Médianapló

Médianapló - Ellenőrizhető-e a nyilvánosságról legombolt pénz?

2014. június 21. 08:43 - Zöldi László

Meglepődtem, amidőn összeszámoltam, hogy hányszor írtam a reklámadóról. Ez a tizedik bejegyzésem róla, ami három hét alatt tűrhető teljesítmény. S mert mindegyiket közölte az Index, ráadásul sokan szóltak hozzájuk, azt kell hinnem, hogy a témakör másokat is érdekelt. Szinte minden második nap olvastam, láttam vagy hallottam valami érdekeset, ami arra ösztökélt, hogy értelmezzem a médiára kivetett sarcot. A lényeg azonban csak néhány órája derült ki számomra.

Kora hajnalban hallottam a rádióban, a hírblokk élén, hogy az idei költségvetésben 152 milliárd forintnyi lyuk keletkezett. A közszolgálati médium meg is nyugtatott persze, azonnal jelezvén, hogy nem olyan nagy a baj. De hát megtanultam a sorok között olvasni, és immár igazolva látom ama feltételezést, amire korábban egyszer-kétszer utaltam, bár nem túl nagy meggyőződéssel, nyitva hagyva a lehetőséget más, nem föltétlenül gazdasági, inkább politikai természetű megfontolásnak. Most már azonban egyértelmű, hogy a kormány kiköltekezett a választások évében, megkönnyítve az emberek életét, akik ennek fejében újabb négy évvel hosszabbították meg az országlását. Túl vagyunk a két szavazáson, és a törvényhozók épp azt nézik, hogyan foltozhatnák be a költségvetésen tátongó lyukat.  

Egyre inkább az a benyomásom, hogy a kétségbeesés szülte a reklámadót. Az első és a második Orbán-kormány idején is előkerült, mégsem lett belőle semmi, mert a végrehajtó hatalom nem akart ujjat húzni a médiával. A nyilvánosságban dolgozók ugyanis képesek az érdekeiket artikulálni, ha nem is érvényesíteni. A reklámadóról aligha véletlenül mondják a rendszer őszintébb képviselői, például Gulyás Gergely: „Rögtön látszott, hogy ezzel a javaslattal nem lehet politikai haszonra szert tenni.” (ATV, 2014. június 11.) Olyannyira nem, hogy még a kormánypárti médiumok közül is szembe fordult néhány a törvénykezőkkel. Számomra ez a legérdekesebb fejlemény.

Márpedig ha a harmadik Orbán-kormány toldozgat-foltozgat, akkor ez azt jelenti, hogy a rendszer mozgatói kevésbé számíthatnak a visszacsurgatott pénzekre. Amíg nem sújtották különadóval a saját médiumaikat (is), a hirdetési bevételekből diszkréten át lehetett szivattyúzni néhány milliárdot a párt- és egyéb alapokba. Most viszont a reklámadó hivatalos úton, az adóhivatal révén jut el az államkasszába, és ezekkel a pénzekkel el kell számolni a nyilvánosság előtt. Legalábbis egyelőre.  

39 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr476395113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Göntér László 2014.06.21. 20:03:30

Szerintem a reklámadót a választók többsége elfogadja, mert nem szeretik a mindent elborító reklámokat. Mivel a választók többsége úgy gondolja, hogy a médiumok munkatársainak többsége a minimálbérnél sokkal többet keres, ezért kevesen fognak részt venni a reklámadót ellenzők megmozdulásain. Nem hiszem, hogy emiatt a Fidesz népszerűsége csökkenne.

Istóczy Győző · http://kuruc.info 2014.06.21. 20:09:10

Szóval tízszer írtál a progresszív, 40%-os felső kulcsú reklámadóról.

Az ugyanilyen paraméterezésű SZJA-ról mennyit írtál annak idején?

A választók tesznek a Radio Télévision Luxembourg problémájára!

Győzike előtt is megvoltak valahogy, és ha nem lesz majd Győzike, utána is meglesznek majd! Azt eszik, amit kapnak, és kész, ennyi. Már aki néz tévét egyáltalán. Ha nem lesz RTL, akkor nem lesz, senki nem fog sírni miattuk, az sem, aki most napi 24 órában nézi. Majd néz mást.

