Médianapló

Médianapló - Ütős témák

2014. november 13. 08:35 - Zöldi László

A hvg.hu tegnap figyelemre méltó sorozatba kezdett. Munkatársa ama civil szervezetek nyomába eredt, amelyek közreműködtek a minapi tüntetések megszervezésében. Több mozgalmat kell majd bemutatnia, mert ahány megmozdulás, annyi kezdeményező. Kálmán Attila először a Humán Platformra kerített sort, amelynek egyik aktivistája kifejtette: „A vidék bevonása nehézkes.” Megjegyzésből két következtetés adódik.

Kétségtelen, hogy internetben gondolkodik, ha már a tüntetéssorozat kirobbanása a netadó tervezett bevezetésével magyarázható, elvégre országos hálózatról beszélt. Félő azonban, hogy nem érti az internet lényegét: az egyes pontok úgy kapcsolódnak össze, hogy nincs központi magjuk. Vagy ha volna is, óvatosságból kikerülnék. Épp ez hozta zavarba a központosításra törekvő Fideszt, amely centrális erőtér nélkül el sem tudja képzelni a hatalom gyakorlását. A „civil” Békemenet „spontenaitására” jellemző, hogy az ország minden részéből, sőt a határon túlról is busszal hoztak Budapestre tüntetőket, akik településnévvel a táblájukon vonultak végig a fővároson, hogy a kormányzati tévék a tömegből fakadó erőt mutathassák.

Ez a hatáskeltés szempontjából logikus fejlemény, mégis az a benyomásom, hogy a kormányellenes tüntetések logikája merőben más. Budapesten kívül még 19 városban voltak megmozdulások, amelyek körülbelül tízezer résztvevőt mozgósítottak. Ha a 182 ezres Szegeden 2500-an vagy a 77 ezres Szombathelyen 1300-an tiltakoztak a netadó és más kormányzati elképzelések ellen, akkor ez egyenértékű az 1,7 milliós fővárosban néhány tízezresre becsült tüntetésekkel. S ha igaz, amit a humánplatformosok mondanak, hogy a folytatáshoz ütős témákra van szükség, amelyek sok ember húsába vágnak, akkor a szegedieket vagy a szombathelyieket nem föltétlenül ugyanazok a gondok nyomasztják, mint a budapestieket. (Miközben persze lehetnek közös gondjaik is.)

Azt vettem észre, hogy a nem budapesti tüntetések civil szervezőiből hiányzik az a mentalitás, amelyet a sorozatra készülő újságíró úgy foglalt össze, hogy a baloldali kezdeményezések örök nehézsége a fővárosból való terjeszkedés. A helyi médiumokban megkérdezték a helyi tüntetésszervezőket. Kiálltak az ütős témák és a folytatás mellett, azt azonban egyikük sem hozta szóba, hogy a budapestiek bevonása nehézkes.

komment
süti beállítások módosítása