Médianapló

Médianapló - Gőgös szenátor szántja a földet

2014. március 17. 09:58 - Zöldi László

A választási kampány épp egy hónapja hivatalos. Nem mernék belekotnyeleskedni a szociológusok és politológusok országmagyarázatába, de regionális értelemben talán mégis tehetek valamit a tényeken alapuló feltételezésekhez. Rendszeresen olvasok ugyanis öt vidéki újságot. (A többi megyei napilap digitális felülete csak részben azonos a papírra nyomtatott tartalommal, ezért nem alkalmasak hiteles következtetések levonására.)

A Zalai Hírlap, a Vas Népe, a veszprémi Napló, a Fejér Megyei Hírlap és a Dunaújvárosi Hírlap lapozgatása közben azt vettem észre, hogy 2014 harmadik napján a Jobbik elkezdett kampányolni. A kormánypártok pedig még bóbiskoltak, és a demokratikus ellenzék csoportjai tárgyaltak a közös indulásról. A szélsőjobboldali párt tetemes előnyre tett szert, mire a köztársasági elnök kihirdette a hivatalos kampányt. Február 17-én úgy látszott, hogy van egy győzelemre esélyes párt, a Fidesz, és a tőle jobbra álló Jobbik harcol a tőle balra álló Összefogással a második helyért. A napi híradások nyomán huzigáltam a strigulákat, és az alábbi eredmény jött ki.

Zalában, Vasban, Veszprémben és Fejérben 788 lakossági fórumra érkeztek országgyűlési képviselőjelöltek. Ennek csaknem a felét, 350-et az Összefogás mondhatja a magáénak, a többi párt tehát 438-at könyvelhet el. Az utóbbiból 266 volt a jobbikos összejövetel, és jellemző, hogy a maradék 172 találkozóból sok kis párt is lecsípett. Vagyis az Összefogás kampány üzemmódba kapcsolt, és nemcsak behozta, hanem meg is előzte a Jobbikat, a Fidesz viszont ellazsálta a kampányolást. Ez még akkor is igaz, ha kormányzati személyiségek sok szalagot vágtak át, a protokolláris események ugyanis nem pótolják a választópolgárokkal folytatott beszélgetéseket.

Érdekesen alakult az Összefogás mozgékonysága is a négy megyében. Veszprémben 154 fórumát harangozta be a megyei napilap, Zalában 79-et, Vasban 78-at, Fejérben 33-at és Dunaújváros vonzáskörzetében hatot a városi újság. Ha csak a választási összejöveteleket vesszük alapul, akkor az a feltételezésem, hogy az Összefogásnak kizárólag Veszprém megyében van esélye. A mezőgazdasági szakpolitikusként ismert és gőzerővel kampányoló Gőgös Zoltán jóvoltából, aki felszántotta a körzetét. Az a benyomásom, hogy a szomszédos Fejérben szendergő baloldali-liberális politikusok kevésbé kedvelik a földművelést.               

komment
süti beállítások módosítása