Istóczy Győző · http://kuruc.info 2014.06.21. 20:15:53

Jó példa a reklámadó témája az újlipótvárosi illegális romkocsmákban szocializálódott álértelmiség szűklátókörűségére.

Nekik ami Újlipótvároson kívül van, az nincs is. Ha esik az eső, az nekik rossz idő, Debrecen, Zalaszentgrót pedig messze van nekik.

Hányadik éve spekulálnak azon, hogy Orbánnak melyik blibsik elleni odacsapása hozza el az azonnali népszerűségvesztését?

Semmit nem értenek a választópolgárok gondolkodásából.

Vagy még rosszabb: azt hiszik, az RTL-nek vagy a német államnak szavazati joga van Magyarországon.

Rodolfo63 2014.06.21. 22:31:37

@Istóczy Győző: ez a fajta adó a vállalkozásokat ellehetetleníti, mivel nem a profitot adóztatja, és kifejezetten az rtl ellenében született

nembaj, tartson csak ki ez a barom kormány mellette, legalább berényi miki is a kormányt fogja szidni non-stop többmillió embernek, aztán majd szépen beesik viktor népszerűsége

_most_ 2014.06.21. 23:38:52

@Göntér László: nem a közvetlenül a reklámadó miatt veszíthet a fidesz szavazókat, hanem hogy a különadóért cserébe nem hallgat az rtl klub a fidesz botrányairól, mert a fidesz szavazók nem ostobák, csak lassú a felfogásuk, és előbb-utóbb felnyílik a szemük :D

zila5 2014.06.21. 23:40:41

@Istóczy Győző:
Hú, hát ha te egy választópolgár vagy és ezek a gondolataid, amiket itt leírtál, akkor nem csodálom, hogy bajban vannak az újlipótvárosiak. :D

Istóczy Győző · http://kuruc.info 2014.06.22. 00:14:56

@Rodolfo63:

Egy rakás árbevétel alapú adó volt eddig is. Hogy csak a legismertebbet, az áfát említsem.

Az adó egyébként nem büntetés, helló! Legfeljebb csak a ti fejetekben.

Rodolfo63 2014.06.22. 00:30:24

@Istóczy Győző: tehát akkor egy újabb adó, amit a fogyasztók fognak megfizetni végső soron? mert az áfát a fogyasztók fizetik meg végső soron

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.06.22. 00:34:40

@Istóczy Győző:

"Egy rakás árbevétel alapú adó volt eddig is. Hogy csak a legismertebbet, az áfát említsem."

- Te szerencsétlen szánni való tudatlan! Hiszen a neve is általános FORGALMI adó.

Pan Modry 2014.06.22. 02:00:27

@Istóczy Győző:
Ne hazudozz, az afa nem arbevetel alapu ado.

Huzzal vissza gyurcsany apad segget nyalni hazug seggfej!

Nzoltan 2014.06.22. 06:30:37

Szerintem az RTL lukra fut Brüsszelben. A progresszív adót sokkal jobban szeretik ott, mint az egykulcsosat. És mivel minden ország többnyire saját maga alakíthatja ki az adópolitikáját, az EU nem fog beleazólni. A törvényben nincs nevesítbe a csatorna neve, innentōl kezdve a többi csak spekuláció.

lstóczy Győző · http://kuruc.info 2014.06.22. 06:50:21

@Pan Modry: De igenis árbevétel alapú, mert a végszámlához adom hozzá. Most már 27 százalékot kell hozzácsapnom minden árúhoz. Már amit beütök a gépbe. Sokszor azét a gojét sem ütöm be akit ismerek, tudom hogy nem adóellenőr, hát még a népemét.

lstóczy Győző · http://kuruc.info 2014.06.22. 06:51:59

@Rodolfo63: Csak fizessen aki az RTL szennyet nézi!!
Egyetlen normális műsoruk van, a Barátok közt, a többi szemét.

