, ezt az egyik tanítványom, Cs. Edit működteti.

2015 első napján adós maradnék a csattanóval, de talán eme áttekintés az olvasóknak is megért harminc sort.    

1 komment
süti beállítások módosítása