Médianapló

Médianapló - Orbán a falon

2014. július 06. 10:58 - Zöldi László

„Már kinn vagyunk a pályán, ők meg még mindig keresik az öltözőben, hogy ki is meri vállalni a játékot.” - fejtegette Kósa Lajos a Magyar Hírlap tegnapi számában. A Fidesz ügyvezető alelnöke sportos hasonlattal jellemezte az önkormányzati választás előtti helyzetet. A két kormánypárt több mint ezer településen nevezte meg a polgármester-jelöltjét, harminc helyen vár a döntéssel. A baloldali pártok még azt sem döntötték el, vajon együtt indulnak-e az őszi voksoláson. Ráadásul mindössze két jelöltjükről tudunk, Szegeden és Miskolcon, bár az utóbbi városban a három közül csak két párt közösködik a polgármesterség várományosán. Ez bizony előrevetíti a helyhatósági választás eredményét.

A Zalai Hírlap tegnapi számában elgondolkoztató információ ötlött szembe, bár ez sem a baloldal esélyeit támasztja alá. A fényképet bizonyítékul e poszt mellé helyezném, hogy mások is rácsodálkozhassanak, szkenner híján azonban leírom inkább a látványt. Három férfi ül egy asztal mögött. Középütt a 36 éves Balaicz Zoltán, akit pártja, a Fidesz Zalaegerszeg elöljárójának szán. Mellette a választókerületi elnökséget is gyakorló országgyűlési képviselő, illetve egy önkormányzati politikus, aki az alpolgármesterségre pályázik. Balról jobbra tehát egy negyvenes, egy harmincas, egy késő húszas, mögöttük pedig, a falon egy ötvenes férfi. Orbán Viktor hatalmas fényképpel van jelen a sajtónyilvános rendezvényen. Mellesleg ugyanazzal, amelyet óriásplakátokon láttunk a két tavaszi kampány idején. Szájszögletében a hamiskás (kamaszos) félmosoly, a felirat pedig az újságban is kivehető: „Magyarország miniszterelnöke”.

Azok közé tartozom, akik egyelőre nem döntötték el, vajon a kormányon lévőknek sikerült-e már megteremteni a centrális erőteret, vagy a legutóbbi negyedszázadban többé-kevésbé megszokott demokrácia még az utolsókat rúgja. Aki mostanában nálam gyakrabban jár hivatali helyiségekbe, azt talán nem lepi meg a falra szögelt fotó, engem azonban tűnődésre késztet az egerszegi pillanatkép. Vajon tudja-e a 36 esztendős, valamikor a hetvenes évek végén született polgármester-jelölt, hogy utoljára a múlt század közepén, Rákosi Mátyás portréját helyezték a helyi potentátok feje fölé? A szkennert pedig holnap megveszem. Az a benyomásom, hogy egyre inkább szükség lesz rá.

149 komment
süti beállítások módosítása