Médianapló

Médianapló - A borzalmas tagság

2014. május 02. 10:37 - Zöldi László

A Magyar Narancs legutóbbi számában Heller Ágnes interjúja a legérdekesebb. A filozófus tizenhárom mondatát húztam alá, ami legalább ötven százalékkal több, mint a legfelkészültebb baloldali politikusé, ha hasonló terjedelmet kap. Volt azonban egy tizennegyedik is. Arra a kérdésre, hogy mit szól Török Zsolt Facebook-bejegyzéséhez, miszerint a balliberális értelmiség hozta kétszer is a Fidesz kétharmadát, ráadásul a parlamentbe vitte a Jobbikot is, visszakérdezett: „Miért érdekeljen engem, hogy Török Zsolt mit mond?”

Kant, Hegel és Lukács György magasából aligha látszik Török Zsolt, akit az a megtiszteltetés ért, hogy Heller Ágnes egyáltalán a szájára vette. Mégis az a benyomásom, hogy a 85 éves filozófus nem akarja megismerni az MSZP antiintellektuális vonulatát. Pedig tanulmányozásra érdemes jelenség. Élő adásban szór konfettit az ATV stúdiójában, a pesti Nagykörúton belüli és kívüli társadalomról regél, és hibáztatja a „libsi” értelmiségieket, mert vereségbe hajszolták a kormányváltó politikusokat. Majd amikor azzal vádolják, hogy körülírta a zsidókat, azt fejtegeti, hogy az Újlipótvárosban mindig leáll beszélgetni ama nénivel, akinek a vezetéknevéből kitalálható, hogy túlélte a holokausztot. Török Zsolt nem tudhatja, hogy amidőn Csurka Istvánt rajta kapták a kódolt zsidózáson, ő szintén azzal védekezett, hogy a zöldségese meg a húsosa is zsidó, és gyakran beszélget velük.

Úgy rémlik, minden pártnak megvan a maga antiintellektuális vonulata. Akik ehhez tartoznak, azoknak ezerszavas szókincséből arra telik, hogy megszólítsák a „borzalmas tagságot” (a jelzős szerkezet Szabó Iván néhai MDF-politikustól származik). Igazán nem szép tőlük, hogy félreérthetően - vagy nagyon is érthetően - beszélnek, csakhogy ők mennek ki az utcára aláírást gyűjteni, ők kampányolnak a leghatékonyabban, nélkülük nincs mozgalom a pártban. Helleréket pedig azzal gyanúsítják, hogy elcsavarták a kormányváltók fejét. Azért nem értek egyet velük, mert a tragikai vétséget nem Hellerék követték el, hanem Gyurcsány Ferenc. Ő sem az őszödi beszéddel, hanem hogy a pártelnöksége idején megszüntette az MSZP mozgalmi jellegét, elutálta a borzalmas tagságot; választási párttá karcsúsította a Magyar Szocialista Pártot. A többi már csak következmény. Az is, hogy az antiintellektuális vonulat tagjai a vereség után hol keresik a bűnbakot. Felső bűnbak a zsidó, alsó meg a cigány, 2014-es értelmezésben a pesti Nagykörút és a rendpártiság.            

komment
süti beállítások módosítása