Médianapló

Médianapló - Kevés-e a sok?

2014. május 11. 10:40 - Zöldi László

Izgalmas vita zajlott le a Galamuson. Sándor Zsuzsa volt bírónő, aki nem saját akaratából ment nyugdíjba, számon kérte Mihancsik Zsófián, hogy a véleményportál visszahúzódott a frontvonalból. A szerkesztőnő válaszában olvastam megszívlelendő érveket, akadt azonban egy, amellyel vitatkoznék. Ő azt írja, hogy amit munkatársaival együtt csinált négy és fél évig, az csupán „néhány tízezer embert érdekelt”. Más helyen pontosít: „jobb napokon” 30-40 ezer érdeklődő olvasta a Galamust. Ezt kevesli, és lapját önkritikusan zárványnak nevezi.

Engem is nyugtalanítottak hasonló gondolatok, ha a kritikai (elemző) médiumokról tűnődtem. Mégis érdemes egy kicsit számolgatni. Ha jobb napokon 30-40 ezer olvasó kísérte figyelemmel a Galamust, akkor egyharmaddal kéne szorozni, hogy kijöjjenek a letöltések. Egy-egy internetező ugyanis nem csupán egyszer kattint a portálra, amelyet komolyan vesz. Ebből lesz rosszabb napon 40 ezer klikkelés, jobbon 53 ezer. Ha pedig az átlagot napi 20 ezer érdeklődőre becsüljük, körülbelül 27 ezer letöltéssel számolhatunk. Ez jó arány egy olyan médiumnál, amelyet mindössze ketten gondoznak (hozzájuk jön még egy idegen nyelvű cikkeket fordító).

Szerkesztettem digitális újságot hasonló körülmények között. S bár munkatársaink között több volt a pályakezdő újságíró, mint a magasan képzett szakértelmiségi, hat és fél év alatt eljutottunk a napi 15 ezer letöltéshez. Ez jelképezte ama tízezer olvasót, akik mintegy ötven civil szervezethez tartoztak. A fokozatos fejlődést sikerként éltem meg. S ha végigveszem a digitális médiumokat, amelyek országszerte ugyanazt a kritikai (elemző) magatartást képviselték, amelyet a Galamus véleményportál meg a Klubháló diákportál is, akkor valóságos hálózat alakulhatott volna ki - sok százezer olvasóval és harmadnyival több letöltéssel.

Vajon az ellenzékiség négy éve alatt a baloldali pártok miért nem vették észre, hogy az egymástól elszigetelt „zárványokat” akár össze is lehetne kapcsolni, és a hatásukat megsokszorozni? Rövid válaszom az, hogy ha észrevették is a szinergia-hatásban rejlő lehetőséget, azért tagadták meg az erkölcsi és anyagi támogatást, mert a „zárványos” közösségek nem pártkeretben gondolkoztak. Holott a későn jött ellenzéki összefogás épp attól lett volna hatékonyabb, ha a különböző csoportosulásokhoz tartozó politikusok is képesek lettek volna kilépni a pártkeretből. Ha lett volna hálózati elképzelésük a médiáról.        

komment
süti beállítások módosítása