Médianapló

Médianapló - A lassító himnusz

2014. december 12. 11:13 - Zöldi László

Tegnap este láttam a magyar kézilabdás lányok átszellemült arcát. A válogatott mérkőzés előtt hallgatták a Himnuszt. Némelyik a mellére tette a kezét, hogy tisztelegjen az Isten áldásával küszködő népnek, némelyik pedig énekelte is Kölcsey Ferenc veretes szövegét. Meghatott és megható percek voltak, de ami utána történt, az régóta foglalkoztat. Azt vettem észre, hogy a csapatsportokban lassan és nehezen melegednek be a válogatottjaink. Vajon a visszafogott teljesítményben nem ludas-e az Erkel-féle Himnusz?

Dallamos, de lassú és méltóságteljes, ünnepélyes hatását fokozza a magyarság történelmi csomópontjait szépen leíró, bár köztünk szólva fatalizmusra csábító szöveg. Elvégre hogy jön ahhoz egy nép, hogy ne csak a múltat bünhődje meg, hanem még a jövendőt is? Mit lehet tudni, hogy mi lesz a mérkőzés utolsó perceiben? Vagy válogatott lányaink-fiaink eleve kudarcra vannak kárhoztatva? Lám, tegnap is kikaptunk a spanyoloktól, noha az egyórányi játék végét már nem írnám a Himnusz számlájára. Mindazonáltal feltűnő, hogy a latin népek élsportolói, a spanyol, francia, olasz és dél-amerikai válogatottak csillogó szemmel hallgatják, dúdolják, éneklik a fülbe mászó dallamú, pattogó ritmusú himnuszukat, és az első játékperceket is ugyanezzel a lendülettel élik meg.

Nem állítom, hogy igazam van, ahhoz azonban elég sokszor láttam ilyen-olyan csapatunkat vergődni, hogy eltűnődjek a Himnusz és a mérkőzéskezdet lélektani összefüggésén. Okfejtésemből következik, hogy új himnuszt kéne íratni, ami Rákosi Mátyásnak szintén eszébe jutott, ez mindjárt le is lohasztja a lelkesedésemet. (Szerencsére Kodály Zoltán diszkréten elhárította a felkérést.) Most vajon kit kérne föl Orbán Viktor a megzenésítésre? Szörényi Leventét, aki konzervatív értékrendszerűnek vallja ugyan magát, de oda-odamondogat neki? Vagy Ákost, akinek fütyülhető dallamát még nem hallottam? Esetleg Pataky Attilát, aki ufónak képzeli a magyarok istenét? És vajon ki írná az új himnusz szövegét, mondjuk az Alaptörvény szellemében? E találgatásba már bele se mennék, mert kapizsgálom a könnyelműen vázolt téma buktatóit.

Bele se kezdtem volna, ha a kézilabdás lányok belekezdtek volna. Csakhogy ők a nehézkes első percek nyomán  szaladtak az eredmény után, és fejben annyira elfáradtak, hogy az utolsó percekben már képtelenek voltak összpontosítani. A kétgólos előny után ki is kaptak eggyel.           

46 komment
süti beállítások módosítása