Médianapló

Médianapló - Áthárítható-e a digitális szerkesztőség felelőssége?

2014. június 16. 10:24 - Zöldi László

Úgy rémlik, a kommentelés kultúrájában mindig vannak új fejlemények. Most például az, hogy az Alkotmánybíróság álláspontja szerint a valamilyen okból problematikus hozzászólásokért nem a névtelen kommentelők viselik a felelősséget, hanem a neves szerkesztőségek. A Springer-laphálózat érdekes módon reagált az új helyzetre. A BAMA, a Dunántúli Napló című újság online változata kiadott egy közleményt: „Csak annyit szigorítunk, hogy az eddigi teljes fokú anonimitás helyett bizonyos fokú személyazonossághoz kötjük a hozzászólás lehetőségét.”

A közleményben két mozzanat zavar. Az egyik a ’fokú’ ismétlése, ami figyelmetlenségnek hat e rövid szövegben. A másik pedig az, hogy nem derül ki belőle, vajon a megjegyzés csupán a baranyai hírportálra vonatkozik-e, vagy a laphálózat mind a nyolc portáljára. Az utóbbira gyanakszom, a kétezres évek legelején ugyanis a pécsi műhely dolgozta ki a Springer-lapok digitális rendszerét. (A projektet az akkori főszerkesztő, Pauska Zsolt irányította, és közreműködött benne a legendás internet-rovatból Bellai László, Lendvai Dávid és Nimmerfroh Ferenc. Tanulságos volna részletezni, miként alakult a pályafutásuk, de ki kell tenni a zárójelet, hogy megértsük a legújabb fejleményt.)

Nemrégiben az egyik harmincnapos hónapban a nyolc Springer-portált 951 ezren látogatták. Ez átlagosan havi 120 ezer, illetve napi 4 ezer internetezőt jelent. (Összehasonlításul: a Médianapló e hónap első felében 11.115 látogatóra tett szert.) Elég kevés tehát a komment, és a kisebb-nagyobb szerkesztőségek egy vagy két moderátor beállításával akár ki is szűrhetnék a túl durva vagy rágalmazó véleményeket. Ehelyett úgy „szigorítanak”, hogy elfogadják ugyan a névtelen bejegyzéseket, de csak akkor, ha a kommentelő csatolja hozzá a Facebook-profilját is, hogy szükség esetén azonosítható lehessen.

Naponta hárítom el azok jelentkezését, akik az említett közösségi oldalon lennének az ismerőseim. „Szigorúságom” azzal magyarázható, hogy nem szívesen szolgáltatnám ki a gondolataimat olyan véleményeknek, amelyek fénykép nélküli, ráadásul hamis vezeték- és keresztnévvel ellátott profilról érkeznek. A jelek szerint a Springer úgy reagált az Alkotmánybíróság döntésére, hogy adott egy pofont annak az ’sz’ betűvel kezdődő végterméknek, amelyet az álneves kommentelők habozás nélkül írnának le.  

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://medianaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr536305017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Főgebra 2014.06.16. 17:14:55

Egyelőre csak a BAMA-ról beszélhetünk, a többi portálon vidáman kommentel a nagyérdemű!
A BAMA először gusztustalanul, irnix-dirnix eltüntette az inboxot és a hozzászólásokat is és kitett egy Facebook inboxot. Tájékoztatás semmi!!!
Majd, amikor többen szóvá tették az eljárást, kitett egy tájékoztatót, hogy ők így gondolják és biztos jó lesz!

A BAMA élenjáró a korlátozásokban. Már 2011-ben értesítés, figyelmeztetés nélkül megszüntette egy rovatának a kommentelését. 2012-ben megszüntette a Blogális Világ kommentelését. Ott aztán volt forgalom! A napi 500-800 db komment sem volt ritka!

A mostani intézkedés kiválóan sikerült. Sokat mondok, hogy naponta az egész portál nem kap 10 kommentet!

citrix 2014.06.17. 07:44:30

A szocializmusban az írógépek betűlenyomatait/leütésképét kellett leadni az illetékes hatóságnak későbbi azonosíthatóság végett. Valahogy nem szerették a szamizdatot és egyéb röpiratokat az elvtársak. Nem szerették az anonimitást.

Istóczy úr · http://kuruc.info 2014.06.17. 08:13:00

Reményeim szerint előbb a hozzászólók mennek el onnan, aztán az olvasók is.

Az Axel Springer szélsőséges, magyarellenes médiacsoport, amiről mindennél többet elmond az a tény, hogy az MSZMP utódpártjával együtt tulajdonolja a méltán közmegvetésnek örvendő Népszabadságot is.

A megyei lapokat mindenki tudja, hogyan szerezték meg a bolsevisták annak idején, és hogy a módszerváltozáskor hogyan játszották át baráti "német" tulajdonosoknak.

Ideje lenne megkapargatni ezt a sok "német" médiaérdekeltséget Magyarországon, ugyanis nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek.

A Deutsche Telekom és a német állam tulajdonában álló Origo olyan összefonódásban van mindenféle nemzetellenes érdekeltségekkel, ami joggal teszi azt alkalmassá a balliberális oldal "független" besorolására.

A Radio Télévision Luxembourg (RTL) nevű szennykanális az ország egyik legnagyobb mutyizója, ami a tisztesség szót hírből sem ismeri, ugyanakkor nagyon jól tud "szerezni", például frekvenciát. Ez a szennykanális több kárt okozott az országnak, mint Kádár, Hofi és gyurcsányiék együttvéve. Egy Rudas nevű zsidó vezeti, és félelmetes az a bejelentése, hogy a tartós veszteség ellenére is üzemeltetni fogja. Ezeket, úgy tűnik, semmilyen eszközzel nem lehet korlátozni, még a pénztárcával sem lehet róluk szavazni.

"Német" tulajdonúak ezek a megyei portálok is, amik rendre szélsőliberális módon nyilvánulnak meg a Budapesten kívüli Magyarország kérdéseiről. Bűnözők képének kifehérítése például mindennapos gyakorlat náluk.

Le a "német" médiamonopóliumokkal!

Combos reklámadót, szigorú szabályozást, ellenőrzést, korlátozást mindegyiknek!

Az országgyűlést mi választjuk, a médiát adják. Az országgyűlés ellenőrizze a médiát, ne a nyúl vigye a vadászpuskát!

0gábor 2015.02.23. 15:53:22

dögölj meg BAMA! cigány faszt nektek!