Göntér László 2014.06.22. 07:52:37

@_most_: A választók számára már az április eleji választást megelőzően is ismert volt a stadion építési láz, a Közgép sztori, a Felcsuti polgármester meggazdagodása. Az embereket különben sem érdeklik ezek a botrányok, mert hozzászoktak ahhoz, hogy a politika együttjár a különböző botrányokkal. Az a baj, hogy valódi alternatívákat egyik párt sem mutat fel. Én kivácsi lennék azokra az elgondolásokra, amik a népességfogyás megfodítására, a 4000 MW erőművi teljesítmény pótlására, az orvos elvándorlás megállítására, a munkahely teremtés mikéntjére stb. vonatkoznak. Ha valakik attól félnek,hogy a fenti jó elgondolásaikat valaki kisajátítja, az nem a választók érdekeit, hanem a saját érdekeit tartja szem előtt. Érdekes, hogy egyik párt sem lépett fel az ellen, hogy létrehozzák a járásokban megtestesülő hatalmi szintet, pedig ez a szint megsérti az "Alaptörvény"-t is. Úgy tűnik, hogy minden pártnak érdeke, az országgyűlésből eltávozó képviselők helyének a biztosítása.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.06.22. 07:53:19

@Göntér László: Nem is igazán ez az összefüggés. A kormány amikor egy-egy szektort kinéz, hogy lehúzza általában ellenséggé is próbája tenni a kommunikációs eszközökkel. Ilyenek voltak a bankok, vagy a multi kereskedőláncok és most a kereskedelmi média, főleg az rtl. Viszont az rtl-nek több nézője van, mint a fidesznek szavazója, méghozzá komoly átfedéssel. El tudom képzelni, hogy a fidesznek nem tetszik (és árt), hogy az rtl híradó "kék-fényből" picit átment objektív politikai híradóba.

nu pagagyí 2014.06.22. 07:56:34

@Istóczy Győző: A Fidesz szerint az egykulcsos adónál mincs igazságosabb. Legalább is ezt szajkózták akkor, amikor a tízmilliós jövedelmeket zsebre tevő, közpénzből fizetett fontos embereket, az adóváltoztatással jelentős extra jövedelemhez juttatták. Előbbiből következik, hogy most szándékosan igazságtalan adót vezetnek be a reklámokra. Vagy akkor hazudtak vagy most, amikor a közteherviselés szükségességével indokolják az adót. Persze mindketten tudjuk, hogy akkor és most is hazudtak/hazudnak.

Amúgy meg az agyroggyant Kerényi Imi bácsi nélkül is meglennénk. Hozzá képest Győzike akár jelentkezhetne is a Professzorok Batthyány körébe. Apropó, utóbbi díszletszervezetről nem sokat hallunk, vajon hogy tetszik nekik Orbandzsiev diktatúrája?

Punxsutawney Mormota 2014.06.22. 08:34:53

@Göntér László: Távírányító? Tudod, ha valami nem tetszik, akkor el lehet kapcsolni. Nagy varázslat.

Göntér László 2014.06.22. 08:44:48

@Pocakos focista: Az RTL saját érdekeiért való küzdelmét helyénvalónak tartom, de eredményességét megkérdőjelezem.

egysmás 2014.06.22. 08:54:28

@Istóczy Győző: Hol árbevétel alapú az ÁFA, te nagyonhülye?

Göntér László 2014.06.22. 08:55:18

@Punxsutawney Mormota: A távirányítót ismerem, és elég gyakran használom. A legtöbb csatornát belterjesnek, egysíkúnak találom, ahol egy kialakult szereplő gárda (ujságírók, politológusok, pártok és szervezetek vezetői stb.) mondja a magáét. Az általam fogható csatornák egyikében sem találkozom azzal, hogy a nép, az isten adta nép képviselője miként vélekedik a múlt, a jelen és a várható jövő eseményeiről. Természetesen nem a jól kiválasztott hozzászólásokat, hanem a különböző véleméányeket hiányolom.

