Médianapló

Médianapló - Miért szenvedtek vereséget a szocialisták?

2014. május 28. 10:56 - Zöldi László

Hatvan óra telt el a szocialisták újabb megszégyenülése óta. Azóta sorjáznak a megújításhoz szánt személyi javaslatok. Hétfőn virradóra megszólalt például az MSZP egyik volt elnöke, tegnap este pedig a másik fogalmazta meg az álláspontját. A harmadik exelnök becsületére válik, hogy elhárította az újságírókat, mondván: neki is vannak ugyan elképzelései, de ezeket a választmányi ülésen mondaná el. A nyilvánosság képviselőjeként kedvemre való a casting, bár ha tagja volnék a pártnak, a maradék hajam szála is égnek állna a kibeszéléstől.

A szocialisták uniós kampánya akkor sem sikerülhetett volna rosszabbul, ha Mesterházy Attila az országgyűlési választás éjszakáján lemond. De ha csak most, a második zakó után ajánlotta fel az elnökség mandátumát a választmánynak, és a pártparlament esetleg el is fogadja a lemondásukat, akkor vajon mi lesz? Ami ugyanis történik az MSZP-vel, annak a személyi kérdés csupán a felszíne. Akik a tagdíjakat kezelik, nálam jobban tudják, hány tagja van a pártnak, ám abban aligha tévedek, hogy a szocialisták sokat emlegetett társadalmi beágyazottsága már a múlté. Egy őszinte politikus, Szanyi Tibor a vereség másnapján el is kottyantotta: „Lehet azt mondani, hogy milyen marha szervezettek vagyunk, de vannak komplett megyék, amelyek úgy üresek, ahogy vannak.” (ATV, 2014. május 26.) A megyei napilapok olvasójaként azzal támasztom alá e vallomást, hogy a választások évében alig látszottak a szocik néhány megyében.

Az MSZP alapító-elnöke, Nyers Rezső 1990. január elsején 52 ezer párttagról beszélt, ugyanő 1990. március 20-án már 62 ezerről. Kovács Jenő szervezési ügyekkel foglalkozó titkár 1990. május 12-én viszont „csak” 46 ezerről, Szekeres Imre ugyancsak szervezési illetékeseként 1993. augusztus 21-én 35 ezerről. A fővárosi pártszervezet pedig 19 ezer tagot számlált. Nem lepődnék meg, ha a jelenlegi mélyponton kiderülne, hogy a romjaiban lévő pártnak nincs több tagja, mint húsz évvel ezelőtt a budapesti szervezetnek volt.

Az a benyomásom, hogy a személyi ügyek mögött a szervezet kiüresedése rejlik. Ha jóhiszeműen feltételezném, hogy az MSZP tehetséges vezetői éjjel-nappal a párt szervezésével foglalták el magukat, akkor is vereséggel kecsegtetett volna, hogy eközben a szocialistáknak április 6-án és május 25-én szervezett erőként kellett volna politizálniuk.  

25 komment
süti beállítások módosítása