to:rppapa 2014.06.22. 08:56:15

Istóczi te hülyébb vagy a Gáspár nevű druszádnál! Az ÁFA a vállalkozót egyáltalán nem érdekli, mert visszaigényli, szemben a mindenféle néven kitalált különadókkal, amiknek semmiféle racionális alapja nincs, egyszerűen a feneketlen költségvetés bevételeit hivatott növelni. Ugyanakkor van egy ésszerű határ, hogy meddig érdemes valakit (egy vállalkozást) sanyargatni. Ha ugyanis ezt a határt a matolcsyval súlyosbított arrogáns fijúk túllépik, akkor a költségvetés bevétele növekedés helyett éppen hogy csökkenni fog! És amint bekövetkezik az a pillanat, hogy már havi egy-kétszáz forintokat sem tudnak osztogatni rezsicsökkentés, vagy nyugdíjemelés vagy bármilyen néven, az együgyű Fidesz-hívők mindjárt nem fogják imába foglalni a Kedves Vezető nevét. És ha még ehhez a mindennapi betevő RTL-butításuk során is kapnak néhány szaftos történetet arról, amiről eddig is tudhattak volna, de nem akartak tudomást venni, akkor egyszercsak fejre áll a 2/3.

trev 2014.06.22. 08:57:47

"ezekkel a pénzekkel el kell számolni a nyilvánosság előtt."

Hogy mit kell csinálni...? :-o

Alick 2014.06.22. 09:16:25

@nu pagagyí: "A Fidesz szerint az egykulcsos adónál mincs igazságosabb."

Vicces, hogy ez eredetileg SZDSZ-es találmény volt, ahogy a paksi bővítés pedig a Gyurcsány-korszaké.
Persze akkor ezeket ellenezte a Fidesz.

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2014.06.22. 09:28:38

@Punxsutawney Mormota: Hiába kapcsolsz el, ha a többiek követendő mintaként tekintenek a faszhelikoptrezésre. Előbb-utóbb találkozni fog velük.
Megdöbbentően nagy hatást gyakorol a gyerekekre a média. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen személyiségeket sztárolnak a tévékben, mert a gyerekek közülük fognak példaképeket választani.
mediatorveny.hu/dokumentum/293/KidComm2_tanulmany.pdf

trev 2014.06.22. 09:47:23

kovi1970: "Megdöbbentően nagy hatást gyakorol a gyerekekre a média."

Megdöbbentően nagy hülyeséget mondtál.

egysmás 2014.06.22. 09:56:16

@kovi1970: Amikor még nem volt médiamocsok, hanem az emberek krisztusi szeretetben éltek és a legigazabb példaképekkel rendelkeztek, háborúztak. Aztán jött a médiaszenny, és nem háborúznak.
Azokban az országokban, ahol szabad a sajtó, nincs háború.

EZT a tanulmányt nem lehet figyelmen kívül hagyni, EZ a tanulmány zárójelbe tesz minden mást.

trev 2014.06.22. 10:10:10

@egysmás: Nyugi, a linkelt tanulmány alapján semmilyen intézkedés a média területén nem indokolható.

egysmás 2014.06.22. 10:12:37

@trev: Egy tanulmány bedobása mindig ürügy a cselekvésre.

trev 2014.06.22. 10:36:34

@egysmás: Igaz, főleg, ha akiknek bedobták, nem tudják értelmezni az olvasott szöveget.

Texaszi Láncfűrészes 2014.06.22. 11:21:22

@kovi1970:

Osztan' szerinted a különadótól nem olyan műsorokat fognak készíteni ami nagy nézettséget hoz?

Márpedig ma Magyarországon a faszhelikopterezésre van igény. Akár tetszik akár nem.

Hazug indok ez.......

trev 2014.06.23. 10:13:01

@kovi1970: Minek akarnád elolvasni? Az általad linkelt tanulmányból is azt szűrted le, hogy a média milyen megdöbbentően nagy befolyást gyakorol a gyerekekre.

trev 2014.06.23. 11:16:38

@kovi1970: Akkor a történelemkönyvekből, a sorok között.

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2014.06.23. 11:22:18

@trev: Egy tanulmányra hivatkozol, amikor pedig rákérdezek, akkor kitérsz a válasz elől.
Ennek mi értelme?

trev 2014.06.23. 12:22:51

@kovi1970: Nem én hivatkoztam tanulmányra, hanem egysmás, és ő is képletesen értette. Figyelj oda.

egysmás 2014.06.23. 14:15:40

@kovi1970: Nézd meg Európa történelmét 1945 előtt, majd nézd meg 1945 után!
Negyvenöt előtt az egydarab délszláv válságot leszámítva egyetlen háború sem volt. (Jugoszláviában erősen cenzúrázták a tévét, rádiót.)
45 előtt pedig kétezer évig folyamatos harcimarci ment.